MLADÝ KUBÁNEC S VELKÝM PSEM

MLADÝ KUBÁNEC S VELKÝM PSEM

První letní posila dorazivší do Sportovního centra v Nymburce vypadala odpočatě. Jakoby Howard Sant-Roos neměl za sebou dlouhý let přes oceán do svého nového působiště. Nadšení a velké očekávání mladého Kubánce přebíjelo všechno.

Jaký byl let?
Dlouhý, ale celý jsem ho prospal, takže se cítím v pohodě. Možná jsem odpočatější víc, než když jsem nastupoval do letadla (smích).

Odkud jste přiletěl a jak jste strávil léto?
Přiletěl jsem z Kuby přes Milán. Doma jsem trávil čas se svou rodinou a malým bratrem.

Kuba není typickou basketbalovou zemí. Na prvním místě je baseball. Jak se stalo, že jste se stal hráčem basketbalu?
Baseball jsem samozřejmě hrál od malička, tak jako skoro každý kluk na Kubě. Jenže moje rodina je shodou okolností basketbalová. Hraje moje sestra, můj otec, oba moji strýcové i bratranci. V baseballu jsem nebyl tak dobrý, proto jsem se stejně jako oni dal později na basketbal.

Když jste se rozhodl pro basket, jaký byl váš cíl?
Neměl jsem žádnou speciální ambici, jako hrát v NBA, nebo něco takového. Chtěl jsem jen hrát pro radost a vidět, na co to bude stačit. Nevěděl jsem, jestli budu dobrý. Začal jsem hrát hlavně na ulicích v okolí našeho domova se strýci a bratranci. Pak jsem šel na vysokou školu. Ještě tam jsem nastupoval jako baseballista, ale během studia jsem definitivně přešel na basketbal.

Kdy jste si uvědomil, že se můžete basketbalem i živit?
Až když jsem přišel do Itálie. Basketbal na Kubě není sledovaný. Není tam šance hrát na vysoké úrovni. Když jsem přijel s mámou do Itálie, řekla, ať zkusím pokračovat v kariéře tam a uvidím, co se stane. Začal jsem hrát tedy v Miláně, kde jsme žili a postupoval krok za krokem. A najednou jsem tady.

Kromě krátké zkušenosti s Bundesligou vás čeká první angažmá na takovéto úrovni. Co od toho čekáte?
Musím říct, že jsem opravdu nervózní. Poprvé si zahraju mezinárodní soutěže, jako je věhlasná VTB liga, nebo nový pohár FIBA, kde bude také hodně dobrých týmů. Ale jsem pozitivní. Je tu skvělá organizace s výborným koučem. Dám do toho všechen svůj talent a uvidíme, co se bude dít.

Trenér Ginzburg o vás prohlásil, že jste velmi mladý, atraktivní a talentovaný hráč s vášní pro hru a snahou se neustále zlepšovat. Jak vám to zní?
Zní to hezky, protože o to se opravdu snažím. Nemám rád porážky a opravdu hraju s vášní. Přišel jsem odnikud, každý den na sobě makal, strávil nekonečné hodiny v tělocvičně a najednou jsem v Nymburce a můžu se těšit na evropské soutěže. Všechno se mi vrací. Samozřejmě, že chci pokračovat v této cestě a dostat se ještě dál.

Na co se mohou fanoušci Nymburka těšit. Přišel jste s pověstí skvělého atleta, takže to budou kromě jiného efektní zakončení a letecké kousky?
Neříkám, že si budu míč každou chvíli prostrkovat míč mezi nohama (smích), ale doufám, že si diváci moji hru užijí. Není to samozřejmě zdaleka jen o tom, ale přicházím do týmu s tím, abych přinesl do jeho hry atletičnost, energii a rychlost. Doufám, že to, co se po mě bude chtít, naplním co nejvíce.

Když jste podepisoval kontrakt, ještě nebylo jasné, co bude Nymburk hrát za soutěže. Jak jste v tu chvíli uvažoval?

Říkal jsem sám sobě: Ber to jako nové dobrodružství. Nevíš, co se bude dít, nevíš nic, ale zůstaň pozitivní, pracuj tvrdě každý den a uvidíš, co se stane.


Co jste o Nymburce do té doby věděl?

Abych byl upřímný, tak ne mnoho. Nebudu říkat, kolik informací jsem měl, protože by to nebyla pravda. Moc jsem si nedovedl představit, že bych na takové úrovni hrál, proto jsem tolik v médiích nesledoval kluby, co hrají VTB ligu a Eurocup. Omlouvám se, ale je to tak.


Vzhledem k tomu, že jste byl prvním letním podpisem, mohl jste sledovat, jak se situace vyvíjí ohledně soutěží a tvorby týmu. Co jste si říkal?

Bral jsem to tak, jak to přicházelo. I když, jak jsem se dozvěděl, že budeme hrát VTB ligu, byl jsem opravdu nadšený. Jsem rád, že si konečně zahraju tak silnou soutěž. Samozřejmě se těším na všechny nové spoluhráče a lidi kolem, protože budou něco jako moje rodina. Možná víc než to, vždyť se uvidíme každý den. Těším se opravdu moc, až to všechno začne. Bude to velká nová vzrušující zkušenost.


Prý jste nepřijel úplně sám. Slyšel jsem něco o velkém psu.

Ano. Můj Achille přijel se mnou. Je to plemeno Corso (Italský Mastif) a jednou bude opravdu velký. Vím, že budu často pryč, ale snad si najdu někoho na hlídání, protože jinak jsem sám (smích).

 
vloženo: 15.08.2015 15:27 / přečteno: 11019x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.