BUDE TO NOVÝ PŘÍBĚH

BUDE TO NOVÝ PŘÍBĚH

říká Tre Simmons před zápasem proti Ciboně Zagreb. Co očekávat od týmu z basketbalové země jako je Chorvatsko?  

Začněme od trenéra. Od letošního roku je jím Neven Spahija. Padesátiletý Chorvat, který v na pozici hlavního trenéra začínal před 13 lety právě v Ciboně Zagreb, má ve výpisu své trenérské kariéry hodně zvučné týmy: Lietuvos Rytas, Maccabi Tel Aviv, Tau Ceramica, Valencia Basket, Fenerbahce. S Valencií v roce 2010 vyhrál Eurocup a v roce 2003 byl stříbrný ve stejné soutěži s Krkou Novo Město. „Vzhledem k tomu, že jejich trenérem je Neven Spahia, který trénoval ve Španělsku, bude to dobře organizovaný tým, Američany bude mít „srovnané“ a budou produkovat rychlý basketbal,“ soudí podle osoby hlavního kouče Lukáš Palyza. Důležitá bude i týmová spolupráce. „Chorvati nejsou chrti, kteří by se snažili opečovávat pouze vlastní statistiky,“ domnívá se Lukáš.  

 

V týmu trenéra Spahiji jsou tři Američané a zbytek týmu jsou Chorvaté. Nejstarší z nich Jerel Blassingame (32 let) není trenéru Kemzurovi neznámý. Před jeho odchodem do Cibony byly společné jejich cesty v Prokomu. Jerel má ve svém bohatém basketbalovém životě zkušenosti z různých lig v Evropě. Od roku 2006 stihl destinace jako Řecko, Izrael, Švédsko, Polsko nebo Ukrajina. Jeho krajan D.J.Strawberry (28) byl v roce 2007 draftován jako 59.do NBA, ale sezonu odehrál v D-league, odkud zamířil do italského Fortitudo Boloňa. Hrál také v Rytasu a Jeruzalému.

 

Pozornosti by neměl uniknout ani Dario Šarič, jeden z největších talentů chorvatského basketbalu. Sice jen devatenáctiletý, ale už trojnásobný MVP různých turnajů. Nejužitečnějším hráčem byl při ME U16 (2010) i U18 (2012) a také finále chorvatské ligy 2013. Na mistrovství světa devatenáctiletých v Lotyšsku 2011, tehdy jako 17-letý, byl čtvrtým nejlepším střelcem (18,1 b/zápas) a třetím na doskoku (10,1 d/zápas). V tomto roce se možná nestal MVP proto, že za Litvu startoval Valanciunas. Protipólem mladíka Šariče je třiatřicetiletý Andrija Žižič. Výpis jeho kariéry budí obdiv: Barcelona, Olympiakos, Panathinaikos, Galatasaray nebo Zaragosa.  

 

To je jen malá ochutnávka hráčů, kteří budou na druhé straně barikády. Na zápas se pochopitelně těší všichni naši hráči. „Osobně mám balkánský basket raději než ruský,“ řekl Lukáš Palyza a přidal i důvod: „Je to více kombinační basket, více promyšlený. Rusové jsou  „nabouchaní“ běžci, kteří to mydlí hlava nehlava. Myslím, že i divákům by se středeční zápas mohl líbit. Kolikrát přijede do Nymburka tak kvalitní tým?“ položil si Lukáš řečnickou otázku.


Vraťme se ještě na chvíli o tři roky zpátky. Pouze dva hráči současného kádru na sezonu 2010/11 v AL pamatují – Petr Benda a Tre Simmons. Petr však středeční zápas bude sledovat pouze z lavičky v civilu. „Koleno mi zatím nedovolí, abych se do zápasu zapojil, o to víc budu klukům na lavičce fandit, abychom vyhráli i třetí zápas,“ říká náš pivot.  Jeho kolega v týmu Tre Simmons, který také bojoval v prvních týdnech této sezony se zraněním, je již v pořádku a do utkání nastoupí. Také on si na zápasy vzpomíná: „Ano, v paměti mám hlavně na ten první. Byl to velmi vyrovnaný zápas, ve kterém dal vítězný koš Afik Nissim. Teď má ale Záhřeb jiný tým s jiným koučem. Stejně tak jako my a určitě to nebude stejné. Napíšeme nový příběh.“ 

celý rozhovor s Tre Simmonsem najdete na našich stránkách už zítra

 
Shrňme: zápas Eurocupu proti Ciboně Zagreb začíná ve středu 23.10. v nymburském Sportcentru v 18:00 hodin.
 
vloženo: 22.10.2013 09:45 / aktualizováno: 22.10.2013 10:05 / přečteno: 8945x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.