PRVNÍ BOD ZÁSLUHOU OBRANY

PRVNÍ BOD ZÁSLUHOU OBRANY

První letošní finále Kooperativa NBL přineslo velké drama. Před skvělou kulisou Sportovního centra, kterou pomohli vytvořit i fanoušci soupeře, vyhrál Nymburk nad Děčínem 69:64 a získal v sérii první bod. Pomohl si k němu především kvalitní defenzivou.

První čtvrtině (ostatně celému zápasu) dominovaly obrany. Nymburk ale neměl v útoku dostatečně rychlý pohyb míče i hráčů, aby tu děčínskou dokázal překonávat častěji. Z pohledu domácích šlo spíše o individuální počiny. Pomohly trojky Tre Simmonse a Pavla Houšky. Chybělo více rychlých protiútoků tažených třeba Dariusem Washingtonem, který pokaždé, když rychle přesunul hru na útočnou polovinu, udělal hostující obraně problém.


Nymburk se sice v polovině první části dostal ke slibnému vedení, ale ještě do konce čtvrtiny o něj přišel. Děčín v úvodu předčil domácího favorita na doskoku. Nepomohl ani příchod nymburského pivota Garretta Stutze, kterého kouč Kestutis Kemzura po chvíli opět stáhl ze hry. Po prvních deseti minutách byl stav 16:16.


Stejně jako závěr první, tak i úvod druhé čtvrtiny patřil Děčínu. Po pěti bodech v řadě od Roberta Landy vedli hosté o pět bodů. K obratu však zavelel Darius Washington, který odpověděl čtyřmi body a vyburcoval Nymburk k větší aktivitě. Byla z toho celkem devítibodová šňůra domácích, kterou utnul až dvě minuty před koncem čtvrtiny trojkou Pavel Bosák.


Nymburk ne tolik využíval své podkošové hráče. Prosazoval se akorát Petr Benda, který ale skóroval spíš z prostoru za vymezeným územím. Pod koš najížděl Darius Washington, ale klasické shození míče zvenku na pivoty chybělo. Také proto Nymburk nesbíral fauly a neházel za první poločas ani jednu šestku. Obrana vymezeného území byla od Děčína podle očekávání velmi agresivní. Hosté byli i lepší na doskoku, především v doskakování na útočné polovině. Zásluhou svých individualit ale držel Nymburk po prvním poločase nepatrné vedení 35:32.


Druhou půli načal hned na úvod trojkou Robert Landa, srovnal a bitva pokračovala. Děčín hrál s maximální agresivitou a nadále dělal Nymburku velké problémy v obraně. Domácí téměř neměli snadný koš. Dařilo se jim ale sbírat fauly a proměňovat šestky. To bylo důležité, protože i Děčín se přes dobrou nymburskou obranu občas prosadil, jako třeba Jakub Houška trojkou, který využil jednu z mála volných pozic na perimetru. Na druhé straně potěšil domácí diváky alley oop Jirky Welsche a smečujícího Tomáše Pomikálka. Celkově však ve třetí čtvrtině skóre narůstalo pomalu. Nymburk prohrál třetí desetiminutovku 13:14 a do čtvrté čtvrtiny šel s minimálním náskokem 48:46.


V poslední části už to vypadalo, že domácí konečně získávají převahu. Konečně se Děčínu vyrovnali na doskoku, kde se činil hlavně Luboš Bartoň. Když Vojta Hruban doskočil v útoku a dopíchl míč do koše, vedl Nymburk poprvé v zápase dvouciferným rozdílem. Jenže to bylo zároveň i naposledy. Pavel Bosák trefil trojku a za chvíli se prosadil i za dva body. Rázem z toho bylo opět drama.


Domácí ale pod tlakem koncovku zvládli. Nejdřív sebral Tomáši Vyoralovi jasný koš parádním blokem Darius Washington a následně trefil rozhodující střelu Tre Simmons. Míč poslal do obroučky ze střední vzdálenosti z jedné nohy svou typickou střelou. Definitivu dal zápasu další blok Vojty Hrubana na Jakuba Houšku. Nymburk tak pojede na zimní stadion do Děčína s jednou výhrou v kapse.


Statistiky zápasu ZDE.

 
vloženo: 13.05.2015 20:29 / přečteno: 9362x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.