PRVNÍ ČTVRTFINÁLE

PRVNÍ ČTVRTFINÁLE

Rozhodujících sedm týdnů Kooperativa NBL, které stanoví mistra České republiky pro sezonu 2016/17 začíná v úterý. Prvním soupeřem nám bude minimálně ve čtyřech zápasech Sluneta Ústí nad Labem.

Bude to souboj prvního a osmého týmu. Už to je první pohled na favorita série. Druhý je počet čtvrtfinálových sérií, které oba týmy absolvovaly. Pro nás je to šestnácté čtvrtfinále od sezony 2000/2001, kdy jsme poprvé vstoupili do NBL. Pro Ústí je to za stejné období pátá účast ve čtvrtfinále a zatím vždy byla konečnou fází.  

 

Poprvé od sezony 2000/01 se Ústí probilo do čtvrtfinále v roce 2005 z osmého místa a stalo se naším soupeřem. Všechny tři zápasy skončily naším vítězstvím, přičemž jen zápas v Ústí byl relativně vyrovnaný a vyhráli ho 76:63. Nymburské zápasy skončily 101:62, 106:67. Jediným hráčem, který si po 12 letech zopakuje duel je Standa Votroubek. V roce 2005 byl v našem dresu, nyní v dresu Slunety. Paradoxem je, že Ústí mělo tehdy poměr zápasů 14/18, na chlup stejně jako v letošním roce. Skóre však má letos Sluneta lepší než v roce 2005 (2473:2581 / 2377:2632). Další čtvrtfinálové účasti si Ústí zapsalo v roce 2006, ze 7.místa a v letech 2014 a 2015 ze šestého místa.

 

V této sezoně nejprve Ústí koketovalo s účastí ve skupině A1. Vytouženou šestou příčku jim nakonec vyfoukl Kolín a Ústí se nevešlo o dva body. Ovšem definitivní ztrátu naděje jim připravil zápas proti USK Praha v předposledním kole.  V nadstavbové skupině A2 měla Sluneta vyrovnanou bilanci 5/5 a ke konci se musela strachovat i o účast v play-off. Tři kola před koncem nadstavby potřebovala neprohrát v Ostravě o 18 a více bodů. Nakonec z toho byla prohra o 22, a tak do play-off mohly Ústí posunout jen dvě výhry v posledních kolech a prohry Ostravy. To se nakonec podařilo, Ústí vyhrálo s Brnem i v Jindřichově Hradci, Ostrava prohrála ve Svitavách a to nakonec stačilo.  „Byla to dlouhá, hodně klikatá a hrbolatá cesta,“ napsali Ústečané na svých webových stránkách.

 

Z předchozího odstavce je zřejmé, že naším soupeřem mohla být i Ostrava. Dokonce se to zdálo delší dobu jako více pravděpodobné. Je lepší Ostrava nebo Ústí? „To není vůbec důležité. To je prostě fakt, na který jsme neměli žádný vliv a vůbec jsme se tím nezabývali,“ odpověděl na otázku asistent trenéra Oren Amiel.

 

„Na play-off se všichni těšíme. Jak do něj vkročíme, tak se bude odvíjet dál. Proto chceme do každého zápasu vstoupit s maximální koncentrací,“ opakuje známé pravdy Oren Amiel. Je první zápas nejdůležitějším v sérii? „Teď ano, protože je prvním, který nás čeká. Až ho odehrajeme, bude nejdůležitější ten druhý a tak dále. Tím chci říct, že každý zápas je důležitý stejně a platí to obzvlášť v play-off,“ odpověděl Oren Amiel.

 

Vzhledem k tomu, že se čtvrtfinálové série budou hrát na čtyři vítězné zápasy, je možné, že se některé mohou protáhnout až na sedm zápasů. To s sebou nese i jeden nepříjemný důsledek. Týmy, které odehrají svou sérii nejrychlejším způsobem, budou pak čtrnáct dní čekat na první semifinále. Navíc začátek semifinálové série je plovoucí bude se začínat týden po posledním čtvrtfinálovém duelu.

 

Staronový je také systém utkání, kdy se hrají dva zápasy ve dvou po sobě jdoucích dnech. „To je trochu změna, se kterou musíme při sestavování tréninkového plánu počítat a podle toho pak připravit počet tréninků, jejich skladbu, volné dny. Pro nás to není nic neobvyklého, jsme zvyklí hrát dva zápasy za týden. Navíc naše širší rotace je pro takový systém velkou výhodou,“ dodal Oren Amiel.

 

Na konec zbývá dodat, že první zápas čtvrtfinále se hraje v úterý 11.dubna a druhý 12.dubna vždy od 18:30 hodin. Jak vždy jede autobus a to 35 minut před začátkem utkání od nádraží. Kromě soutěží během přestávek se můžete opět těšit na vystoupení nymburských cheerleaders Queennies. 

 
vloženo: 09.04.2017 23:24 / přečteno: 7509x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.