VÍKENDOVÝ TURNAJ

VÍKENDOVÝ TURNAJ

V tomto víkendu se naší hráči zúčastní turnaje memoriálu Wojciecha Michniewicze v polské Toruni. Ve třech dnech je čekají tři zápasy s Anwilem Wloclawek, domácí Toruní a rumunskou Steauvou.

Ve čtvrtek po dopoledním tréninku a po společném obědě se vydali naši hráči autobusem na více než osmihodinovou cestu do polské Toruně. Urazili skoro 650 km a nyní se připravují na večerní zápas s domácími „Tvrdými perníky“ z Toruně, které však v názvu používají jméno svého titulárního sponzora Polski Cukier Toruň. Ještě před tím je dnes ráno čeká trénink.

 

Turnaj je Memoriálem Wojciecha Michniewicze. Je to již 15 ročník turnaje, který se hraje na počest zesnulého hráče Toruň, který byl v devadesátých letech minulého století velkým talentem domácího týmu i celého polského basketbalu. Život mu ukončila těžká nemoc už v roce 2002 v jeho 24 letech. V minulém roce se turnaj konal za účasti domácího týmu Toruně, Anwilu Wloclawek, švédského týmu Södertälje Kings a německého Telekom Baskets Bonn.

 

Domácí tým je na polské basketbalové mapě relativně krátkou dobu. Klub byl založen v roce 2005 a do nejvyšší soutěže se probojoval před třemi roky v sezoně 2013/14. Po devátém místě v sezoně 2014/15 a pátém o rok později, se v minulé sezoně probojoval na čtvrté místo po základní části. Ve čtvrtfinále porazil tým Rosa Radom a v semifinále přešel přes Energa Czarni Slupsk (ti před tím vyřadili vítěze základní části Anwil). V obou kolech play-off hráči Toruně dominovali výhrou 3:0. Ve finále pak podlehli Zielone Góře 1:4 na zápasy. I tak to je první medaile Perníků v polské nejvyšší soutěži.

 

I v letošní sezoně bude klub sázet více na domácí hráče. Ze zahraničních hráčů jmenujme Senegalce Cheikh Mbodje. Ten však bude chybět, protože reprezentuje Senegal na mistrovství Afriky a se svým týmem se probojoval do semifinále proti Nigerii. Přišel Aaron Cel, Francouz s polským pasem. Mezi lídry týmu patří Polák Krzysztof Sulima, který je v týmu od roku 2014, tedy od počátku působení klubu v PLK. V letošním roce odehrála Toruň nejméně 6 přípravných zápasů (ty, které se povedlo dohledat) a bilance je vyrovnaná 3:3. Toruň vyhrála nad Bydgoszczí, Gdyní a Sopoty a prohráli s Lublinem, Dolphins Norrköping a Starogradem Gdaňski.

 

V sobotu od tří změříme síly s dalším polským týmem Anwil Wloclawek, kteří v tomto roce slaví 25.výročí postupu do nejvyšší polské ligy. Tým, který má ve znaku rotvajlera, podporuje firma Anwil, firma chemického průmyslu patřící pod PKN Orlen.

 

Anwil se stal jednou mistrem Polska a to v roce 2003, osmkrát byl vicemistrem Polska, naposledy v sezoně 2009/10 a dvakrát získal bronzové medaile. Třikrát se stal držitelem polského poháru, naposledy v roce 2007 a v sezoně 2007/08 vyhrál polský Super pohár. V minulé sezoně sice vyhrál základní část, ale ve čtvrtfinále prohrál po boji s Energa Czarni 2:3 na zápasy. Jinak je tým v polské lize poměrně úspěšný. V posledních patnácti letech se umístil zpravidla do šestého místa v lize, výjimkou byl rok 2012, kdy skončili dvanáctí.

 

V letošní sezoně mají za sebou minimálně devět přípravných zápasů a prohráli jen dvakrát. Jednou s Dolphins Norrköping 69:70 ve finále turnaje Kasztelan Basketball Cup 2017 a podruhé s týmem Dabrowa Gornicza. Vítězství slavili nad týmy: Kutno, Lublin, Gdynia, dvakrát nad Rosa Radom a dvakrát nad Inwroclaw. V týmu je aktuálně jeden Američan, dva Chorvati a jeden hráč z Kapverd. O angažmá se pokoušel také Myles McKay, ale neuspěl. Trenérem je Chorvat Igor Miličić. Připomeňme, že s Anwilem jsme se už jednou potkali a to v září 2015 v přípravném utkání. Tehdy jsem vyhráli 88:79.  

 

Posledním soupeřem, se kterým změříme síly v neděli v poledne je rumunská Steaua Bukurešť. Slavný tým, který se stal v letech 1956 až 1991 jedenadvacetkrát mistrem Rumunska, na podobný úspěch v nové době teprve čeká. V sezoně 2011/12 dokonce nestartoval v žádné soutěži a o rok později začínal ve třetí nejvyšší soutěži. Jenže v sezoně 2014/15 už byla Steaua zpátky ve hře. Obsadila druhé místo po základní část a vypadla v semifinále. Podobné to bylo i o rok později, kdy dokonce základní část vyhrála, ale opět pouť skončila v semifinále. V minulé sezoně sice skončila Steaua na třetím místě po základní části, vlastně nejhůře ze všech tří let, ale semifinále s druhým Sibiu ustála. Prohrála až ve finále s Cluj-Napoca 0:3 na zápasy.

 

Na rozdíl od polských týmů, je soupiska rumunského vicemistra více mezinárodní. Aktuálně se nám podařilo zjistit, že v hráčském kádru je Srb, Litevec, dva Američani, Ukrajinec s rumunským pasem, Bulhar, Slovinec a jeden Rumun. Hráčů asi mají více, ale webové stránky klubu nefungují.

 
vloženo: 15.09.2017 09:00 / přečteno: 8276x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.