PŘEDSTAVUJEME SIG ŠTRASBURK

PŘEDSTAVUJEME SIG ŠTRASBURK

Do Prahy zavítají vyslanci země galského kohouta, aby změřili síly ve čtvrtém kole fáze LAST 32 Eurocupu s nymburskými Lvy, kteří aktuálně na evropské scéně hledají svou tvář a potřebovali by vítězstvím si alespoň zachovat teoretickou naději na postup.

Klub ze Štrasburku byl založen již v roce 1928 a po celá desetiletí se pohyboval v první, druhé nebo i třetí divizi. Mezi francouzskou elitu se poprvé probojoval v roce 1994. V tom roce vyhrál také ve Francouzském poháru, což bylo vstupenkou do Saportova poháru. V roce 1995 si klub ze Štrasburku odbyl premiéru na mezinárodní scéně.
 

V sezoně 1997/98 nejvyšší ligu neudržel a na rok se propadl o soutěž níže. Od sezony 1999/2000 už ligu Pro A neopustil. Na první a zatím jediný titul Štrasburk dosáhl v roce 2005, když v pařížském finále (hrálo se na jeden zápas na neutrální půdě) před třinácti tisíci fanoušky porazil Nancy 72:68. Vítězství v nejvyšší soutěži Francie znamenalo pro Štrasburk účast v Eurolize.

 

Ve své první sezoně 2005/06 dokázal francouzský klub v osmičlenné skupině zvítězit ve třech zápasech (proti Union Olimpija, Tau Ceramica a AEK Athény), ale v dalších sedmi prohraných zápasech nebyl rozdíl větší než devět bodů. I přesto to nestačilo na lepší než předposlední místo v skupině.

 

V dalším roce Štrasburk hrál ULEB Cup. Po třetím místě v základní skupině prohrál ve čtvrtfinále s Lietuvos Rytas. Ještě v sezoně 2007/08 odehrál Štrasburk jednu sezonu v ULEB Cupu, ale po 5.místě (3-7) v základní skupině nepostoupil už do dalších bojů. Nepříliš povedené sezoně v evropském poháru odpovídalo pak i konečné umístění v ProA lize na 13.místě. To však ještě nebylo nejhorší umístění ve francouzské lize. O pozici níže byl Štrasburk v sezoně 2009/10. Pak ale jeho hvězda zase začala stoupat.

 

První dva roky pomalu. V roce 2011 skončil Štrasburk na 12.místě a v další sezoně si polepšil ještě o další tři místa. To v sezoně 2012/13 se Štrasburk probojoval z druhého místa po základní skupině až do finále. V něm pak nestačil na Nanterre. Díky koeficientu, který má Francie pro postup do Euroligy, to znamenalo, že v minulé sezoně hrál Štrasburk opět Euroligu.

 

V základní skupině skončil šestý, poslední (3-7) a nedařilo se mu ani v pokračování skupiny LAST 32 Eurocupu. V jedné ze skupin skončil opět poslední (2-4). V domácí soutěži si Štrasburk vybojoval druhou stříbrnou medailí jako rok před tím.

 

Ve francouzské nejvyšší soutěži je aktuálně Štrasburk druhý s poměrem 15 vítězství a 3 porážek. Úplně stejnou bilanci mají první tým soutěže. Tým není vůbec v domácí soutěži útočně laděný. S 1318 nastřílenými body je z 18 klubů třetí nejhorší a to ještě v minulém týdnu byli šestí. Pomohl k tomu výsledek minulého utkání proti Le Havre, který Štrasburk vyhrál 63:54. Ovšem v obraně je bezkonkurenčně nejlepší. Teprve v 17.kole překonal počet obdržených bodů tisícovku a druhý tým v pořadí obran Lyon dostává v průměru o více než 7 bodů více než Štrasburk. Potvrzuje se jen to, že trenér francouzské reprezentace a Štrasburku je vyhlášený jako specialista na defenzivní projev týmu.

 

Štrasburk má na soupisce celou řadu zajímavých jmen. V prvé řadě je to reprezentační pivot Ali Traore, který však první zápas proti Nymburku minulý týden nenastoupil. Protože nenastoupil ani v minulém utkání francouzské ligy v sobotu, je dost možné, že nebude ani v zápase ve středu připraven zasáhnout do hry.

 

Ve Štrasburku ho však dokonale zastoupil jiný francouzský hráč na opačné pozici než je pivot Traore a to rozehrávač Diot. Kromě výborné organizace hry a nesnadného oddělení od míče je také výborným střelcem. Konto Nymburka za necelých 32 minut na hřišti zatížil v eurocupovém zápase 30 body, tedy na svědomí měl necelou třetinu všech bodů. V zápase s Le Havrem hrál také 32 minut a dal 20 bodů, což bylo opět kolem třetiny bodů. Bude ho mít na starosti Vojta Hruban, který vždy od trenéra dostává klíčové hráče na perimetru k osobnímu bránění?

 

Dalším nebezpečným hráčem se v eurocupovém zápasu jevil Tadija Dragičevič, který nasázel dvaadvacet bodů, když proměnil čtyři trojkové pokusy ze sedmi. Že se tento hráč dá bránit, ukázali hráči Le Havru, kteří ho zavřeli na pěti bodech za dvacet minut. Dal jednu trojku a jednu dvojku.

 

Štrasburk přijíždí do Prahy v roli favorita, ale jestli se stejným pocitem bude odjíždět i po utkání, uvidíme ve středu po půl deváté.  

 
vloženo: 26.01.2015 23:05 / přečteno: 8889x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.