MARTIN KŘÍŽ

MARTIN KŘÍŽ

Proti „svým“ se benjamínek trápil. Přesto je teď lepším basketbalistou, píše se v titulku článku na serveru iBasket.cz. Článek si můžete přečíst i zde. 

publikováno 2. května 2011  16:49
Martin Kříž v dresu USK Praha
Loni touto dobou se chtěl vydat ve stopách Jana Veselého. Na stole měl totiž Martin Kříž nabídku od slovinského Slovanu Lublaň. Pak přišla šance od českých basketbalových šampionů z Nymburka. Sedmnáctiletý křídelník kývl, i když věděl že následující rok stráví v USK Praha. Sezona tomu chtěla, že se teď se "svými" Kříž utkává ve čtvrtfinále ligového play-off.
Sám si zatím vede o něco líp než celý tým. Z první porážky (55:90) má solidních 10 osobních bodů. Jenže při druhé (54:95) byl nebezpečný spíš sám sobě než soupeřově koši. Ve druhém poločase zaznamenal jeden čestný koš, jenomže už v tom prvním si málem vymkl kotník. Naštěstí se trenérovi mohl brzy hlásit do hry.
"Já bych v příštích letech v Nymburce pochopitelně rád působil, a tak jsem měl a mám motivaci se ukázat," nezastírá Kříž. "Jenomže kvalita je na soupeřově straně. Je to tým plný hotových a vyrovnaných hráčů. A já mám ještě hodně moc věcí, ve kterých se musím zlepšovat. Vím, že musím pořád makat."
Nejbohatší český klub už avizoval, že další sezonu začne ve třech různých soutěžích - české lize, Eurocupu a VTB lize. Proto potřebuje rozšířit kádr alespoň na 16 jmen. Bude mezi nimi i jeden z největších českých talentů? "To se bude řešit teď po sezoně," krčí dvoumetrový blonďák rameny.

Sezona přepůlená ve dví
Svůj pražský rok nastartoval Kříž solidně, blýskl se 19 body proti Prostějovu. Jenomže pod stromeček si nadělil vážné zranění chodidla. "Měl jsem po třech letech volno delší než čtrnáct dní. Svým způsobem jsem si vyčistil hlavu a mohl se víc věnovat škole," našel Kříž jediné pozitivum na týdnech s berlemi.
Obnovený vstup do sezony přišel chvilku před jedním z vrcholů: "Jen jsem se vrátil do hry, odlétalo se na juniorskou Euroligu. Měl jsem docela strach, že to bude propadák. Ale překvapivě jsem se do toho vrátil docela rychle," potěšilo aspoň to.

První sezona
Martin Kříž v dresu Pardubic v sezoně 209/10
Do ligy nakoukl Martin Kříž už jako šestnáctiletý v dresu Pardubic. A pak se začal lepšit. Se silovou hrou a ochotou vrhat se do soubojů neměl "udělaný" křídelník problém nikdy. Od návratu po zranění si ale pochvaluje progres tam, kde ho bota tlačí nejvíc: ve střelbě i při ovládání míče. "Ty individuální ranní tréninky jsou fakt super a já si nemůžu na nic stěžovat," děkuje svým trenérům.

Nejviditelnější důkaz na podporu Křížových slov nabídl nedávný souboj s Brnem, kterým končila nadstavbová část ligy. Mužům USK pomohl jejich benjamínek 18 body - většinu z nich nastřílel právě ve chvílích, kdy to bylo potřeba nejvíc. Svou hrou tehdy dokázal, že přerod z až moc malého malého pivota v jedinečně rostlé křídlo není nemožný.
Ke svému nedávnému výkonu ale Martin Kříž přistupuje jako obvykle. Tedy skromně. "Já se snažím na každý zápas soustředit stejně, prezentovat se podobnými výkony. Musím své výkony stabilizovat, aby to nebylo jednou super a podruhé propadák," poznamená jen.

Lamač rekordů a sběratel cen
Stabilně "super" teď pardubický odchovanec hraje tam, kde je to nejvíc potřeba. Mezi svými vrstevníky - tedy v extralize osmnáctiletých. V březnu si se závěrem základní části zlepšil v Jihlavě osobní maximum na 53 bodů. O dva týdny později přišel další velký výkon: ve druhém čtvrtfinále Kříž zneškodnil Písek 41 body, 15 doskoky a pěti asistencemi.
A z velikonočního turnaje v italském Lissone si přivezl hned dvě osobní ocenění včetně trofeje pro nejlepšího střelce. "Tak tenhle turnaj se mi poved. Individuálně to bylo dobré," usmívá se Kříž.
Ale pak už pokračuje (sebe)kriticky: "S umístěním spokojený nejsem. Byli jsme pátí, a mohli jsme být třetí. Jeden ze zápasů jsme prohráli o bod, další jsme potřebovali vyhrát o pět a vyhráli jen o čtyři. Já tam střílel tři vteřiny před koncem šestky - jednu jsem nedal a při druhý mi rozhodčí písknul přešlap..."
Před nastávajícím vrcholem sezony - juniorským mistrovstvím republiky - si Martin Kříž každopádně zajistil roli nejsledovanějšího hráče turnaje. "Já ale na ocenění jako MVP moc nejsem. Nejdůležitější bude vyhrát titul," odpovídá zkušeně.
Jeho USK Future Stars Praha budou od pátku do neděle nejenom hostiteli, ale taky ústředními adepty na zlato. "Věřím v první místo, určitě jsme favoriti," přijímá Martin Kříž nevděčnou roli svého týmu. "Ale nechci to zakřiknout," doplní se s úsměvem. "Žádný ze zápasů není dopředu rozhodnutý."


 
vloženo: 03.05.2011 08:25 / přečteno: 17093x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.