NYMBURK MÁ HRÁT LIGU MISTRŮ

NYMBURK MÁ HRÁT LIGU MISTRŮ

V pondělí proběhlo v Mnichově jednání zástupců ligových federací a klubů s generálním sekretářem FIBA Patrickem Baumannem a výkonným ředitelem FIBA Europe Kamilem Novákem. Pro český basketbal z něj vzešla zásadní zpráva. Od příští sezony je pro něj připraveno místo v hlavní soutěži chystané Champions League.

FIBA v Mnichově prezentovala výsledky pracovních skupin, které pracovaly na nových formátech evropských soutěží. Nechala se inspirovat úspěšným fotbalovým modelem Ligy mistrů a chystá spustit obdobnou basketbalovou soutěž nejlepších evropských klubů. Důvodem je redukce mezinárodních evropských soutěží, jejich zpřehlednění a sjednocení pod hlavičkou Mezinárodní basketbalové federace.


Elitní basketbalové kluby Evropy se dosud utkávají v rámci Euroligy, která je soukromým subjektem. Pro menší kluby je Euroliga složitě dostupná. Za divoké karty se platí vysoké částky a kritéria pro vstup se často měnila. FIBA se pro Champions League rozhodla jít opačným směrem. Klubům dá vydělat. Pro zvažovaných 32 účastníků má připravených základní fond, které rozdělí na prize money.


„U této částky však nezůstane. Liga mistrů chce být pro kluby lukrativní. Další částky jim výhledově půjdou z vysílacích práv v rámci jasně daného business modelu. Kluby tak mají dostat ještě více peněz,“ uvedl zástupce Nymburka na jednání v Mnichově Ondřej Šimeček.


Model Champions League zatím počítá s přímým nasazením 21 klubů do hlavní soutěže. O zbytek míst se utkají kluby v kvalifikaci. „Velmi pozitivní zpráva pro český basketbal je ta, že bude mít jedno místo mezi jednadvaceti týmy nasazenými do hlavní soutěže – tedy mezi evropskou elitou. To není náhoda. FIBA přidělovala místa podle výsledků klubů v evropských soutěží z posledních let. V případě České republiky tedy podle výsledků Nymburka. Je to velký úspěch. I tak basketbalově silné státy jako Litva nebo Polsko mají stejně jako my jedno místo v hlavní soutěži, Lotyšsko má zatím garantované pouze místo v kvalifikaci,“ uvedl Ondřej Šimeček.


„FIBA v Mnichově deklarovala, že do Champions League předpokládá svou počáteční investici, ale výhled je, že soutěž bude vydělávat, že bude postavena na zdravých ekonomických základech, nikoli na mecenášství. Pozitivum je, že na straně FIBA jsou už víceméně všechny evropské národní federace,“ doplnil člen nymburského vedení.


Budoucnost Euroligy je v současnosti nejasná. Dosavadní elitní evropská klubová soutěž má na své straně pouze 11 klubů – svých akcionářů. I s nimi ale FIBA hodlá nadále jednat. FIBA se také snaží upravit reprezentační termíny. V rámci sezony plánuje otevřít reprezentační okna o délce devíti dnů.

 
vloženo: 10.02.2016 14:30 / přečteno: 8358x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.