BUDE POSLEDNÍ?

BUDE POSLEDNÍ?

V sobotu jedenadvacátého dubna od 18 hodin přivítáme ve třetím zápase družstvo Astrum Levice. Na co se můžete těšit?

Tým Astrum Levice je úřadující slovenský mistr, který však letos stejnou pozici v domácí lize, kde startoval pod názvem ONYX, neobhájí. Ze sedmého místa po základní skupině nepostoupil v prvním kole vyřazovacích bojů, když nestačil ve čtvrtfinále na Prievidzu až po boji v pěti zápasech 2:3. Zpod Štiavnických vrchou se však line hlas, že vítěznému družstvu svítila hvězda „štěstí“ více, než je obvyklé. Říká se, že zápas v Levicích, který vyhráli hosté o dva body, až příliš ovlivnil jeden z rozhodčích. Na poslední rozhodující zápas v Prievidzi zpočátku delegovaný nebyl. O to větší překvapení nastalo, když se právě tento arbitr v klíčovém zápase objevil na palubovce. Tolik spekulace, teď fakta o našem soupeři.

 

První zmínky o basketbalu v Levicích se datují do roku 1941 a basketbal se hrál na místním gymnáziu. V 50-tých letech vznikl při TJ Tatran basketbalový oddíl. V letech 1964-67 hrály Levice II.národní ligu a v sezoně 1995/96 se podařilo vyhrál 2.ligu a postoupit do nejvyšší slovenské soutěže. V roce 2001 získaly poprvé medaili - bronzovou. V dalších letech se klub pohyboval na šestém až desátém místě. V předposlední sezoně skončil tým na 11.místě, ale v loňském roce už slovenskou ligu vyhrál, když v play-off porazil Nitru 3:2 na zápasy. Ani cestu pavoukem play-off neměl klub jednoduchou. Už ve čtvrtfinále vybojoval postup až na poslední chvíli vítězstvím na Handlovou 3:2 a také v semifinále ztratily Levice jeden zápas s Novou Vsí.

 
Mike Bernard při zápase s Ostravou na čáře TH

V zápase proti Levicím budeme mít možnost sledovat aktuálně nejtěžšího pivota Mattoni NBL MikaBernarda. Mike má, dle oficiálních statistik, hmotnost 120 kg při 206 centimetrech. Těžší byl Pavel Frána z Plzně se 136 kg, ten však od 15.ledna kvůli zranění nehrál. Třicet kilo přes metrák měl také pivot Interu Bratislava Williams Morakynio, ale ani on už Mattoni NBL nehraje. U slovenského týmu skončil s posledním prosincovým dnem minulého roku. Stejnou hmotnost jako Mike má ještě Radim Kramný ze Svitav, ale ani tento Tur již Mattonku nehraje, protože Svitavy vypadly v předkole play-off právě s Levicemi. Pro ty, kteří mají horší paměť nebo jsou mladí, připomeňme, že Mike Bernard byl v sezoně 2007/08 hráčem Nymburka. Poslední zápas v našem dresu odehrál 17.listopadu proti Ostravě.

 

Levice drží ještě jeden rekord Mattoni NBL. V týmu se během letošního ročníku vystřídalo celkem 24 hráčů. O jednoho méně zaznamenal Inter Bratislava a s 19 hráči zaujímá třetí místo Chomutov. Na opačném konci fluktuační křivky jsou Pardubice a Prostějov, které zapojily do zápasů Mattoni NBL pouze 13 jmen a družstva Svitav a Kolína zařadila po 14 hráčích. Nymburk využil v Mattoni NBL celkem 16 hráčů, stejně jako Plzeň a Opava.

 
Keaton Grant

Pro milovníky statistik přidáme ještě jeden údaj. V dresu Levic nastupuje Keaton Grant, jeden z těch hráčů, kteří za žluto-zelené hraje od počátku letošní sezony. V pořadí nejlepších střelců mu patří aktuálně 4.místo s průměrem 17,89 bodů na zápas. Zpočátku svou kvalitu dokazoval i v zápasech s námi. V prvním utkání nastřílel 16 bodů, ve druhém dokonce 25. V posledních dvou však už mu „zvlhol pušný prach“ a nastřílel 9 resp. 8 bodů. Keaton Grant je také šestým nejužitečnějším hráčem Mattoni NBL.   

 
vloženo: 19.04.2012 00:01 / přečteno: 8688x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.