NEPOVEDENÁ TŘETÍ ČTVRTINA

NEPOVEDENÁ TŘETÍ ČTVRTINA

Až ve 31.kole se našel soupeř, který nám nedovolil zvítězit. Čtyřbodová prohra v Pardubicích se zrodila ve třetí čtvrtině, kterou jsme prohráli 7:26. Celkově zápas skončil výsledkem 73:69.

Sedm bodů za třetí čtvrtinu a celkově dvacet bodů za druhý poločas, to jsou čísla, která se podepsala pod naší první letošní prohrou. Pokud bychom se podívali do historie, není to nejmenší počet bodů, které jsme za čtvrtinu nastříleli. Už dvakrát se nám „povedlo“ dát jen šest bodů. V prosinci 2009 Prostějovu (24:6) a únoru 2001 Ostravě (15:6). V obou zápasech jsme prohráli. Shodou okolností to byly právě třetí čtvrtiny. Sedm bodů za čtvrtinu, a světe div se opět ve třetí čtvrtině, jsme dali na domácí palubovce v prosinci 2011 v zápase s Děčínem (7:10) a listopadu 2013 s Prostějovem (7:16). Tyto zápasy jsme však vyhráli. Doma jsme své soupeře nejlépe ubránili na dvou bodech a to ve třetí čtvrtině Děčín v roce 2007 (18:2) a také Pardubice v únoru 2010 (29:2) a venku jednou liberecké Kondory v první čtvrtině (2:24). Dvacet bodů za druhý poločas jsme dali zatím jen dvakrát. V roce 2001 Spartě Praha (20:54) a Prostějovu v prosinci 2009 (20:50), méně už nikdy.
 

Zápas se pro nás nevyvíjel špatně. V prvních čtyřech minutách jsme pustili domácí Pardubice jen k jedné úspěšné střele z pole. Několik ztrát Pardubic a našich rychlých protiútoků nás poslalo do mírného vedení. Ve střední části první čtvrtiny se nám domácí vyrovnali v doskocích, ve kterých na začátku zápasu hodně ztráceli, ale nestačilo to na nic jiného než na udržení rozdílu ve skóre. Když pak se Pardubice vrátily ke hře ze začátku zápasu, opět jsme začali navyšovat rozdíl ve skóre a poprvé jsme dvě minuty před koncem první čtvrtiny dostali rozdíl na deset bodů po dalším z rychlých protiútoků. Nádherný byl i poslední koš našeho týmu. Po zisku míče si sekundu před koncem období zasmečoval Alex Davis. Pardubice se sedmi ztrátami, neproměňovanými trestnými hody a našimi deseti body po ztrátě domácích, nemohly s námi držet krok. Ve druhé čtvrtině vnesl oživení do zápasu Josef Potoček, který čtyřmi body začal ovlivňovat dění na palubovce. Stále jsme ale udržovali rozdíl vysoko nad deseti body, ale nic jsme nepřidávali. Nedařilo se nám ve střelbě z dálky a to se pak v dalším průběhu ukázalo jako jeden z klíčových momentů ve druhém poločase. V první půli jsme dokázali využít 11 ztrát domácích k vstřelení 14 bodů, vedli jsme i na rychlé protiútoky 15:8.

 

Po změně stran upravil Martin Kříž trojkou na 54:36. Právě začínala 23.minuta utkání. Nikdo v té době nečekal, že bychom mohli do konce tohoto hracího období dát už jen dva body. Ve třetí čtvrtině bychom netrefili ani koš na prádlo. Naši hráči z nepochopitelných důvodů přešli na nekolektivní hru, Geno si udělal třetí faul a pro Kendricka to nebyl dobrý zápas. Vypovídá o tom o jeho trojková střelba 6/0. Když Pardubice zjistily, že jsme tentokrát z dálky neškodní, zahustily podkošový prostor a my jsme se nedokázali prosadit. Brzy se domácí dostali na rozdíl 11 bodů. Pak se na chvíli proces sbližování skóre zastavil. Pardubice potřebovaly devět střel, aby znovu skórovaly. Pomohly si i útočnými doskoky. My jsme však jejich chvilkovou neschopnost dát koš nepotrestali. Desítku rozdílu zlomil Radek Nečas odpichem Welschovy nepovedené střely. Pak využil Spearman naší ztráty k rychlému protiútoku, při kterém ho zbytečně fauloval Kendrick. Po proměněném trestném hodu byl stav 48:54 a na palubovku se místo Kendricka vrátil třífaulový Geno. Neuběhlo ani deset sekund zápasu a Geno si na útočné polovině po neproměněném dvoubodovém pokusu udělal čtvrtý faul. Protože to byl více než čtvrtý týmový faul, střílely se trestné hody. Radek Nečas však nedal ani jeden (jeho celková úspěšnost byla 8/1). Jenže my jsme trojku nedali a Pandula nás po výborné odstavení Kříže Nečasem potrestal dvěma body. Faul na trojce znamenal 3 šestky Spearmana, který je dobrým střelcem a skóre se posunulo už na 53:54. A když na druhé straně nedal uspěchanou střelu za tři body Kendrick, hlavní opora Pardubic Spearman přetáhl vedení na stranu domácích. Pak dal konečně Šutys jednu šestku a užil si velký potlesk. Domácí natáhli šňůru 19:0!! Za nás vyrovnal Martin Peterka po útočném doskoku, ale faul na Spearmana od Raye byl potrestán dvěma body. Kalich hořkosti třetí čtvrtiny však ještě nebyl dopit. Po ztrátě Kendricka se do rychlého protiútoku vydal Spearman a stejně jako Alex v první čtvrtině zakončil výlet pod náš koš i útočník Pardubic (60:56).

 

Nabuzení hráči Pardubic byli na koni a jejich hlavní střelecká opora Spearman dalšími pěti body dostal vedení Pardubic na 9 bodů (65:56). Po minutě čtvrté čtvrtiny se na palubovku vrátil Geno i se čtyřmi fauly. Nebylo už na co čekat. And one Peterky a trojka Bočiho ve dvou po sobě jdoucích útocích přeci jen trochu vykřesaly naději. Pak na palubovce dominovaly obrany a nepovedené střely. Skoro čtyři minuty se skóre nepohnulo ani na jedné straně. Po dvou šestkách Vojty (to však byly jeho jediné dva body ve druhém poločase) jsme se dostali na rozdíl jednoho bodu. Spearman ztratil míč, ale Mičego ze solidní pozice trojku nedal. Na druhé straně si hráč Pardubic svou ztrátu vynahradil, když proměnil opravdu obtížnou střelu. Geno z čáry trestných hodů vrátil rozdíl na bod (67:66). Další šanci jít do vedení zastavil blokem Jirka Welsch a na druhé straně se Jirka prosadil ze střední vzdálenosti. Začaly poslední dvě minuty. Na plichtu dostal zápas Kendrick z odvážného nájezdu, když před tím Pardubice nedokázaly využít ani jeden ze tří útočných doskoků. Poslední útok Pardubic zakončil opět Spearman z nájezdu, když nepřišla výpomoc pod košem, poměrně snadno. Time out nás posunul na posledních 17 sekund na útočnou polovinu. Průnik Gena však koš ani faul nepřinesl a po obranném doskoku ještě Spearman dovršil povedený druhý poločas dalšími dvěma body. 

 
vloženo: 31.03.2018 23:50 / přečteno: 6446x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.