PAMPI ŘÍKÁ: VYPUSŤTE KROJCE!

PAMPI ŘÍKÁ: VYPUSŤTE KROJCE!

Už zítra vstoupíme do šestnáctého finále, po patnácti letech s Opavou, se čtrnácti vyhranými tituly. Určitým spojovacím článkem je náš kapitán Pavel Pumprla.

Jako jediný ze současných hráčů obou týmů prošel oběma kluby. V sezoně 2007/2008 pomohl Opavě nahoru z první ligy do Mattoni NBL. Hned v následujícím roce se získal ve žlutomodrém dresu kariérní maxima v počtu nastřílených bodů (524) i počtu doskoků (180) a také nastřádal 1100 odehraných minut. Hned nato odešel na tři roky do Nymburka, aby si v našich službách vyzkoušel Eurocup, Adriatickou ligy a VTB ligu. V posledních dvou sezonách k tomu ještě přidal Champions League.

 

Pavle, do jaké míry jsi překvapený, že finálovým soupeřem nejsou Pardubice ale Opava?

Stejná otázka jako Petr (smích) (Petr Hamták, redaktor serveru nbl.cz - pozn.)… Jsem překvapený, ale jen mírně. Více jsme překvapený, jak série s Pardubicemi měla rychlý průběh. Určitě po čtvrtfinálové sérii Opavy, která byla suverénní proti ne zcela jednoduchému soupeři, i Pardubic, která zase byla vyrovnaná až do posledního zápasu, nemělo semifinále předpokládaný průběh. Všeobecně se očekávalo, že Opava bude nepříjemný soupeř. Je jsem počítal, že v Opava v Pardubicích jeden zápas vyhraje, ale že to budou dva mě překvapilo.Myslel jsem si, že série půjde do šesti zápasů a před sérií bych si netipl jako jednoznačného postupujícího ani jeden tým. 

 

Ani když jsi porovnal výsledky čtvrtfinále?

Domníval jsem si, že se Pardubice tím vydřeným vítězstvím dostanou do lepší pohody a vzpomenou si na to, že po celou sezonu byly druhým nejlepším týmem. Proto jsem je považoval za mírného favorita.

 

Tedy Pardubicím jsi věřil v podstatě až do druhého zápasu semifinále?

Asi nejen já. Kdyby se mě někdo zeptal před sezonou, byl bych o tom skoro přesvědčený. Když se člověk podívá na soupisku Opavy, která se zúžila o některé hráče, kteří pravidelně hráli, nečekal bych, že se budou celou sezonu držet na dostřel druhému místu a čekal bych, že Svitavy nebo Kolín do toho pořadí zasáhnou více.

 

Co bys považoval u Opavy za další silnou herní zbraň vyjma trojkové střelby?

Trojky vychází z toho, jak týmově hrají. Jsou schopni se najít a dobře o sobě vědí. Jak to dělají v útoku, tak si dokáží vypomoci i v obraně. Nedělají velké chyby. Týmovost je u nich nejlepší ze všech našich soupeřů. Obrovská zbraň.

 

Je pro Nymburk lepší hrát proti těžkým pivotům nebo proti trojkařům střílejícím ze všech pozic?

Letos nemáme v týmu žádného velkého a méně pohyblivého těžkého pivota. Možná je pro nás lepší hrát proti týmům, které nehrají typickou hrou pivota zády ke koši.

 

Spatřil jsi nějaký rozdíl ve hře Opavy v základní části a play-off?

Neviděl jsem příliš mnoho zápasů ve čtvrtfinále, až něco v semifinále, ale nepozoroval jsem velký rozdíl. To by jim jen ublížilo. Spíše jsem byl překvapen, jak v semifinále hráli sebevědomě. Trochu bych od nich čekal, při první velké šanci se dostat do finále po dlouhých letech, že budou trochu nervóznější. Možná to bylo tím, že viděli, jak se Pardubice trápily s Ústím.

 

Nymburské šrouby rezivěly 14 dní, opavské jen devět. Je těch pět dní rozdíl, který může hrát roli?

