BA NYMBURK ZAHÁJILA PŘÍPRAVU

BA NYMBURK ZAHÁJILA PŘÍPRAVU

Přes prázdniny osiřelá palubovka haly Základní školy Komenského začala od pondělí ožívat pod nohami mladých hráčů Basketbalové akademie, jejíž týmy zahájily přípravu na novou sezonu.

(fotografie najdete ve fotogalerii)

u15

První, už v pondělí, se do přípravy pustili hráči mladší patnácti let pod vedením Michala Fraňka. „Tým svou úroveň prokázal minulý rok, ale bez tréninku to nejde,“ umíval se trenér Franěk. V prvním týdnu byl na programu jeden trénink denně, v příštím se už starší žáci budou scházet dvakrát. Dopoledne se bude tým věnovat rozvoji rychlosti, síly a nedílnou součástí budou zpevňovací cviky, odpoledne bude na plánu více basketbalových cvičení. „Kluky musí příprava také bavit, takže na hru s míčem nemůžeme zapomenout,“ ví trenér Franěk. Přesto musí hráči čekat hodně drilu a nácviku základních činností jednotlivce. „Stále jsou ve věku, kdy se musí upevňovat správná technika. Lepší je umět o čtyři kombinace méně, když se budou moci opřít o perfektní uvolnění bez míče nebo s míčem, kvalitní přihrávku a driblink či střelbu,“ domnívá se Michal Franěk.

 

U17

Na tartanový ovál se v pátek vydali kadeti do 17 let s trenérem Ladislavem Sokolovským, vloni ještě aktivním hráčem nejvyšší soutěže mužů. „No, moc mě to při atletické přípravě nebavilo, ale je to nutné,“ odpověděl se šibalským úsměvem Láďa Sokolovský na otázku, jak jeho samotného taková příprava bavila.

 

Pro obě strany – hráče i trenéra – to byla nová situace. Kadeti se seznamují s novým trenérem a Láďa se zase seznamuje s novou rolí. „V Opavě jsem vedl mládežnický tým, ale věnovat se jen trénovaní, je pro mě nové,“ vysvětlil Sokol, ale se svou novou rolí je spokojený: „Po třech dnech trénování je vidět, že kluci do toho mají velkou chuť. Motivace, to je prvek, který v těchto kategoriích je tím nejmenším problémem.“

 

„První tři dny jsem byl hodný a příjemný, dalších 14 dní to budou mít kluci náročnější, ale bez toho to nejde,“ zubil se Láďa. Jestli názor o příjemnosti po právě absolvovaném Cooperůvově běhu sdíleli i jeho svěřenci, jsme se raději neptali. Čtvrthodina kroužení po oválu razantně prověřila schopnosti hráčů i jejich prázdninovou individuální přípravu. „Taková příprava je nutná, zvlášť když se člověk podívá na mezinárodním poli. Nejvíce nám chybí fyzické vlastnosti a obratnost. Techniku tady v Čechách zvládáme, fyzický fond chybí,“ řekl k přípravě Láďa Sokolovský, který konfrontaci se zahraničím sbíral mimo jiné o těchto prázdninách jako asistent trenéra Czudka na ME U18.


Kocián (vlevo)
Týmy Basketbalové akademie, především vyšší věkové kategorie, spolupracují s atletickým trenérem Michalem Kociánem. „Michal patří k nejlepším v Čechách, co se týče kondice a basketu,“ chválí Láďa. Kadeti však o basketbal nepřijdou. „První přáteláky plánuji na prvním týden v září. Celkem bych chtěl sehrát deset až dvanáct přípravných zápasů,“ vyložil karty trenér Ladislav Sokolovský.


U19

Od středy se připravují také hráči kategorie juniorů do 19 let společně s týmem muži B, který budou tvořit hráči do 23 let a který bude startovat v první lize mužů. Vzhledem k absenci obou hlavních trenérů (Pavel Beneš – U19 – je na turnaji s reprezentačním béčkem v Japonsku, Luboš Růžička – muži B – je v asistentem Ronena Ginzburga u reprezentačního výběru A) vede přípravu společně s atletickým trenérem Kociánem i nová posila trenérského staffu Akademie Zoran Helbich.


Cíle přípravy Zorana Helbicha jsou podobné jako ostatních trenérů. „Snažíme se hráče připravit současně fyzicky i technicko-takticky. Některé hráče čeká více než 60 zápasů a to bude pro ně velice náročné,“ přiznává Helbich. Dá se říct, že model přípravy se nijak výrazně neliší od modelu přípravy například nymburského A-týmu. „Ano, modely jsou si velmi blízké až na týmovou taktiku. Nebudeme se zabývat nějakými složitými systémy. Celková náročnost přípravy však bude pro ně v podstatě stejná. Tyhle kluky musíme hlavně dobře ‚nastartovat‘ - rychlý přechod do útoku, rychlý návrat do obrany,“ vysvětlil Zoran Helbich.

 

Prostředkem pro splnění cílů přípravy budou bezesporu kondiční cvičení. „Atletická příprava je součástí kariéry každého hráče až do jejího konce,“ jen se usmál kouč Helbich a bylo jasné, že ví, o čem mluví.



Zoran HelbichZoran Helbich je chorvatský internacionál s hráčskými zkušenostmi z řady evropských lig, který mimo jiné nastupoval rok za USK Praha a rok za BBK IVes Brno. Ve výčtu jeho destinací jako hráče je Portugalsko, Kosovo, Německo, Rakousko, Maďarsko, Kypr a Slovinsko.

 
 
vloženo: 15.08.2015 01:21 / přečteno: 10507x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.