LADĚNÍ TERMÍNOVÉ LISTINY

LADĚNÍ TERMÍNOVÉ LISTINY

Za necelé tři měsíce začne Mattoni NBL, ročník 2013/14, který přinese celou řadu změn.

Jak už z jiných médií asi víte, Mattoni NBL bude mít v nastávajícím ročníku maximálně tucet účastníků. Oproti minulému roku budou chybět týmy Levic a Chomutova. Oba dva kluby by nedokázaly zvládnout ekonomickou stránku účasti v soutěži. Nováčkem bude brněnský klub MMCITÉ Brno, který má kořeny v Jihomoravském basketbalovém centru (JBC) Brno, které funguje pod vedením šéftrenéra Miroslava (Miki) Pospíšila a v klubu jsou i další postavy brněnského basketbalu jako Jakub Koudelka nebo Štěpán Vrubl. V Mattoni NBL bude pokračovat také prostějovský tým, který do nového ročníku půjde pod oficiálním názvem Orli Prostějov a který na tři roky získal podporu zatím nezveřejněného partnera. 

 

Zafixován by měl být na následující tři roky také systém soutěže. Neznamená to však, že je konečný počet týmů hrajících Mattoni NBL byl stagnoval na čísle 12. Vedení soutěže nezavrhuje rozšíření na více klubů, které by soutěž hrály.

 

Herní systém čekají tři větší změny. Základní část se odehraje stejně jako v letech, kdy se hrálo čtyřkolově. Odlišností bude „poloviční“ zařazení našeho týmu. Žádný z klubů tedy nepřijde o konfrontaci s desetinásobným mistrem, ale přesto nám zbyde dostatek času na zvládnutí bojů na čtyřech frontách: VTB liga, jeden z evropských pohárů, domácí liga a Český pohár. Druhá a třetí zásadnější změna se týká play off. Všechny fáze od čtvrtfinále do finále se budou hrát na tři vítězné zápasy systémem 1-1-1-1-1, tedy pravidelně se bude střídat zápas doma – venku. Výjimkou bude souboj o bronz. V tomto případě vítěze určí série hraná na dvě vítězství. Ano, hrát se také bude po delší době i o třetí místo a bude tak rozdána jen jedna sada bronzových medailí.  

 

Jak už jsme předeslali, náš tým bude hrát pouze polovinu zápasů a to se všemi účastníky, jednou doma a jednou venku a každý klub (kromě nás) tak bude čekat 42 zápasů. S nestejným počtem zápasů se musí vypořádat tabulka průběžného pořadí. Pro umístění bude rozhodující procentuální úspěšnost týmu, kde základem bude počet odehraných zápasů a procentovou částí počet vítězství. Například tým, který bude mít z 15 zápasů 9 vítězství, bude mít úspěšnost 60% (9 děleno 0,15), která ho zařadí na příslušné místo tabulky. Pořadí týmů tak bude podstatně přesnější při nestejném počtu odehraných zápasů.

 

Jak podle prvním návrhů bude vypadat termínová listina? Prvních dvacet kol se vejde do rozmezí 12.října a 18.prosince v režimu středa – sobota. Mezi svátky bude čekat jedno kolo v neděli 29.prosince a od 4.ledna do dubna se dohraje zbytek zápasů základní části. Vzhledem k naší poloviční porci zápasů v základní části nás nyní čeká příprava termínové listiny. Na základě jednání s otatními kluby bude třeba naše zápasy v domácí lize, začlenit mezi termíny VTB ligy a evropského poháru. „Nebude to snadná práce, i když za poslední tři roky s tím máme dost zkušeností. Náš dík patří i klubům Mattoni NBL, kteří s námi vždy otevřeně a pozitivně spolupracovali,“ říká Ondřej Šimeček, ale o tom, kdy bude celé ladění hotové, se nezmiňuje: „Současně nejsem schopen říct přesné datum, ale uděláme maximum pro to, aby toto bylo hotové co nejdříve.“ V jednom článku na serveru NBL se objevila informace, citujme: „… Jisté zatím je jen to, že (Nymburk – pozn.) všechna svá utkání v základní části odehraje během úvodních 22 kol. Ve zbylých termínech tak až do play-off bude mít volno,….“ Tuto variantu Ondřej Šimeček vyvrátil: „Naše zápasy, které odehrajeme v základní části Mattoni NBL, budou rovnoměrně rozloženy v průběhu celé základní části čtyřiačtyřiceti kol ligy.“   

 

Určitou neznámou je Český pohár, jehož finálové série, která se pravděpodobně uskuteční v únoru 2014. Předběžný termín je 13. až 15.února, termín se však může měnit v souvislosti s kalendáři Euroligy (Eurocupu) nebo VTB ligy.

Věříme, že si najdete cestu do haly, zvlášť když budete moci v Nymburce vidět o několik zápasů méně než vloni.

 
Na závěr přehled začátků jednotlivých soutěží:
  • Mattoni NBL: 12.října
  • VTB liga: 13. – 14.října
  • Eurocup: 16.října
  • Euroliga:  17. – 18.října
 
vloženo: 19.07.2013 07:51 / přečteno: 9376x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.