PŘEDSTAVUJEME POTENCIÁLNÍ SOUPEŘE

PŘEDSTAVUJEME POTENCIÁLNÍ SOUPEŘE

Středeční zápasy definitivně rozdělily dvaatřicet týmů do tří skupin. První čtyři z každé skupiny základní části postoupily do play-off, další dva dostaly možnost startovat v play-off FIBA Europe Cupu a poslední dva týmy z každé skupiny v soutěži končí.

O dvojicích pro první dvojzápasy rozhodne los ve středu 14. února. Týmy jsou seskupeny do čtyř košů podle umístění ve skupinách a k týmům na čtvrtém místě se budou losovat týmy z prvních míst a ke třetím družstva ze druhých míst. Jedinou restrikcí je, aby se nepotkala družstva ze stejné základní skupiny.

  • Koš 1: Monako, Tenerife, Strasbourg, Besiktas
  • Koš 2: Karsiyaka, Ludwigsburg, Banvit, Nymburk
  • Koš 3: Oldenburg, AEK, PAOK, Nanterre92
  • Koš 4: Murcia, Klajpeda, Bayreuth, Zielona Góra
 

Družstva na pátém a šestém místě: Sassari, Utena, Ventspils, Chalon, Estudiantes, Venezia, Avellino, Oostende, postupují do vyřazovacích bojů poháru FIBA Europe Cup. Nakonec do Europe Cupu se vydá jen šest týmů, Chalon a Estudiantes využilo práva odmítnout účast v této soutěži a dále nepokračují. Jejich místa v Europe Cupu zaujaly další dva nejlépe hodnocení týmy ze základní části Poháru.


Dvojice jsou následující: Cmoki Minsk - Avellino, ESSM Le Portel - Sassari, Mornar Bar - Oostende, Bakken Bears - Ventspils, Alba Federvar - Juventus Utena, EGIS Körmend - Venezia, pro úplnost dvojice bez účastníka BCL: N.Novgorod - Keravnos a Donar Groningen - Cluj-Napoca.

 

Naše hráče tedy čeká buď cesta na jih do Řecka nebo na severovýchod do Německa. Představme si krátce naše potenciální soupeře:

 
Obrázek
AEK Athény

Jsou jedním z nejstarších řeckých klubů, založen byl v roce 1924. Stal se osmkrát mistrem Řecka, především to bylo v šedesátých letech minulého století. Naposledy AEK získalo titul v sezoně 2001/02 právě pod vedením současného trenéra Dragana Šakoty. Klub se dostal v roce 2012 do velkých finančních problémů a na rok se propadl dokonce do třetí nejvyšší soutěže. Cesta zpět byla rychlá, hned v roce 2014 vyhráli druhou ligu, o rok později byli pátí v nejvyšší soutěži a v posledních dvou letech obsadil klub shodně třetí místo za oběma vládci řecké ligy Panathinaikosem a Olympiakosem.

 

V letošní sezoně je AEK v lize zatím na pátém místě s devíti výhrami a šesti prohrami a podobnou bilanci měli i v základní části Champions League (8-6). Doma prohráli stejně jako venku tři zápasy. V Athénách nestačili na Banvit, Strasbourg a Estudiantes, venku podlehli Strasbourgu, Bayreuthu a Banvitu. Jejich prohry však nikdy nebyli zdrcující, stejně tak jako výhry. Celkový rozdíl ve skóre byl o 39 bodů pozitivní. AEK patřil v BCL k podobně produktivním týmům jako my, nastřílel jen o 3 body méně, v obraně byl o 10 bodů horší než my.

 

Na soupisce AEK je šest Američanů, jeden Bosňan a zbytek tvoří Řekové. Ještě v minulé sezoně zde působil Michael Dixon, než odešel do Strasbourgu. Během této sezony došlo ke třem změnám na soupisce a tým z hlavního města posílili v lednu hned dva hráči. Vasilopoulos z Arisu a Vince Hunter.

 
Obrázek
PAOK Soluň

Konkurenční tým k Arisu ve druhém největším městě Řecka má také velice dlouho historii, která začíná rokem 1926. Dvouhlavý orel ze severu, jak zní jeho přezdívka, má celý název docela komplikovaný Panthessalonikeios Athlitikós Ómilos Konstantinoupoliton a je tedy docela dobře, že používá zkratkové slovo PAOK. Klub je dvojnásobným vítězem řecké ligy v letech 1959 a 1992. Od posledního titulu získal ještě tři stříbra a šest bronzů. V posledních čtyřech letech byl nejprve dvakrát třetí a pak dvakrát pátý.

 

V letošní sezoně je PAOK hned za AEK na průběžném šestém místě tabulky s bilancí 8-7, přičemž po dobrém předvánočním období, má nyní na přelomu ledna a února tři prohry v řadě. Opačně to má tento klub v Champions League. Po rozpačitém začátku se prosadil hlavně v odvetách a postup a posun na třetí místo tabulky skupiny B se mu povedl až vítězstvím ve Ventspilsu v posledním kole. S vyrovnanou bilancí 7-7 a lepším vzájemným zápasem s Klajpedou tento tým přeskočil v pořadí tabulky. PAOK prohrál oba své zápasy s Tenerife a Ludwigsburgem a po jedné prohře přidal s Klajpedou, Chalonem a Gaziantepem.

 

Soupiska PAOKu je pouze dvou národnostní. Čtyři Američany doplňují jen Řekové. Celkem osm hráčů přišlo před touto sezonou.

 
Obrázek
EWE Oldenburg

Klub má bohatou historii. První zápas se v Oldenburgu hrál v roce 1954 a do nejvyšší německé ligy postoupil už v roce 1959. V novodobé historii se Oldenburg stal jednou mistrem Německa a to v roce 2009 a v roce 2013 a 17 skončil na druhém místě. V roce 2010 vyhrál základní část domácí ligy, ale ve čtvrtfinále překvapivě prohrál s osmým Braunschweigem 1:3 na zápasy. Naopak v minulém roce skončil na pátém místě, ale v play-off postoupil až do finále.

 

Aktuálně je EWE na sedmém místě Bundesligy s 12 výhrami a 8 porážkami. Naposledy shodou okolností prohrál EWE s dalším účastníkem BCL Telekom Bonn 82:86 na domácí palubovce. V Champions League má Oldenburg o trochu horší bilanci než my - devětkrát vyhrál a pětkrát prohrál, dvakrát jen s Monakem. V letošním roce má EWE bilanci 3-2, ale ze tří vítězství byly dvě z nich (proti Karsiyaka a Holon) o jediný bod. Oldenburg je však nejproduktivnějším týmem ze všech 32 týmů BCL, nastřílel 1192 bodů, stejně jako Karsiyaka, ale Turci hráli jedno prodloužení, proto můžeme považovat německý tým za vítěze.

 

Soupiska Oldenburgu je pro nás zajímavá ze dvou důvodů. Za německý tým totiž nastupují dva naši bývalí hráči Maxime de Zeeuw a Rašid Mahalbašič. Maxime přestoupil před dvěma roky přímo do Oldenburgu, Rašid mezi tím, co v roce 2014 skončil v Nymburce, prošel Astanou, Novgorodem a Realem Betis (ESP), než přišel před touto sezonou do Oldenburgu. 

 
vloženo: 09.02.2018 09:20 / přečteno: 7286x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.