BOJ O TŘINÁCT

BOJ O TŘINÁCT

Když je v Nymburce Rado Rančík a Tre Simmons, o číslo třináct na dresu se bojuje. S některými našimi hráči jsme si o číslech chvilku povídali.

V týmu zůstala sedmička hráčů a přišli čtyři noví. Podkošový hráč Mahalbašič „podědil“ Nečasovu dvanáctku, vloni volná šestka, se kterou rok před tím hrál Pavel Pumprla, se dostala na záda Reynoldsovi. Delší dobu nebyla v oběhu patnáctka, naposledy nám s ní dělal radost Arthur Lee a to v sezoně 2009/10. Pro nadcházející sezonu bude s patnáctkou na hřišti vidět Dylan Page. Pro vracejícího se Tre Simmonse pro letošní sezonu nezbyla jeho poslední dobou oblíbená třináctka, kterou si nechal Rado Rančík, a tak se Tre musel obejít s jedenáctkou.

 

Jak vlastně probíhá přidělování čísel hráčů? „Každý hráč si řekne, jaké číslo by chtěl a pokud je volné, tak ho dostane. Na každou sezonu se připravují nové dresy, a proto s tím není žádný problém,“ říká Vráťa Šístek, vedoucí A-týmu. V případě, že přichází hráč během sezony, má i v tom případě možnost v podstatě neomezeného výběru. „Pokud ale přichází jako náhrada některého z hráčů, který odešel, většinou přebírá dres a číslo od hráče, za kterého přišel, jen se změní jméno na zádech,“ doplnil Šístek.

 

Jediným hráčem, který pro nadcházející sezonu oblékne dres s jiným číslem „dobrovolně“ je Lukáš Palyza. Letos bude nosit na dresu číslo osm. „V předminulé sezoně jsem dostal přidělenou jedenáctku, moje oblíbená osmička byla rezervovaná pro Chrise Monroa, který nakonec do Nymburka kvůli zranění nepřišel,“ prozradil ostravský rodák Lukáš Palyza. „Osmička je moje srdcovka. Líbí se mi jednoduchá čísla a osmička je jednoduché číslo,“ odmítá s úsměvem Lukáš, že by osmička měla evokovat nekonečno. „Když jsem přicházel do týmu NH Ostrava mezi muže, měl číslo osmu Honza Stehlík. Ale zrovna v tom roce se poprvé povolovala i vysoká čísla, Honza se rozhodl pro jedenatřicítku a moje osmička tak byla volná,“ odhalil Lukáš, jak se k číslu 8 dostal poprvé. Třeba to ale není poslední číselná změna u Lukáše Palyzy. „Možná budu někdy hrát s 23. Třiadvacátého se narodil můj otec,“ vysvětlil Paly.

 

O číslech na dresu jsme si chvíli povídali také s Tomášem Pomikálkem. Na počátku kariéry byla jeho oblíbeným číslem patnáctka, ale nikdy ji na svém dresu neměl. „Patnáctka byla často obsazená,“ objasnil Tomáš. V Liberci si vybral číslo o jednu menší, tedy čtrnáct. Při přestupu do Děčína vzhledem k obsazení 14 využil přesmyčky čísel a byla u toho 41. „Při přestupu do Nymburka už měl číslo 41 Drew Naymick. Pětka, se kterou hrával můj brácha, už byla okupována Sokolem, zvolil jsem si pětapadesátku,“ probral Tomáš, jak k číslu 55 vlastně přišel. Do portfolia oblíbených čísel tak ke čtrnáctce, jedenačtyřicítce, přibylo další numero. Přesto si Tomáš neláme hlavu, kdyby některé z „jeho“ čísel nebylo někdy v budoucnosti volné: „Je to jen číslo. Důležitější je kvalita, která se v tom dresu pohybuje.“ Pětapadesátka však dává jeho nositeli jedno privilegium. V Mattoni NBL bude nastupovat vždy jako poslední. „Říká se: to nejlepší na konec!“ dodal s úsměvem Tomáš Pomikálek.

 

O čísle třináct by se daly napsat dlouhé příběhy. Třináctka je číslo, které evokuje u mnohých lidí symbol neštěstí. Jinak tomu je u Tre Simmonse a Rado Rančíka. Zpočátku se jejich kariérní dráha v Nymburce míjela. Letos se však protnula a jeden z nich musel ustoupit. Vzhledem k tomu, že Rado podepsal smlouvu dřív, musel se pro změnu čísla rozhodnout Tre. „To nechápu. Nikdo kromě Rančíka se o třináctku nepere,“ kroutí hlavou Tre a Rado to potvrzuje: „O třináctku jsem nikdy nebojoval, vždycky byla volná.“ Rado však má i náhradní řešení pro případ, že by 13 volná nebyla. „Měl bych 31 – to je v podstatě stejné. Takže, pokud bych přišel až po Simmonsovi, měl bych jasnou volbu,“ uzavřel Rado.

 

Tre Simmons však se třináctkou nezačínal. Na universitě v dresu Washingtonu (NCAA) zdobila jeho hruď jednička. „Číslo jedna oblékal v té době jeden z mých nejoblíbenějších hráčů, něco jeho můj starší brácha, Jamal Crawford,“ ponořil se Tre do vzpomínek roku 2003, kdy na universitu přestoupil.  (Crawford - od roku 2001 hráč NBA – Chicago Bulls, NY Knicks, Atlanta, Portland, LA Clippers – pozn.). „V Evropě se ale číslo 1 nebo 3 nemůže používat, proto jsem ta dvě čísla spojil a byla z toho třináctka. A číslo 13 má pro mě ještě jeden význam: one-tre – Tre je jednička!,“ usmíval se náš Zabiják. Ke třináctce, kterou má jeho přítelkyně vytetovanou v římských číslicích za uchem, se Tre dostal až v roce 2010 v Nymburce. Současnou jedenáctku oblékl Simmons poprvé v Izraeli v týmu Hapoel Holon a pak i Maccabi Tel Aviv. Před tím hrál na Gran Canarii s číslem 8. Sezonu v Hapoelu Jeruzalém přetrpěl s číslem 9 a v dalších třech letech v Nymburce i Samaře oblékal již zmiňovanou třináctku. „Jedenáctka je taky dobrá, i když třináct by bylo lepší,“ dodal Tre s trochou nostalgie. 

 
vloženo: 08.08.2013 23:39 / přečteno: 9498x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.