ZÁPASOVÉ OZVĚNY

ZÁPASOVÉ OZVĚNY

Kšištof Lavrinovič i Marko Popovič se shodli, že utkání proti Nymburku nebylo jednoduché. Všichni naši zpovídaní hráči si všimli vynikající atmosféry v hale. 

Kšištof Lavrinovič

Bylo to velice těžké utkání přesně tak, jak jsme před zápasem předpokládali. I když jsme hráli před dvěma dny náročné utkání proti Malaze a jsme trochu unaveni, byli jsme dobře připraveni. Pro nás to bylo velice důležité vítězství pro udržení prvního místa ve skupině VTB ligy.

Nymburk ukázal, že je velmi dobrým týmem. Jejich handicapem je absence více těžkých zápasů a úrovni Euroligy. Přeci jen kvalita VTB ligy je rok do roku vyšší a myslím, že pravidelná účast Nymburka ve VTB lize jim přenese jen samá pozitiva. Domácí mají hodně dobrých hráčů, jsou dobře vedení trenérem Ginzburgem.

Mohl byste vybrat jednoho nebo dva nejlepší hráče Nymburka?

Je to těžké vybrat nejlepší. Všichni, kteří byli na palubovce, hráli dobře a přesně věděli, co mají dělat. Každý z nich něčím přispěl, tu nečekaným doskokem, jindy zase ziskem už téměř ztraceného míče nebo úspěšnou těžkou střelou. A tyto malé dílky pak poskládaly mozaiku jejich dobrého výkonu. Kdybyste chtěl někoho konkrétně jmenovat, tak já jsem si všiml dobé hry Rančíka, Efevberhy nebo Welsche.

Jak jste se vyrovnali s malou halou Sportovního centra?

To nebylo nic těžkého. Doma v Litvě hrajeme také v menších halách, a tak víme, jaké to je v nich hrát. Pravdu je, že určitá specifika malé haly mají, nám to příliš nevadí. Každý si zavzpomíná na minulé časy, protože žádný hráč nezačínal s basketbalem v halách, jako máme doma v Kaunasu.

  
Pavel Houška

Utkání bylo dobré, škoda, že jsme ho prohráli na konci, kdy jsme nebyli schopni uhlídat jejich akce pick and roll (video ukázka) respektive pink and pop (video ukázka)

Co považuješ za největší mínus dnešního zápasu?

Dostat doma 90 bodů je hodně a sedm dvouciferných hráčů také není málo. To všechno svědčí o kvalitě euroligového soupeře. Škoda byla, že při srovnání skóre jsme přestali hrát kombinačně, pouštět si míč a chtěli jsme se před ně dostat individuální střelbou. Nepadlo a to… a to byl klíčový moment. Místo toho, abychom pokračovali ve stylu, který nám přinesl snížení náskoku hostů, jsme hráli sami na sebe.

Co bylo největší sílou soupeře?
Umí výborně pustit balón, najít volného hráče.

Do utkání jsi nastoupil brzy. Bylo to domluveno s trenérem?

Myslím, že to vyplynulo ze situace. Rychlý sled faulů podkošových hráčů a zranění Naymicka…

Jak ses cítil? Byl jsi překvapený?
Trenér nám vždycky říká, že všichni máme být stále ready.
Střelba je také o „odvaze“ a tu jsi dnes měl…
Spíše to na mě vyšlo, byl jsem párkrát volný, a tak jsem to zkusil. 

Marko Popović

Za vítězství jsme velice rádi, protože Euroliga i VTB Liga jsou těžké soutěže a pro nás je důležité, že si domů vezeme dvě cenná vítězství. V utkání jsme ukázali své kvality, ale nebylo pro nás jednoduché hrát dva zápasy během 48 hodin, protože jsme pak v utkání neměli dostatek potřebné energie. Hráli jsme proti týmu, který se pod izraelskými kouči neustále zlepšuje, a věděli jsme, že pro nás může být nebezpečný. Navíc jsme neměli ani dostatek času, abychom se na zápas dokonale připravili. Možná to dnes není super výsledek, ale podstatná je výhra. Pochvalu si zaslouží i Nymburk, protože nás přinutil bojovat o vítězství až do úplného konce.

