SAMÝ ZÁPAS

SAMÝ ZÁPAS

Pro nymburské hráče není ničím neobvyklé, když je v plánu pro některý z měsíců více než devět zápasů. V lednu nového roku absolvují celý tucet zápasů na třech frontách – Liga mistrů, Český pohár a Kooperativa NBL.

Když se člověk podívá na zápasový program týmu v lednu, je opravdu nabitý, že víc zápasů než aktuálních dvanáct by se už snad ani nevešlo... Ale vězte, že vešlo. I Petru Bendovi se zdálo, že by jich klidně mohlo být víc. „Bylo jich nejvíce 17 během měsíce?,“ položil si otázku a po několika sekundách uvažování se s úsměvem na rtech opravil: „To jsem asi přehnal!“ Ano, přehnal to. Nejvyšší počet utkání během jednoho měsíce je třináct. V roce 2011 měl 13 zápasů říjen, a v letech 2012 a 2014 to byl, stejně jako letos, leden.


Dvanáctizápasových měsíců bylo za téměř dvacet let, co Nymburk hraje nejvyšší soutěž i evropské poháry, celkem devět. Dá se říct, že prakticky ve všech letech od roku 2010 byl alespoň jeden. Určité snížení bylo v letech 2016 a 2017, kdy nebyl ani jeden, zato v roce 2011 a 2012 byly vždy dva. Naší nejnabitější sezonou byla sezona 2011/12, kdy jsme odehráli celkem 93 utkání, není proto překvapením, že v tomto roce se od září do března hrál jen dvojciferný počet utkání v měsíci.


Co však hráče zajímá ještě více je, kolikrát je v rámečku jednotlivých dní napsáno DAY-OFF. „Ten tucet zápasů mě až tolik nepřekvapil, spíše jsem hledal, jestli tam bude nějaký den volna,“ potvrdil Petr. V lednu příštího roku se mohou hráči těšit na 1 (slovy jeden) den volna a to pátého ledna… což je ještě do jisté míry dáno i obsazením haly. „Třeba se to ještě změní,“ doufá Petr a v plánu na leden je tam jedna naděje, když je vypsáno na den po zápase s Jeruzalémem: „Day-off or practice“.


Den volna hráči možná nepotřebují ani tak pro odpočinek, jako pro určité vyčištění hlavy. „Člověk může vyjet s rodinou na delší dobu a nemusí se ohlížet na včasný návrat,“ říká Petr Benda, jakožto otec rodiny. To samé bezesporu platí i pro ostatní ženáče s dětmi.


Takové množství zápasů neklade nároky jen na samotné hráče, ale také se mění postup realizačního týmu, především kondičního trenéra Reimarise. „Když jsme viděli, jak nabitý je program v lednu, připravili jsme pro hráče speciální plán přípravy na dobu Vánoc. Věříme, že budou hráči mnohem lépe připravení na první povánoční trénink především po fyzické stránce, než je po Vánocích obvyklé,“ doufá „Rička“ v profesionalitu svých svěřenců.


„Tři zápasy během týdne není lehké zvládnout, ale nic jiného nám nezbývá,“ jen pokrčil rameny kondiční kouč a ví, že bude muset nahradit rutinu specialitou. „Během tréninků je důležité upravovat jejich intenzitu i v závislosti na tom, jak se nám v zápase před tím podaří rozdělit minuty mezi jednotlivé hráče. Podle toho můžeme pak zařazovat těžší nebo jednodušší tréninky,“ dodal Rička.


Plán přiřadil utkání do každého lednového úterý, čtvrtku a soboty (výjimku tvoří první neúplný týden). Tedy ani jednou nejsou dva zápasy bezprostředně za sebou. „Pochopitelně je lepší mít mezi zápasy den volna. Můžeme do programu zařadit „recovery practice“ (regenerační trénink), který je velice důležitý pro prevenci zranění hráčů. Den mezi zápasy je pro nás velice důležitý,“ potvrdil Ricardas „Rička“ Reimaris.


„Ani náhodou!!“ brání se dvěma zápasům hned po sobě Petr Benda a vysvětluje proč: „Únava se nakumuluje a dostáváme se z toho delší dobu. Když už to jinak nejde, je tohle ideální rozložení.“


Podívejte se na přehled domácích zápasů v lednu:

  • 04.01. - 18:00 (NBL) ČEZ Basketball Nymburk : Kingspan Královští Sokoli
  • 08.01. - 18:30 (BCL) ČEZ Basketball Nymburk : Lietkabelis Panevežys SC NBK
  • 12.01. - 17:00 (NBL) ČEZ Basketball Nymburk : Olomoucko
  • 17.01. - 19:00 (NBL) ČEZ Basketball Nymburk : BK JIP Pardubice (odložené utkání 1.kola)
  • 22.01. - 18:30 (BCL) ČEZ Basketball Nymburk : Hapoel Jeruzalém Královka
  • 24.01. - 18:30 (ČP) ČEZ Basketball Nymburk : Geosan Kolín (čtvrtfinále ČP)
  • 26.01. - 17:00 (NBL) ČEZ Basketball Nymburk : BK ARMEX Děčín
  • 29.01. - 18:30 (BCL) ČEZ Basketball Nymburk : Baloncesto Fuenlabrada SC NBK
  • 31.01. - 18:30 (NBL) ČEZ Basketball Nymburk : NH Ostrava ZŠ Kom. 

 
vloženo: 28.12.2018 12:48 / přečteno: 5984x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.