ATRIBUTY ZÁPASU: OBRANA A SMEČE

ATRIBUTY ZÁPASU: OBRANA A SMEČE

Středeční druhé čtvrtfinále mezi Nymburkem a Ústím se hrálo v jiném duchu a nebylo to jen tím, že si týmy vyměnily barvu dresů.

Kromě jiného barevného podání hráčů - naši v slušivé černé, Ústí v zářivé žluté - se nejvíce změna promítla do skóre zápasu. Z úterních 192 bodů chybělo na konci zápasu o den později 47 bodů, což je v podstatě skoro celá první čtvrtina prvního čtvrtfinále. Na vině byla lepší obrana, z níž se hůře střílelo, více faulů, po kterých se házely trestné hody a body při daleko horší úspěšnosti šestek nepřibývaly tak rychle.
 

Úvod zápasu ukázal, že bude něco jinak. On už úvodní rozskok byl zvláštní, povedl se až napotřetí. A střelecká potence? Tak ta byla skoro na nule. Uplynulo sedm minut a skóre bylo 6:5. Nebylo se však co divit, úspěšnost střelby byla u obou týmů za první čtvrtinu na pětadvaceti procentech. První se prosadili hosté. Dva body dal Abercrombie. Po chvíli se odehrála kuriózní situace. Ani po čtyřech útočných doskocích a pěti střelách v rámci jednoho útoku jsme nebyli schopni dát koš. V přerušeném čase najednou Howie povyskočil a rukou zalovil v koši. „Zdálo se mi, že je na koši nějaký poklop, tak jsem to chtěl zkontrolovat,“ smál se v šatně Howie při otázce, co na koši hledal. První body jsme dali až po trojce Abercrombieho za stavu 0:5 a prosadil se individuálně Petr Benda. V dalších minutách bylo dobývání koše jako vrtání odolného materiálu. Bodů bylo jako šafránu, zato osobních chyb bylo jako hodně. „Řekli jsme si, že budeme dnes více používat fauly a že nechceme jednoduché koše,“ prozradil z taktické kuchyně trenér Pištěcký. Však také za první čtvrtinu si jich připsali devět a poslali nás dvanáctkrát na čáru trestného hodu. Dnes naše úspěšnost nebyla zdaleka tak dobrá jako včera. I tato herní varianta přinesla značné snížení počtu nastřílených bodů.

 

Poměr faulů 4:9 se záhy po nástupu do druhé čtvrtiny změnil. Už po dvou minutách jsme měli bezšestkový příděl vybraný. Ještě před tím si vzal trenér Ústí oddechový čas, protože Vojta Hruban zasmečoval po prvním rychlém protiútoku našeho týmu. Pěkným košem upravil Vojta na 20:12. Rozdíl mezi šesti a devíti body se pak udržoval až do konce čtvrtiny. Hosté zapojili více než dva střelce z první čtvrtiny a na naší straně se o třetinu bodů postaral Geno Lawrence, který opět přinesl na palubovku energii. Ještě lepším střelcem byl Bryon Allen, který přidal osm bodů, o bod více než Geno. Poločasové vedení o devět bodů bylo odrazem dění na palubovce. Nám se zvýšila konečně úspěšnost střelby, hostům hlavně četnost a přidali také deset trestných hodů. Po nule z první čtvrtiny to byl výrazný posun.

 

Třetí čtvrtina zasáhla do bodového rozdílu nejvýrazněji. Vyhráli jsme ji o 13 bodů, když hlavní tahouni byli tři. Všechno rozběhl Geno Lawrence, nejprve trojkou, potom výbornou asistencí na Petra Bendu a dalšími dvěma body. Skóre se posunulo na 45:32, tedy poprvé v zápase překonalo desítku. Za čtyři minuty se už náskok začal přibližovat dvacítce a přišel excelentní part Petra Bendy. Za stavu 50:34 nejprve náš pivot získal míč a po sóle přes půl hřiště nepohrdl obouručnou smečí. Pak si pod košem pohrál s Abercrombiem a z dalšího útoku dopinknul do koše nahození Lawrence. Svou hodnotnou vsuvku zakončil exkluzivním blokem. A na poslední minutu jsme si nechali zlatý hřeb večera, který z chvílemi trochu nudného zápasu udělal show - Kenneth Hall. Nejprve se jako had obtočil kolem Standy Votroubka a jednou rukou zapíchl do koše první hřebík (61:41). Tři sekundy před koncem třetí čtvrtiny ještě oběma rukama dorazil do koše odražený míč po střele Bryona Allena.

 

Ledva začala poslední čtvrtina už znovu hala aplaudovala další smeči Kenny Halla, když mu míč naservíroval do dvojtaktu Bryon Allen a jeho pravačka pak vysekla další famózní zakončení. Pak se Kenny na chvíli odmlčel, aby v polovině poslední čtvrtiny ukázal pátou variantu svého smečařského umu. Tentokrát poděkoval Vojtěchu Hrubanovi za další výborně načasovanou přihrávku. O poslední smeč se postarali dva očelenkovaní borci - nahrávající Lawrence a smečující Hall. V poslední minutě se lehce zajiskřilo mezi Hallem a Peckou a rozhodčí Baloun naděloval. Dva nesportovní chyby Hall a jedna Pecka. A díky tomuto extempore si málem nikdo nevšiml a neocenil krásnou trojku Matěje Svobody. Tak alespoň my v tomto povídání…

  
 
vloženo: 13.04.2017 07:03 / přečteno: 7703x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.