Kdo byli klíčoví hráči domácích?

Před hráči jako Rančík nebo Welsch musíte mít velký respekt, protože jejich kariéra je hodná obdivu a pro svůj tým jsou nesmírně důležití. Ale chtěl bych ocenit i kvalitu hráčů jako Benda a pak jsou v Nymburce také basketbalisté s velmi nadějnou budoucností.

Donutili jste domácí hodně faulovat. Byl to taktický záměr?

Ano, trenér nás před utkáním upozornil na to, že Nymburk často fauluje a nabádal nás proto k agresivní hře na soupeřově polovině hřiště. Hodně jsme se soustředili na důraz pod košem, abychom eliminovali domácí pivoty.

Padlo docela dost bodů. Je to vizitka špatných obran nebo výborných útoků?

Z hlediska defenzívy to dnes nebyl pro oba týmy úplně podařený zápas, protože padlo hodně bodů. My jsme určitě nechtěli dostat 84 bodů, to je opravdu moc.


Vojta Hruban

Myslím, že to byl divácky atraktivní zápas, který se musel líbit. Škoda, že jsme k dobrému výkonu nepřidali ještě vítězství. Atmosféra byla výborná, i nám se hrálo před plnou halou velice dobře.

Faktem je, že jsme v zápase stále tahali za kratší konec a nedokázali jsme po zlikvidování ztráty dát ještě pár bodů, abychom soupeře přinejmenším trochu rozhodili. Možná to podle počtu bodů nevypadá, ale po dlouhé době jsme bránili hodně slušně. Dokázali jsme s nimi udržet v obraně tempo, dokázali jsme s nimi běhat a nedávat jim volné střely.

Kde se rozhodlo o naší prohře?

Dnes rozhodovaly drobnosti. Na konci nám bohužel nepadlo několik střel a jim ano. Soupeř měl i trochu štěstí, například přese mě šly jeden dva doskoky, které byly hodně nešťastné. Já jsem si hráče odstavil přesně do prostoru, kam se nakonec míč odrazil. Časově byl rozhodujícím bodem zápasu asi dvě minuty před koncem, kdy jsme se dotáhli na tři body a oni dali dvě trojky v řadě. Myslím, že to byl Lafayette.

OIliver Lafaeytte byl takovým žolíkem na konci…

Přesně tak… Celý zápas hrál tužku, pobíhal na palubovce a spíše připravoval akce a na konci to vzal na sebe. Proměnil dvě těžké střely a bylo hotovo. V tom je jeho velikost.

Upřímně, čekali jste tak vyrovnaný zápas?

Mně to připadá, jako kdybychom si před zápasem hodili kostkou a buď to půjde a odehrajeme vynikající zápas nebo dostaneme strašnou čočku (úsměv). Dneska padlo dobré číslo... Do soupeře jsme šli na sto procent, byli jsme na ně dobře připravení, byli jsme odpočinutí, měli jsme dobře natrénováno…

Zdá se, že některé výsledky mohly opravdu být ovlivněny krátkým časem na přípravu…

Možná… Před tímhle zápasem jsme měli čtyř pět herních tréninků, kdy jsme si pečlivě prošli jejich akce. Věděli jsme, jak se budou při jednotlivých signálech pohybovat. Myslím, že hodně pomohlo, že jsme měli dostatek času se na ně připravit.

Kdo byl v týmu soupeře tahounem jejich hry?

Žalgiris hrál v širší rotaci. Kdo přišel na hřiště, zahrál slušně. Nikdo z nich vyloženě nevystřelil, snad jen kromě Lafayettova závěru.

