AŽ VE FINÁLE,

AŽ VE FINÁLE,

skončil pro basketbalisty FS sen o cestě do Paříže. Finálový souboj 4. kvalifikačního turnaje EUROLEAGUE BASKETBALL NIKE INTERNATIONAL JUNIOR TOURNAMENT prosti sobě svedl juniorské týmy slovinské Olimpije a USK FS Praha. Po velkém souboji vyhrála basketbalová vyzrálost a kvalita slovinského týmu, který se tak kvalifikoval do Paříže na finálový turnaj. Pro hráče FS tak zbylo velké zklamání a rozplynutí snu postoupit do Paříže.

UNION OLIMPIJA LJUBLJANA (Slovinsko) - USK FUTURE STARS PRAGUE  76:60  

Body: Šotnar 20, Morávek 11, Hartman 8, Balvín 6, kyzlink 5, Mareš a Stariat 4, Feštr 2

Užitečnost: Morávek a Šotnar 12, Balvín 9, Kyzlink 8, Hartman 6, Stariat 4, Mareš 1

Doskoky: Morávek 10, Balvín 6, Hartman 5, Šotnar, Mareš a Kyzlink 3, Feštr 1

čtvrtiny: 8:21, 27:13, 19:13, 22:13


Velké finále nabídlo atraktivní souboj, ve kterém v první čtvrtině zcela dominoval český tým především díky efektivní hře na útočné polovině proti osobní obraně soupeře. K tomu důsledná obrana dovolila Slovincům pouze osm bodů. Junioři FS se prezentovali pevnou týmovou obranou, avšak velmi zkušený soupeř dokázal postupně nalézt cestu, jak se prosadit, rozbít obranný val USK a využít své výborné střelce. Od druhé čtvrtiny se Slovinci snažili zastavit rychlý protiútok USK celoplošným zónovým presinkem. Ten ještě hráči USK eliminovali, avšak zónový presink na polovině hřiště vykolejil jejich útočný koncept a český tým se tak díky obrannému tlaku dostával do těžkých útočných situací, ve kterých složitě hledal volné střelecké příležitosti. Slovinci si postupně vytvořili několikabodové vedení, což při jejich vysoké herní efektivitě, kdy dokázali potrestat každou chybu USK, bylo základním kamenem k vítězství. Mladí vysokoškoláci jen těžko hledali zbraně k obratu. V poslední čtvrtině se snažili všemi způsoby změnit vývoj utkání, ale na velmi dobře a zkušeně hrajícího soupeře to již nestačilo. Vsadili na celoplošnou agresivní osobní obranu a ač tím soupeře zastavili, tak již nedokázali i přes veškerou snahu bodový rozdíl dotáhnout. Velmi zkušeně hrající soupeř působil na hřišti zcela s přehledem. Přestože tak hráči USK dokázali být více než konkurenceschopní ve fyzické připravenosti, tak zkušenost z takto vypjatých utkáních, basketbalová kvalita a mentální síly byly tentokrát na straně soupeře. V tak těžkém utkání český tým nenašel nikoho, kdo by dokázal střelecky dominovat a vzít na sebe zodpovědnost, což na druhé straně prokázal nejlepší hráč turnaje MVP, na pozici 4 hrající, Gezim Morina, který nastřílel 28 bodů s užitečností 34. Český tým sice předvedl zodpovědný týmový výkon, avšak na vítězství v tak významném turnaji by bylo potřeba více zkušeností s těžkými mezinárodními zápasy.

 
Komentáře:
Trenér Petra Jachan:

„Velké zklamání, protože jsme ztratili nečekanou příležitost postupu do závěrečného turnaje juniorské euroligy Final Eight  v Paříži. Páté utkání bylo pro hráče mimořádně náročné jak po stránce kondiční, tak i mentální. Velká utkání rozhodují velké hráčské osobnosti. Ty měl soupeř, my jsme je neměly, protože naši hráči s tak významnými utkáními prostě nemají zkušenosti. Byli jsme sice jedním z  nejlépe fyzicky připravených týmů, což se projevilo i ve finále, avšak zaostáváme proti vyspělým juniorským týmům Evropy ve zkušenostech z těžkých mezinárodních zápasů, což se pak projevuje ve všech basketbalových činnostech a  řešení herních situací pod obranným a psychickým tlakem.  Našim dalším soupeřem byl zónový presink, jehož agresivita nám dělala velké problémy. Přestože jsme se snažili ve druhém poločase o zvrat, tak při nízké úspěšnosti střelby z perimetru, která pramenila z velkého obranného tlaku, jsme nenalezli jinou efektivní zbraň. Atmosféra a význam utkání hráče dostaly do mimořádně náročné situace, kde oproti soupeři neměly dostatek zkušeností. Musíme uznat kvalitu soupeře, který se prezentoval již muským basketbalem a to především schopností v klíčovém utkání předvést velký týmový výkon podpořený o mimořádné individuální výkony jednotlivců, což jsme my nedokázali. Náš tým sice předvedl stejně jako v průběhu turnaje nečekaně kvalitní výkon podpořený velkou vnitřní silou a vůlí, avšak na vítězství v takto významném podniku to bohužel bez silných individuálních výkonů a zkušeností zatím nestačí. Porovnání soupeřovy a naší efektivity na hřišti ukazuje hlavní rozdíl mezi oběma týmy. Takový zápas je zkušenost, které si na české poměry musíme vážit, protože se s ní hráči jen tak nesetkají.“

 
vloženo: 21.02.2010 12:21 / přečteno: 12329x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.