To není žádný zásadní rozdíl. Stačí pět šest dní bez zápasu a už se to začíná projevovat. Věřím, že hlavně na nás to znát nebude vůbec. Tréninky jsme této skutečnosti přizpůsobili, sehráli jsme si i nějaké zápasy pět na pět.

 

Podle výsledků se zdá být Opava jednodušší soupeř (OPA - o 113 – PAR o 57). Jak to je?

Je to tím, že Pardubice hrály v Nymburce jeden vyrovnaný zápas. Navíc v jejich týmu je několik Američanů, kteří i když vysoko prohrávají, stále střílejí a pokoušejí štěstí.

 

Letošní finále se hraje na dva vítězné zápasy, vloni to bylo na dva zápasy? Komu více vyhovuje tento systém?

Výhodou aktuálního systému je, že začínáme doma a to mně vyhovuje daleko více. Nelíbilo se mi začínat finále na palubovce soupeře, kontrolovat i rozdíl v zápase…. Jak říkám, osobně nemám rád hrát play-off na dva zápasy, stačí se podívat na poslední dva roky v Champions League…

 

Souhlasíš, že při systému na dva vítězné je první utkání ještě o mnoho důležitější než při jiném systému?

To je jednoznačné. Prohraješ první zápas a musíš vyhrát další venku, jinak je konec. V tomhle systému je každý zápas extrémně důležitý. Prohrát doma a jet do Opavy, kde jsou domácí ještě o padesát procent silnějším týmem, by byla hodně složitá situace, nikoliv však neřešitelná.

 

Je týmová příprava na Opavu hodně odlišná nebo se spíše zaměřujeme na naši hru?

Jako celou sezonu, a bylo to i při přípravě na Ligu mistrů, se soustředíme na to, co chceme hrát. Samozřejmě probíráme akce, co hraje soupeř, styly obrany soupeře a naše akce upravujeme, jak na ně útočit. Zůstává standardní i teď. Tedy uvědomujeme si, proti komu hrajeme, ale neměníme nic zásadně, zvlášť po tom, co jsme s Opavou hráli šest zápasů s jednoznačným výsledkem.

 

Co platí na bojovnost hráčů Opavy, typu Gniadek, Bujnoch, Klečka, Dragoun?

Jednoduchá odpověď - „vypusťte Krojce!“ (smích) - to je řečeno s lehkou nadsázkou. To co se v tom skrývá, je schopnost hrát se stejnou agresivitou jako oni. My nemáme typy hráčů, kteří by se toho báli a hráli v rukavičkách…. A druhá možnost je být tak rychlí, že je do těch kontaktů ani nepustíme.

 

Obecenstvo v Opavě bývá vůči Nymburku nevraživější než jinde. Ovlivňuje to hru Nymburka?

Většina z nás to nijak nevnímá. „Cirkus Nymburk“ je oproti hláškám typu „zapalte Prahu“ ještě zlatá (smích). Mě osobně to nestresuje. Pamatuji si ještě z doby, kdy jsem v Opavě hrál, že jsem přišel požádat fanoušky, aby nepískali na rozhodčí už při představování. Mám pocit, že to teď nedělají. A porovnání s jinými týmy? Nedokážu posoudit, zda jsou k nám nepřátelštější než na jiné týmy, ale na druhou stranu, my tam vyhráváme, tak proč by nás měli mít rádi. (úsměv)

 

Možná je dobře, že sedí daleko od palubovky…

Je to tak, nemůžou tě chytnout za dres, když vyhazuješ z autu ani na tebe z balkónu plivat… Ovšem hlouček skalních je hodně hlučný, a když se běží po té polovině hřiště, jsou hodně slyšet.

 

Jak plnou halu očekáváš v Nymburce?

Doufám, že plnou. Jaký jiný zápas, kromě utkání o FINAL 8 v Basketball Champions League, by měl sem lidi přilákat, než finále. Je možné, a my v to věříme, že se tady bude hrát už jen jeden zápas. Škoda, že to vyšla na všední den. Snad nebude moc hezké počasí, že by lidé měli spoustu jiných zájmů. 

 
vloženo: 20.05.2018 01:53 / přečteno: 7911x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.