HRUBAN: BYL POMALEJŠÍ, ALE...

HRUBAN: BYL POMALEJŠÍ, ALE...

Ze tří různých úhlů pohledu - trenéři, hráči a vedení klubu - jsme hodnotili utkání Nymburka a Pardubic.  

trenéři

Kestutis Kemzura (trenér Nymburka)

Utekli jsme hrobníkovi z lopaty a jsme za to rádi. Viděli jste, že Pardubice hrály velmi dobře, hodně tlačily. Trefily 13 trojek. Nebyli jsme schopni kontrolovat tempo, když jsme byli před nimi. Možná proto, že dnes nehráli Jiří Welsch, Darius Washington nebo Tre Simmons, kteří tempo kontrolovat umí. Derek Raivio hrál celkově dobře, ale postupem času se unavil. Jako tým jsme ztratili soustředění. Nedali jsme několik střel, dělali chyby v obraně, nevyužívali jsme fauly a soupeř se vrátil. V závěru měly Pardubice velkou šanci vyhrát, ale ubránili jsme jejich poslední útok. Tým jako Pardubice umí být nebezpečný. Říkal jsem hráčům před poslední čtvrtinou, že nezáleží, o kolik bodů vedeme a že musíme zůstat soustředění. Pardubice ale hrály hodně rychle a prakticky v jedné minutě se vrátily zpátky. Neodváděli jsme v tu chvíli dobrou práci v obraně a v útoku jsme byli špatně organizovaní. Měli jsme docela štěstí, i když jsme si vyhrát zasloužili.

Trenéři Kemzura a Bohunický 

Dušan Bohunický (trenér Pardubic)

Ne že by to bylo vyloženě zklamání, ale když jsme byli takhle blízko, tak to mrzí. Musím pochválit kluky za nesmírnou energii, kterou do zápasu dali. Během něj nám ještě odpadl Lukáš Kotas, takže to byl další hráč, který chyběl v rotaci. Pro oko diváka i pro mě jsme odehráli dobré situace, co se týče basketu. Budeme se z toho chtít odrazit, abychom s takovou energií hráli proti každému soupeři. Nymburk se snažil tlačit do vnitřního prostoru a my jsme to dokázali bránit. Musím kluky za dnešní výkon pochválit.

 

Vaši mladí hráči vypadali, že nemají zábrany střílet z první volnější pozice. Bylo to vašim cílem nebo to byla jejich inciativa?

Pokud chcete hrát proti Nymburku se strachem, není třeba sem ani jezdit. Je potřeba, aby hráči měli sebevědomí a pozice na sebe brali. Je důležité, aby to nebylo jen proti tomuto týmu. Chci, aby stejné uvolnění přišlo proti každému soupeři.

 

Co bylo v posledním útoku špatně?

Chtěli jsme hrát rychle, protože Nymburk měl ještě bonusový faul a potřebovali jsme, aby ho vyčerpal. Ell ztratil balanc, takže jsme ztratili míč a dali jsme šanci domácímu týmu.   

 
hráči

Vojta Hruban (křídlo Nymburka)

Se zápasem spokojení být nemůžeme, s body ano.

Kde hledat příčiny nečekaně vyrovnaného závěru?

Polevili jsme, opadla aktivita. Chris (Burns), kterému se dnes dařilo a hráli jsme přes něj, šel ze hřiště. Najednou oni všechno přebírali a my jsme nebyli schopni nic vytvořit.

 

Byl to tedy problém útoku?

Částečně. Tím, že jsme nezískali dobrou pozici na střelbu, oni doskočili, jedna přihrávka dopředu, bum a střela za tři… takový trochu streetbalový styl, který jim vycházel. Pokud by s námi hráli pochoďák, neměli by šanci, protože neměli výšku a ani správné typy hráčů. Jakmile měli pozici, hned vypálili. My jsme chtěli stavět různé obrany, ale oni to vzali tak rychle, že jsme nestačili ani zaujmout pozice.


