MÍSTO QUINCYHO PŘIJDE BERISHA

MÍSTO QUINCYHO PŘIJDE BERISHA

Zaplnili jsme uvolněné místo po odchodu Quincyho Diggse. Tentokrát jsme lovili v evropských vodách a do Nymburka přichází kosovský reprezentant Dardan BERISHA.

Před čtrnácti dny devětadvacetiletý rodák z Peje v Kosovu měří 191 centimetrů a prošel několika evropskými týmy. Nejdelší čas strávil v týmech na Balkánském poloostrově a také v Polsku. Za svého působení u našich severních sousedů získal polské občanství a reprezentoval Polsko na ME 2011 a také na ME U20 divize B v roce 2008. Aktuálně bojuje Dardan v kosovském národním výběru v kvalifikaci o MS 2019. Je tedy jedním z mála hráčů, kteří dostali možnost startovat za dva reprezentační výběry. To je možné jen proto, že Kosovo bylo uznáno organizací FIBA až v roce 2015 a hráči, kteří měli kosovské občanství, mohli reprezentovat svou zemi bez ohledu na to, zda před tím působili v jiných národních výběrech. I když Kosovu v kvalifikaci nedaří, prohrál oba zápasy s Litvou i Maďarskem, Dardan je lídrem svého týmu. Na palubovce strávil ve dvou zápasech průměrně 36,4 minuty a konto soupeře zatížil 41 body.

 

Profesionální kariéru začal v roce 2006 v týmu z rodného města Peja, ale už před tím působil v Chorvatsku v juniorském týmu Cibony Zagreb. Rok nato začal sezonu v klubu nižší španělské ligy Trujillo Destino Turistico, aby v lednu 2008 podepsal dvouletý kontrakt v družstvu Polonia 2011 Warszawa. V následujícím roce pomohl tomuto týmu k postupu z druhé nejvyšší soutěže do první jako pátý nejlepší střelec 1.ligy s průměrem vyšším než 16 bodů na zápas. Střeleckou výkonnost si udržel pak i ve stejném týmu o ligovou úroveň výš. V dalších dvou letech pokračoval Berishav polské nejvyšší soutěži, tentokrát v dresu předního polského týmu Anwil Wloclawek, ve kterém si zahrál EuroCup i VTB ligu. Po neúspěšném try outu Asseco Prokom Gdynia se v roce 2012 vrátil na rok do rodného Peja v kosovské Superlize.

 

V letech 2013-2015 odehrál dvě sezony v týmu dvanáctinásobného mistra Kosova Signal Priština. V prvním roce byl čtvrtým nejlepším střelcem domácí Superligy (19,7 bodů na zápas), a druhým nejlepším střelcem Balkánské ligy (17,5 b/z). O rok později byl dokonce vůbec nejlepším střelcem obou lig, jak kosovské tak Balkánské a to průměrem 24 bodů na zápas, také byl třetím nejlepším nahrávačem Balkánské ligy (5,3) a čtvrtým nahrávačem v kosovské Superlize (5,1). V roce 2015 jeho kroky zamířily do Cibony Zagreb, kde odehrál 6 zápasů v Adriatické lize, ale ještě v říjnu se vrátil do Prištiny, kde stihl odehrát 21 zápasů Superligy, 6 zápasů FIBA Europe Cupu a 15 zápasů Balkánské ligy. Opět patřil do první pětky nejlepších střelců v Superlize a Balkánské lize. Neztratil se ani v FIBA EuropeCupu, kde se jeho bodový účet zastavil na čísle 18,3 bodů na zápas.

 

Předminulou sezonu se Dardan vrátil do Polska to týmu AZS Polfarmex Kutno, kde si v nejvyšší soutěži připsal průměrně 15,9 bodů na zápas. V lednu 2017 svoje účinkování v Polsku ukončil a následující měsíc se přesunul do italského JuveCaserta, týmu nejvyšší ligy. Tuto sezonu začal opět v družstvu Signal Priština. 

 

„Dardan byl v našem hledáčku už delší dobu. V první řadě jsme hledali hráče s dobrým charakterem, hráče, který má zkušenosti a který se chce obětovat pro týmové vítězství. Myslím, že Dardan Berishaje ten správný typ a doufám, že se začlení do našeho týmu v co nejkratší době,“ řekl k příchodu nové akvizice trenér Oren Amiel.

 
 
 
vloženo: 27.11.2017 14:15 / přečteno: 9608x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.