STOPA BYLA VÝZNAMNÁ

STOPA BYLA VÝZNAMNÁ

Po včerejším pokračování Basketball Champions League je už známo posledních osm týmů, které postoupily z osmifinálových zápasů. Za našich bývalých soupeřů postupují dál tři týmy.

Monako přehrálo AEK na skóre o sedm bodů (68:69 venku a 95:87 doma), Banvitu přebývalo devět bodů v souboji s Oldenburgem (82:82 venku a 70:61 doma). Dál jde i Sassari, které dokonce vyhrálo oba zápasy nad Le Mans (79:63 doma, 66:68 venku). Dalších pět týmů najdete v tabulce níže. V pátek 10.března proběhne v Mnichově losování čtvrtfinále, které se odehraje opět na dva zápasy 21/22.března + 28/29.března. Vylosováno bude rovněž, který tým bude začínat doma.

 čtvrtfinále BCL

Podívejme se, jakou stopu zanechal náš klub v prvním ročníku Ligy mistrů. Jako jeden z mála týmů jsme doma neprohráli ani jedno utkání. Celkové skóre domácích zápasů je 697:546. Sto padesát jedna bodů rozdílu znamená, že jsme v každém zápase vyhráli v průměru o více než 18 bodů. Jednociferně jsme porazili pouze Aris, ostatní vítězství byla o deset a více bodů. Na venkovních palubovkách jsme vyhráli třikrát a prohráli pětkrát a celkové skóre 583: 616. V základní skupině jsme měli pouze s Monakem zápornou bilanci vzájemných zápasů (-9)… no a pak také se Sassari (-1). Ostatní rozdíly byly kladné: Bears +62, Naharaiya +15, Banvit +5, Frankfurt +2, Aris +4, Helios +40.    

 

S odstupem dvou týdnů jsme se zeptali trenéra Ronena Ginzburga na jeho pocity a dojmy z čtyřměsíčního působení v Basketball Champions League.

 

Jaké největší výhody přinesl klubu start v Champions League?

Především to byla výborná zkušenost pro hráče, trenéry a celý klub. Odehráli jsme hodně zápasů s  podobně silnými týmy jako v Eurocupu před dvěma třemi roky.

 

Kam byste zařadil BCL v žebříčku: VTB liga, Adriatická liga, Eurocup, FIBA Europe Cup?

Pokud bychom brali kvalitu soupeřů, byla VTB liga ještě o něco kvalitnější, BCL byla zase kvalitnější než FIBA Europe Cup. Úroveň VTB ligy je vyšší, ale náročnost cestovaní trochu tuto výhodu zabíjela.

 

Není to až příliš kruté, že jsme s takovou bilancí, jakou jsme měli po základní části, neudělali ještě jeden krok?

Když vezmu procentuální úspěšnost zápasů v BCL, tak to byla nejlepší sezona Nymburka v evropských pohárech. Ve spoustě zápasů jsme hráli výborně, myslím, že byla radost se na nás dívat. Je hrozně smutné, že do naplnění ještě většího štěstí nám chybělo 10 sekund. Jsem hrdý i na domácí neporazitelnost.

 

Jak se vám líbí formát soutěže?

Je velice dobrý, protože každý klub odehraje minimálně 14 zápasů. Ve skupinách o čtyřech, tedy v šesti utkáních se může stát cokoliv a myslím, že se neukáže objektivně síla týmu.

 
A systém play-off?

V tenhle okamžik ani trochu (smích). Je to trochu ošidný systém, ve kterém se může lehko stát, že nepostoupí ten lepší tým. Je to podobné jako ve skupinách o čtyřech nebo osmi účastnících.

 

Byla příprava na zápasy BCL jiná?

Příprava byla stejná jako na zápasy VTB ligy nebo jiného evropského poháru. Pravdou je, že v minulém roce bylo na přípravu, díky třem zápasům za týden, daleko méně času.

 

Viděl jsi větší soustředění hráčů na zápasy BCL?

Ano. V každém zápase byli naši hráči plně soustředění. Hodně jsem to sledoval, jak v domácích zápasech ta koncentrace ještě rostla, jak hráči nechtěli přijít o domácí neporazitelnost před svými fanoušky. Ztratili jsme koncentraci deset minut v Monaku, deset minut v Sassari… a těch druhých deset minut nás stálo postup.

 

Které vítězství bylo pro vás nejemocionálnější?
Nad Arisem v Nymburce. Myslím, že Aris má velice dobrý tým. Škoda, že jsem si nemohl užít radost z toho, že jsme porazili přední italský tým o dvacet jedna bodů.

 

Které zápasy jsou na druhé protipólu?

Nelíbilo se mi utkání v Monaku ve druhém poločase, i když je Monako výborný tým, my jsme hráli špatně. A pochopitelně Frankfurt venku. Kdybyste se mě zeptali před začátkem ligy, kde můžeme vyhrát, řekl bych, že v Monaku by to bylo veliké překvapení, ale ve Frankfurtu bychom měli šanci.

 

Já zápas s Frankfurtem tím, kvůli kterému nám uteklo 2.místo ve skupině a tedy přímý postup do osmifinále?
Ano, kdybychom porazili Frankfurt, měli bychom velkou šanci na druhé místo a při dosažených výsledcích by to skutečně stačilo. Na druhou stranu se to nedá takhle brát, protože jsme porazili silné týmy, u kterých se s vítězstvím zase tak moc nepočítalo ani v domácím prostředí. Takže, zda může prohra v Německu za vyřazení v předkole play-off by byla jen spekulace.

 

Kdy jste se cítil nejhůř?

Po výhře nad Sassari, která nám nestačila. Byl to historický zápas, o kterém se bude v Nymburce mluvit a mluvilo by se o něm, i kdybychom ho vyhráli o více než 22.

 

Jak jste byl spokojený s návštěvností domácích zápasů?

Bylo to skvělé, výborná atmosféra, podpora, která byla opravdu cítit. Myslím, že atmosféra v hale byla lepší než při zápasech VTB ligy. O to větší škoda to je, že nebudeme pokračovat, když jsme fanouškům ukázali takové dobré soupeře a zápasy.  

 

Koho tipujete, že se dostane nejvýše z našich týmů BCL?

Těžká odpověď … Myslím, že Sassari bylo nejlepší, ale dobré šance má i Monako i Banvit - minimálně se dostat do Final Four.

 

Pro příští rok VTB liga nebo BCL?

Basketball Champions League.

 
 
vloženo: 09.03.2017 07:50 / přečteno: 8507x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.