VÍTĚZSTVÍ V PRVNÍM ZÁPASE

VÍTĚZSTVÍ V PRVNÍM ZÁPASE

Až nečekaně zaplněná hala shlédla první přípravné utkání nymburského týmu, které se hrálo v solidním tempu. V zápase byli domácí po celé utkání lepší a po zásluze vyhráli nad mmcité Brno 87:52.

Dvě stovky fanoušků viděly, že tým bude pravděpodobně i v této sezoně předvádět líbivý basketbal plný rychlých protiútoků, šikovných přihrávek a zajímavých zakončení. Odměnou hráčům byl závěrečný potlesk, který možná některé hráče překvapil. „Byl jsem mile překvapený z atmosféry během utkání. Sice to byl přípravný zápas, ale v hledišti bylo docela dost lidí. Doufám, že to bude stále pokračovat,“ vyjádřil své očekávání trenér Nymburka Ronen Ginzburg. 

Utkání bylo od samého začátku v režii domácích. Krátce po začátku vedli 9:2 po jednom z rychlých protiútoků. Jedinou vadou na kráse nymburského výkonu byl obranný doskok, který dovolil hostům z Brna i tři útočné doskoky v jednou útoku. Po jedné takové situaci inkasovali domácí trojku, kterou Brno upravilo na 11:9. Trenér Ginzburg reagoval na absenci doskoků a poslal na hřiště Peterku a Kříže. V obraně hráli domácí dobře a dokonce dvakrát nedovolili hostům za 24 vteřin zakončit. Na konci prvního hracího období v posledním útoku si rozvzpomněl Michal Křemen, jak v Nymburce sázel trojky a upravil konečný stav první čtvrtiny na 20:16. 

Úvod druhé desetiminutovky byl v režii Matěje Svobody, který nejprve proměnil tříbodovou střelu kterou potvrdil výborným ziskem na obranné polovině. Ve spolupráci s Martinem Křížem dotáhl rychlý protiútok k dvěma dalším bodů. Ve 14.minutě byl rozdíl ve skóre poprvé dvouciferný (31:20). Ani v dalších dvou minutách hosté body nepřidali a drželi na se čtyřech za prvních pět minut. Vojta Hruban na chvíli přišel o pozici nejlepšího střelce domácích, protože ho s osmi body vystřídal Meier. Jen ale čerstvý otec přišel na hřiště prezentoval se trojkou. Pak se sice i na straně hostů prosadil Sinadinovič za tři body, ale Vojta hned s následujícího útoku přidal další trojku. „Pomohli jsme si střelbou z dálka, ta nám otevřela pozice i pod košem,“ dodal Vojta Hruban. 

Po minutě a půl třetí čtvrtiny se rozdíl ve skóre přehoupl přes dvacítku (48:27) a svými výbornými přihrávkami v té době bavil Bryon Allen. Nejprve na úrovni čáry trestného hodu naznačil střelu, ale našel výborně postaveného Petra Bendu pod košem a nezištně mu přihrál do volné pozice. Hned v dalším útoku ukázal, že umí přesně nahrát i za zády. Po dalších dvou backdoorových situacích se nymburské vedení posunulo na 55:30 a na projevu týmu vůbec nebylo vidět, že trénují o 3 týdny méně než hosté. „Jsou to zkušení hráči, kteří jsou takticky zralí a jim stačí málo, aby pochopili útočné akce. Navíc dokáží výborně číst hru,“ uznal trenér hostů Zoran Helbich. Ve třetí čtvrtině se opět ke slovu častěji dostával brněnský pivot Painter, který se ve druhé čtvrtině po osmi bodech z první zcela odmlčel, ale na konci třetí již měl na kontě 15 bodů. Nicméně skóroval on, ale ostatní jeho spoluhráči méně, a nebylo tady divu, že v poslední minutě třetí čtvrtiny byl stav 69:39. 
  
Poslední čtvrtina byla poznamenána únavou obou týmů. Snížila se úspěšnost střelby, útoky nebyly tak rychlé a také se na palubovce objevovaly i méně tradiční sestavy. Rozdíl ve skóre se sice nenavyšoval tak rychle, ale na konci vyšplhal až na 35 bodů. Přesto to všechno na konci mohli diváci vidět jednu z nejhezčích akcí „mladých pušek“. Nejprve pod košem předskokem získal na Painterovi míč Martin Kolář. Přihrál na pravou stranu na Edu Kotáska, který rychle přenesl míč na nabíhajícího Martina Kříže a ten zavěsil za potlesku fanoušků poslední koš zápasu. 

Body: Hruban 20 (7 doskoků), Benda 13 (za 2 body 5/6), Sant-Roos 10 (7 doskoků, 6 asistencí, 3 zisky), Kříž 10 (za 2 body 5/5, 3 doskoky), Svoboda 9, Meier a Peterka 8, Pumprla 5, Allen 4 – Painter 20 (7 doskoků), Křemen 11 (7 doskoků), Sinadovič 8, Canty 5, Hrabovský 4, Nehyba 3, Pumprla 1, střelba za 2 body: 37/25:29/14, trojky: 28/9:26/5, TH: 15/10:20/9, doskoky: 32:38, ztráty: 12:25, fauly: 18:16, čtvrtiny: 20:16, 24:9, 26:16, 17:11



Řekli po utkání: 
Vojtěch Hruban 
Byl to první zápas, a tak se pochopitelně daly najít nějaké chyby v obraně,. Možná jsme v defenzivě  nebyli tak rychlí. To se dá přičíst tomu, že jsme v plném tréninku a nohy nefungují, jak by měly. Přesto to byl solidní start do sezony, start, jaký jsme chtěli. Nebylo to žádné drama, nemuseli jsme řešit výsledek,... takže dobrý. 

Ronen Ginzburg
Byl to první náš zápas, do kterého jsme zapojili všechny hráče. Utkání nám ukázalo, že máme před sebou ještě dost práce, abychom více zapojili nové hráče do hry týmu. Možná jsme udělali více chyb v obraně, ale na to, že se jednalo o první utkání, jsem spokojený s výkonem i výsledkem. 

Zoran Helbich
V sestavě nám chyběl Roman Zachrla, který je důležitým hráčem v rotaci. Čekal jsem více energie od mladých hráčů. Nymburk ukázal, že není na špici jen českého basketbalu, ale že ani v Evropě se nebude ztrácet. Domácí hrají rychle dopředu, pustí míč z ruky, a pak mají jednoduché situace a velký útočný tlak, na což jsme neměli odpověď. Také my máme před sebou dost práce, i když jsme dnes v Nymburce neukázali všechno, co připravujeme na sezonu. Něco jsme nechali pod pokličkou. (úsměv). 
 
vloženo: 26.08.2016 21:06 / přečteno: 11020x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.