HISTORIE SEMIFINÁLE

HISTORIE SEMIFINÁLE

Semifinálové série budou zahájeny o tomto víkendu. Podívejme se na historii posledních deseti let. 

V období od sezony 2000/01 se do semifinále probojovalo celkem devět týmů. Největší zkušenosti s druhým kolem vyřazovacích bojů má náš tým. Nyní podesáté změříme své síly se soupeřem, abychom si zajistili postup do finále Mattoni NBL. Pouze při prvním semifinále to pro nás byla konečná, v ostatních osmi případech jsme postoupili až do finále. Celkem jsme odehráli třicet zápasů, z nichž jsme prohráli pouze pět, z toho 3 při jediném prohraném semifinále. Od posledního ztraceného zápasu zatím neuplynulo tolik času. Před rokem jsme na domácí palubovce prohráli s Pardubicemi. Celkové skóre je více než příznivé. 2627:2210, tedy každý zápas skončil v průměru našim vítězstvím o téměř 14 bodů. Nejvíce semifinálových sérii jsme odehráli proti Brnu a to tři. Dvakrát nám zkřížila cestu družstva Opavy (jednou vítězně) a  Pardubic a nyní podruhé Děčín. Posledním semifinálovým soupeřem, který ještě nebyl jmenován, byl Prostějov. 
Nejsnazší semifinále jsme odehráli v sezoně 2003/04 proti Opavě. Sérii jsme vyhráli jednoznačně 3:0 na zápasy s celkovým skóre 301:210, tedy v průměru o více než 30 bodů. Ve třetím zápase jsme rozprášili Opavu o 51 bodů 103:52, což je naše nejvýraznější semifinálové vítězství. Poměrně jednoznačný byl i postup v sezoně 2007/08 přes Pardubice, kdy jsme soupeři nadělovali 25 bodů na zápas a o rok později jsme jednoznačně přejeli i Prostějov – také průměr 25 bodů na zápas. Naopak nejvyrovnanějším semifinále máme v živé paměti. Série v Pardubicemi v minulé sezoně nám přinesla vítězství průměrně jen o necelých 10 bodů. Může za to pochopitelně i jeden prohraný zápas. Desetibodovým rozdílem končily i zápasy v sezoně 2004/05 proti Brnu. Ty byly zajímavé i výsledky jednotlivých zápasů: 86:73, 81:72, 80:72. 
Semifinálové série nejsou vždy doménou týmů, který byly po základní části nebo nadstavbě umístěny výše než jejich soupeř. Za posledních deset let ani jednou nepostoupil tým, který odehrál semifinálovou sérii proti vítězi základní nebo nadstavbové skupiny. Zato druhé dvojice byly pro papírové favority daleko nebezpečnější. Celkem šestkrát (tedy více než polovina případů) postoupily hůře umístěné týmy. Poprvé to bylo naše družstvo, které v sezoně 2002/03 bojovalo proti Brnu. Pořadí na druhém a třetím místě po nadstavbě však rozhodovalo jen skóre. V následující sezoně postoupil opět „horší“ tým Mlékárny Kunín v souboji proti Brnu. V tomto roce bylo Brno po nadstavbě lepší o 4 body, ale prohrálo hned svůj první domácí zápas. 
V sezoně 2004/05 se odehrály týmy Mlékárny Kunín a BK Prostějov jedno z nejzajímavějších a nejdramatičtějších semifinále. Druhý Prostějov, který měl po nadstavbě k dobru 2 body, se po dvou zápasech série ujal vedení 2:0. V domácím, kdy mohl urvat postup, prohrál  v prodloužení 91:100. Také další zápas rozhodlo až 45 minut čistého času a domácí Nový Jičín vyhrál 104:103. Orli pak neuspěli ani v pátém domácím zápase a Kunín dokonal akt dokonalého obratu. Rok nato opět druhý Prostějov neustál atak třetí Mlékárny Kunín. Tentokrát si týmy až do posledního zápasu hlídaly domácí neporazitelnost. V pátém rozhodujícím zápase opět nestačilo 40 minut na postup a Kunín vyhrál po prodloužení 77:76. Také v sezoně 2006/07 (poprvé systém 44 kol) útočil na postup do finále Prostějov, tentokrát ze třetí pozice proti Děčínu. Snadno se ujal vedení 2:0, ale na palubovce Děčína pak prohrál 100:65. Stín prohry se pak přenesl na čtvrté utkání. V rozhodujícím však už Prostějov zvítězil. V následujících dvou sezonách vyhrál vždy po základní části lepší tým. Sezona 2008/09 jako jediná v posledních deseti letech skončila v obou dvojicích 3:0 na zápasy. Byl to také ročník, kdy dominance prvních 2 týmů byla výrazná. První Nymburk prohrál jeden zápas a získal 79 bodů, druhý Nový Jičín o devět méně, o další osm bodů méně měl třetí Děčín a 61 bodů nastřádal čtvrtý Prostějov. Šestou „vzpourou“ horšího týmu byla minulá sezona, kdy Prostějov vrátil Novém Jičínu jednu ze dvou takových sérii v minulých letech a vyhrál 3:2 na zápasy. 
TABULKA
Tým, uvedený jako první, začínal semifinálovou sérii doma a byl tedy lépe postaveným po základní části. Sudé zápasy se hrály na palubovkách týmů, uvedených na druhém místě.  

 
vloženo: 12.05.2011 11:06 / přečteno: 10606x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.