PH: V ZÁVĚRU JSME NEZMATKOVALI

PH: V ZÁVĚRU JSME NEZMATKOVALI

V prvním finále se pozápasové rozhovory točily především kolem útočného doskoku Děčína v prvním poločase a o výhodě/nevýhodě přesunu druhého zápasu Děčína do hokejové haly. Přečtěte si, co na tyto a další otázky říkají Jakub a Pavel Houška, Robert Landa, Vojtěch HRuban a MVP zápasu Petr Benda. 

Robert Landa
Robert Landa

Zápas byl vyrovnaný, i když Nymburk byl celou dobu lehce nahoře. Já osobně jsem měl ze zápasu dobrý pocit. Věřím, že doma budeme výrazně silnější. Nymburk na úvod odskočil, ale my jsme se dokázali vrátit a nebýt propadu v poslední čtvrtině, mohl být výsledek jiný. Chybělo pár minut, abychom vývoj utkání zvrátili.


Připravovali jste se speciálně na doskoky, které vás především první polovině držely v zápase?

Speciálně ne. Doskoky jsou základem basketbalu a je povinností týmu, který skončil na druhém místě v základní části, mít slušný doskok. Když jsme probírali hru Nymburka, viděli jsme, že po jejich útočném doskoku vznikaly právě ty rozdílové body, které utvořily v poločase desetibodový náskok. Ve vyrovnaném zápase jsou doskoky velice důležité.


S jakými vyhlídkami hledíte ke druhému zápasu?

Nymburk dnes ukázal svou standardní vysokou kvalitu, a přesto jsme byli schopni s nimi držet krok. Doma bychom měli ještě trochu přitopit.  

 
Jakub Houška
Jakub Houška
Co vás drželo v zápase?

Naše dobrá hra (smích). Docela dobře jsme bránili, což ve vyrovnaném zápase je důležité. Chtěli jsme, aby nepadalo tolik bodů, a to se povedlo. Pouštět se do přestřelky s Nymburkem nevede k cíli. Sahali jsme po vítězství, ale nakonec se to nepodařilo. Jinak jsme odehráli velice dobrý zápas s výbornou kulisou našich fanoušků… už se těším na domácí zápas.


Co vám chybělo k vítězství?

Proměnit některé situace.. stejně jako to chybělo i domácím. Na konci jsme dostali tři bloky a to rozhodlo.


Dnešní utkání vás do domácího zápasu nabíjí nebo vás smolná porážka sráží?

Já myslím, že se nám povedlo v Nymburce sehrát dobrý zápas. Sahali jsme po vítězství, a proto porážka trochu mrzí. Nymburk si pohlídal domácí zápas, teď je řada na nás. My budeme mít za sebou celou halu, celý zimák. Už dneska jedna část tribuny ukázala, jak se fandí a to byl jen zlomek toho, co očekávám v příštím zápase. Doufám, že jich přijde hodně, hodně, hodně …. a nejen z Děčína. Divácký rekord je zatím 4250 lidí (z ledna 2007), kapacita je 5000, tak doufám, že se v pondělí překoná.

 
Petr Benda
Petr Benda

Netrápil vás soupeř více, než jste čekali?

Čekali jsme, že to bude těžší zápas i díky tomu, že jsme před tím měli 14 dní volno. Ani sebelepší trénink nedokáže nahradit zápas, když jsme navíc byli zvyklí být celou sezonu v ostrém zápasovém rytmu. Tři čtvrtiny zápasu jsme se hledali. O lepší výsledek jsme přišli vlastními chybami. Několikrát za zápas to bylo o osm nebo deset bodů a stačil krok, abychom odpor soupeře definitivně překonali, ale oni nám dali trojku nebo koš s faulem a zase dotáhli na pět bodů. Dokumentuje to i závěr zápasu, který jsme si zbytečně zdramatizovali.


Dlouho jste nedokázali využít, že máme silnější lavičku…

Trenér hráče z lavičky moc netočil, odehráli jsme utkání s osmi. Ale ani trenér Budínský moc sestavu netočil, takže v tom bych problém tohoto zápasu nehledal.


Byly pod košem souboje hodně tvrdé? Bolel ten zápas?

