PŘEDSTAVENÍ TÝMU VEF RIGA

PŘEDSTAVENÍ TÝMU VEF RIGA

Rapidně pozměněný tým z Lotyšska se zatím v tabulce VTB ligy drží na těsně pod čárou postupu do play-off. Nejlepším hráčem je rozehrávač Robinson, pod košem nejlépe doskakuje Fall a černo-bílý dres obléká i jeden hráč, který působil v Mattoni NBL.

Historie týmu se datuje do roku 1958, kdy se VEF Riga poprvé objevila na scéně. Klub měl raketový začátek, už v roce 1960 obsadil třetí místo ve velice silné lize Sovětského svazu. O šest let později se klub umístil opět na třetím místě, ale o tři roky později (1969) spadl do druhé celostátní divize, aby se v roce 1978 vrátil zpět do elitní sovětské soutěže. V roce 1985 skončil pátý a v letech 1987 a 88 o příčku hůře. V roce 1991 obsadila Riga třetí místo, ale v následujícím roce hvězda zhasla úplně.

V roce 2007 byl klub znovu obnoven. Kromě domácí soutěže startoval VEF ve druhé Baltické lize. Druhou ligu v roce 2009 vyhrál a postoupil do první. V ní se probojovali až do čtvrtfinále. V nejvyšší domácí soutěži skončila Riga v roce 2008 na čtvrtém místě, o rok později na druhém, v roce 2010 na 4.místě. Od následující sezony 2010/11 skončil VEF třikrát jako mistr Lotyšska. V minulé sezoně se z vítězství v domácí lize radoval Ventspils, který ziskem titulu ukončil pětileté čekání na takový úspěch.

 

V evropských soutěžích si Riga prošla dvěma úrovněmi. Začínala v poháru EuroChallenge a pak startovala v Eurocupu. Největším úspěchem byl dvakrát postup do skupiny LAST 16. Ve VTB lize je to pro VEF páté sezona. V uplynulých čtyřech se tým dostal jednou do play-off a to v předminulé sezoně. Vypadl ve čtvrtfinále s Chimki Moskevská oblast.

 

Před letošní sezonou VEF hodně pozměnila svůj tým. Kdybychom porovnali družstvo, které v Nymburce hrálo před dvěma roky a které bude na palubovce dnes, našli bychom na soupisce pouze tři shody: Janis a Arturs Berzins a Arturs Strelnieks. Na místo trenéra se posunul asistent bývalého kouče Ramunase Nikolajs Mazurs.

 
Robert Lowery

V sestavě VEF Riga zaujme znalce českého basketbalu jméno Robert Lowery. Tento hráč oblékal v sezoně 2011/12 dres Levhartů z Chomutova. V Mattoni NBL nastřílel 676 bodů (průměr 17,8), což mu stačilo na 5.místo mezi střelci ligy.

 
Robinson

Nejvýraznější postavou soupisky týmu VEF Riga je bezesporu rozehrávač Gerald Robinson. V absolutním nástřelu je druhým nejlepším střelcem VTB ligy, když v 15 zápasech dal 271 bodů. V průměrném počtu bodů na zápas mu patří 4. místo. Robinson je také 12.nejlepším hráčem VTB ligy v počtu asistencí (4,8 as/zápas). Pod košem je nejlepším hráčem Senegalec Bamba Fall s 6 doskoky na zápas. Takové číslo ho staví mezi doskakovači na 17. pozici dvě místa za nymburského Chrise Burnse (6,22 v 9 zápasech). Ve dvacítce nejužitečnějších hráčů VTB ligy je na 12.místě Gerald Robinson, až třicátým je nejlepší z našich hráčů Darius Washington.

Bamba Fall
 

Podívejme se na to, jak se letos dařilo klubu ve všech soutěžích. VEF startoval kromě domácí ligy a VTB ligy ještě v Eurocupu. Svou pouť Evropou však letos nezvládl a pouze s jedinou výhrou skončil poslední v základní skupině EC. Jediné vítězství zaznamenala Riga v utkání doma proti maďarskému Szolnoki Olaj. Dalšími týmy ve skupině však byly Chimki, Besiktas, Olimpija Ljubljana a Zenit Petrohrad, tedy skupina byla poměrně těžká.

 

Ve VTB lize je VEF na devátém místě se šesti vítězstvími a stále si drží reálnou naději na postup do play-off. Vítězné zápasy odehrál proti těmto soupeřům: Jenisej (dvakrát), podle očekávání porazil Minsk (ale jen o bod), Avtodor, Bisons a bohužel i nás. Možná se nečekaly prohry s Kalevem venku nebo s Volgogradem na domácí palubovce.

 

V domácí LBL lize má zatím VEF odehráno jen šest zápasů a má na svém kontě 2 prohry a to stačí v tabulce na průběžné čtvrté místo. Poslední porážku si Riga připsala ve středu s úřadujícím mistrem z Ventspilsu 85:90 a to i přes to, že Robinson zasypal koš soupeře celkem 38 body (dvojky 15/8, trojky 10/6, TH 4/4).

 
 
vloženo: 25.01.2015 07:43 / přečteno: 8496x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.