OSMIBODOVÁ PROHRA V RIZE

OSMIBODOVÁ PROHRA V RIZE

Ve svém 20. zápase základní části VTB ligy prohrál Nymburk na palubovce lotyšské Rigy 81:73 a klesl na sedmé místo tabulky. Na pozici zajišťující play off má v tuto chvíli náskok dvou výher. Do konce základní části zbývá 10 zápasů.

Nymburk potřeboval v Rize zvítězit, protože i jeho nejbližší pronásledovatelé o víkendu vyhráli, ale v Lotyšsku se mu v této sezoně nedaří. Prohrál tam už po druhé. Po prohře s Ventspilsem ve FIBA EC podlehl i Rize ze VTB lize. Pondělní zápas opět odhalil letošní bolavou patu Nymburka na doskoku. Riga nás jasně přeskákala poměrem 46:28.


Zápas zahájily dvě akce Rigy do vymezeného území zakončené Harrellsonem, ale po trojce Maxe de Zeeuwa a šestkách Howarda Sant-Roose šel Nymburk poprvé v zápase do vedení. Bohužel i naposled. Český tým zakončil dva rychlé protiútoky, ale po trojce Harrellsona, který už byl na devíti bodech, bylo opět srovnáno. Riga však vyhrála následující úsek 12:2 a dostala se poprvé do dvouciferné výhody. Tu rychle zmírnili trojkou Chasson Randle a dvěma šestkami Michael Dixon na polovinu, ale skóre 25:20 po první čtvrtině jasně napovídalo, že Nymburk bude muset v dalším průběhu zápasu hodně přidat v obraně, aby v Rize uspěl.


Útočné vlny domácích se pak lámaly na obranných útesech Nymburka více než dvě minuty, než Riga z šestek poprvé ve druhé čtvrtině skórovala. Jenže hosté se také v útoku neprosazovali. Ani ne tak vinou kvalitní obrany soupeře, jako spíše vlastními chybami. A tak Riga podruhé v zápase vedla dvouciferně, protože Nymburk za šest a půl minuty druhé části zatížil soupeře jen čtyřmi body. Těžká trojka Jiřího Welsche dvě minuty před koncem poločasu sice znamenala již jen šestibodové vedení domácích, ale před odchodem do šaten už pak skórovala pouze Riga, která vedla po 20 minutách 42:30.


Nymburk trefil z pole v prvním poločase pouze osm střel z 27 a nebýt výborné bilance trestných hodů (11/12), bylo by ještě hůř. Kvalitní obranu opět často limitoval obranný doskok. Nymburk dokázal Rigu zastavovat a nutit k těžkým střelám, ale soupeř se dostával k odraženým míčům a nepouštěl tak český tým do rychlých protiútoků.


Nepříjemná pasáž přišla ve druhém poločase, když Riga trefila dvě trojky za sebou a dostala se už do 16 bodového vedení. To stihl Nymburk do konce třetí čtvrtiny mírnit o tři body a před nástupem do poslední desetiminutovky neměl dobrou pozici, ale Riga už několikrát v této sezoně ztratila dobře rozehraný zápas, což dávalo naději na obrat.


A i tentokrát domácí opět jakoby se lekli výhry. Poslední část zahájil Dixon svou třetí trojkou v zápase a snížil na desetibodový rozdíl. Nymburk začal pomalu ukrajovat ztrátu. Matěj Svoboda, který byl v těchto klíčových chvílích na palubovce, si odvážně najel do koše a jeho lay up dopíchl De Zeuuw. Pak zasmečoval svůj brejk Sant-Roos. Rize se tu a tam také podařilo skórovat, ale po další trojce Dixona Nymburk ztrácel najednou již jen pět bodů a do konce zápasu zbývaly čtyři a půl minuty.


Výbornou příležitost pak měl na perimetru úplně volný De Zeeuw, ale jeho trojka nepadla. Ze stejné pozice se naopak vzápětí trefil na druhé straně Cruz. To byl rozhodující moment koncovky. Po něm se stíhací jízda Nymburka se zadrhla. Kouč Ginzburg si vzal time out, po němž si skvěle najel do koše Dixon, jenže už to nestačilo. Na druhé straně rychle odpověděl nejlepší hráč Rigy Harrellson a definitivně uklidnil svůj tým, který porazil Nymburk 81:73.


Body:

VEF - Harrellson 25, Cruz 16...

NBK - Dixon 18 (6d, 3a, za 3b 4/8), Welsch 12 (6m+), De Zeeuw 12 (4d, 3a), Sant-Roos 11(8d, 4a), Randle 6 (za 3b 2/3), Jagodič-Kuridža 6), Benda 4, Vaughn 2.

 
vloženo: 22.02.2016 21:11 / přečteno: 8609x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.