Já jsem na to zvyklý z VTB ligy… takových soubojů pod košem je tam daleko více. Děčín hraje spíše na pohyblivé pivoty, kteří hrají dál od koše nebo i čelem ke koši než aby se rvali zády do podkošového prostoru. Z tohoto pohledu to tak tvrdé nebylo. Na doskoku to bylo horší. Děčín chodil ve čtyřech a v prvním poločase nám ukradl hodně obranných doskoků.


Byl doskok ten prvek, který držel Děčín ve hře?

Ano, je to tak. V prvním poločase měli více než deset útočných doskoků. Ve druhém jsme si dávali větší pozor.


Co bylo rozhodujícím pro to, že jsme v závěru soupeře pustili bodově až příliš blízko?

Nedokázali jsme dobře využít faulů, které jsme měli k dispozici. Po pick and rollu jsme nepřebrali a nefaulovali. Musíme být schopní lépe využívat fauly… je to trochu bolest celé sezony.

 

Bude Děčín doma ještě více nebezpečný, protože ho požene velká kulisa fanoušků?

Je otázkou, zda přesun na stadion Děčínu pomůže. Přijdou o výhodu domácí palubovky, kde měli diváky „přímo na hřišti“. Myslím si, že kotel mají na Maroldovce větší, než bude na zimním stadionu.

 
Pavel Houška
Pavel Houška

Proč se Děčín držel stále na dostřel?

Protože jsme hráli blbě… potřebovali bychom hrát s větším přehledem. Zpočátku jsme Děčín dostali pod tlak, hráli jsme dobře, pouštěli jsme si míč, hlídali jsme si útočné doskoky. Postupem času nás soupeř přehrával na útočném doskoku. Na první poločas jich měli dvanáct. Tím jim stouplo sebevědomí a začaly jim padat i těžké střely. Ve druhé polovině jsme hráli lépe, ale stále ne podle našich představ. Také se nám nedařilo hrát rychle dopředu.


Co nás v zápase drželo, že jsme vyhráli?

Zkušenosti. V závěru jsme nezazmatkovali i přesto, že jsme udělali několik špatných rozhodnutí.    


 
Vojtěch Hruban
Vojtěch Hruban

Mohl to být náš nejtěžší zápas v NBL?

Je to klidně možné – jen posoudit, co je těžší je hodně těžké (smích). Byl to zápas, který se dal čekat. Naše rezavost a nerozehranost byla hrozně znát. Děčín se podle očekávání zatáhl do bedny a my jsme také trochu podle očekávání nebyli schopni trefit ani stodolu. Naštěstí jsem utkání „ubojovali“ a máme první bod. Ve finále je úplně jedno, jestli to bylo o pět nebo o padesát.


Co bys poznamenal k útočným doskokům Děčína v prvním poločase?

Někdy to byla naše chyba jindy čistá smůla. Pravdou je, že doskoky byly důležité pro vývoj zápasu.

 

Na konci jsme si vytvořili už skoro rozhodující náskok a skoro jsme ještě o něj přišli. Co se stalo?

Děčínu se podařilo trefit nějakou těžkou střelu, povedl se jim jeden nájezd a my jsme si na druhé straně nebyli schopni vypracovat dobrou pozici. Bosyho trojku jsem škrtl v letu rukou a možná díky tomu ji dal (úsměv). Na konci dal Tre koš a bylo rozhodnuto.


Věřili jste Tremu, že střelu promění?

Věřili, on tohle umí.

Jaké poučení si vezmete z dnešního zápasu do dalších utkání?Že nesmíme ani na chvíli vypustit. Děčín je v laufu a je schopen dávat i hodně těžké střely. Musíme se také zlepšit v útoku. Dneska jsme ubránili na 64 bodech a při našich schopnostech v útoku to mělo být o dvacet.         


Těšíš se na zápas číslo dvě?

Myslím, že to bude pěkný zápas, dobrá kulisa. Děčín se zbavil největší výhody, tím, že odešel z Maroldovky. Bude asi více lidí, ale atmosféra nebude taková jako jejich hale. Může to být stejné jako v utkání v Opavě, kde jsme nakonec zvítězili o více než doma, protože jsme k zápasu přistoupili s ještě s větší koncentrací. 

 
vloženo: 14.05.2015 14:15 / přečteno: 8154x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.