 
Jiří Welsch

Od obou týmů to byl povedený zápas. Výsledek svádí k tomu říct: „možná jsme mohli vyhrát“, ale měli bychom si přiznat, že celý zápas jsme byli více či méně pozadu. Párkrát jsme se přiblížili, ale v těch rozhodujících momentech se nám třeba nepodařilo doskočit odražený míč… To jsou momenty, které tak vyrovnané zápasy rozhodují.

Co nám na hře soupeře nejvíce vadilo?

Největší problémy nám činila jejich výška pod košem zvlášť u obou bratrů Lavrinovičů. Jsou to výjimeční hráči, kteří jsou vysocí jako pivoti, ale přitom se pohybují jako křídla. Když pro ně hrají i jejich spoluhráči a dávají jim míče do blízkosti koše, jejich nebezpečnost se ještě násobí.

Klíčovým hráčem závěru byl Lafayette. Překvapilo tě, když jsi ho neviděl v základní sestavě?

Že nehrál, bylo rozhodnutí trenéra a pro mě trochu překvapivé. Nabyl jsem dojmu, že je to jejich první rozehrávač. Jak bylo vidět, svůj čas si schovával na závěr. Dokázal odrazit naše snahy o vyrovnání několika koši v pravý čas.

Jak moc nás limitovaly fauly?

Nemyslím si, že by nás limitovaly nějak moc. Kluci se třemi fauly se stále v obraně rvali bez ohledu na vyfaulování. Možná Rado musel na chvíli vystřídat, když jsme šli do obrany.

Petr Benda

Po dlouhé době to byl domácí zápas na evropské půdě, za který se nemusíme stydět. Myslím, že naše forma stoupá. Škoda, že to všechno končí. Od začátku jsme dnešní zápas hráli s nadšením, s velkou energií, od začátku jsme dobře bránili, běhali jsme do rychlých protiútoků. Pomalu se vracíme k naší hře. Smůla, že jsme se třikrát dotáhli na vyrovnaný stav a nebyli jsme schopni jít přes soupeře. Když byl stav vyrovnaný, tak vzápětí nás do mínusu srazily drobné chyby jako ztráty nebo neproměněné koše. Soupeř nezazmatkoval, dal dva tři koše za sebou a zase nám odskočil. 

Jak špatně se hraje se dvěma fauly už po třech minutách?

V zápase se to stává. Není to nic příjemného a trochu to hráče zbrzdí. Fauly to nebyly nijak ostré a najedenou začneš přemýšlet, jak jinak soupeře zastavit. Na pohodě to nepřidá.

 
 Rado Rančík

Co na zápas říct… prohráli jsme a na tom není nic dobrého. Myslím, že jsme v zápase makali opravdu hodně. Škoda bylo, že se Drew Naymick zranil, ale na druhou stranu jeho roli přebral Pavel Houška perfektně. Kdyby si proti nám soupeř nepřipsal tolik útočných doskoků, mohli jsme je mít na lopatě. Jenže Žalgiris je výborný tým, ale nemáme se za co stydět.

Jak nás limitovaly fauly podkošových hráčů?

To je součást zápasů … myslel jsem, že rozhodčí připustí tvrdší hru…   

 
Vratislav Šístek

Sehráli jsme možná nejlepší basketbal nebo jedno z nejlepších utkání ve VTB lize. Jsme rád, že přišlo i hodně fanoušků a vytvořili výbornou atmosféru. Jediná vada byla, že jsme prohráli. Pozitivem byl výkon Pavla Houšky, který šel na palubovku možná neplánovaně, ale uvedl se dobře a ukázal, že může hrát i proti takhle dobrému soupeři.

Co nám chybělo k vítězství?

Hořeli jsme na doskoku. Při jejich výškové převaze bylo pro nás velice nepříjemné zranění Naymicka. Věřím, že kdyby byl v pořádku, doskočil čtyři pět míčů, mohl být výsledek obracený.    

 
 
 
 


 
vloženo: 04.03.2013 20:26 / aktualizováno: 06.03.2013 02:01 / přečteno: 8969x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.