Nebáli jste se trochu na konci o vítězství?

Kdybych řekl, že jsme se nebáli, tak bych lhal. Bylo to bod! Tlak už byl v poslední minutě velký. Nedokázali jsme si vypracovat kloudnou střelu. Naštěstí Pardubice ušetřily fauly a posledních šest vteřin musely využít k tomu, aby nás „profaulovaly“ na čáru trestných hodů. Kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby ty fauly neměly.


Dalo se předpokládat, že v závěru dostane míč Sanders. Jaké byly tvoje instrukce?

My jsme měli ještě k dispozici jeden faul a já jsme ho i chtěl faulovat. On ale najel přímo do mě a já už to ani nestihl. Pokud by mě chtěl obejít, tak bych ho trefil.    


Splnilo se ti přání a dostal jsi pomalejšího hráče Levella Sanderse na obranu…

Pomalejší byl, ale dal mi víc nájezdů než ti rychlí (úsměv). Trochu jsem zaváhal a dostal jsem dva hloupé nájezdy.


Martin Kříž (podkošový hráč Nymburka)

Nezačali jsme špatně, vybudovali jsme si mírný náskok, ale potom přišlo polevení v obraně, Pardubice se dotáhly v poločase na čtyři body. To jsme nechtěli, protože jsme chtěli být zápas pod kontrolou už od začátku. Ve třetí čtvrtině jsme přitlačili v obraně a z toho plynulo vedení o patnáct až dvacet bodů a zápas byl v podstatě rozhodnutý. Přišly chyby v obraně, soupeř trefil nějaké trojky z rychlého protiútoku a dostal se na mínus bod.  Jak říkal trenér: vítězství je vítězství, ale spokojení být nemůžeme, protože bychom měli vyhrávat větším rozdílem, zvlášť když vezmu v potaz, že Pardubice hrály bez pivotů.


Z plus dvaceti na plus jeden bylo zapříčiněno jen obranou?

Chyby byly i v útoku. Nedostatečně jsou posouvali balón, stříleli jsme pod tlakem v poslední vteřině. To je hra, kterou bychom nechtěli hrát.

Pandula - Pardubice
  

Dušan Pandula (křídlo Pardubic)

Se svým výkonem jsme byli spokojení. Dokázali jsme i bez vysokých hráčů a v průběhu zápasu i bez Kotase, zahrát dobrý zápas. Škoda, že jsme nevyhráli.

 

Co bylo příčinou v závěru vyrovnaného utkání?

Nymburk je bez Washingtona poloviční, nejsou zvyklí hrát bez něho a ani bez Jirky Welsche. Derek Raivio neodehrál před tím tolik minut. To si myslím, že byl jejich největší problém. Hráči, kteří hráli, nejsou zvyklí na takovou roli, kterou dnes dostali.

 

Jak jste byli v konci napjatí?

Hodně, tak blízko vítězství jsme tu ještě nebyli. Opravdu jsem cítil, že dnes můžeme Nymburk porazit.


Management klubu 

Michal Ježdík (sportovní ředitel Nymburka)


Proč Nymburk vyhrál jen o bod?

Bylo nakumulováno několik skutečností. V šesti dnech hrajeme tři těžké zápasy. Věděli jsme, že Pardubice hrají dobře a zároveň jsme věděli, že musíme pošetřit některé hráče. To se nakonec povedlo, pět hráčů dostalo odpočinek. Pozitivem bylo, že minuty dostali hráči, kteří jich tolik nemají.

 

Jaké byly plusy a mínusy dnešního zápasu?

Dokázali jsme zapojit větší počet hráčů. Dokázali jsme během chvilky odskočit na devatenáct bodů. Největším negativem bylo, že jsme o náskok přišli zase ve velmi krátké době. Takové díry nás provázejí od začátku sezony. Bohužel se nám to stává buď na začátku nebo na konci zápasu, což znamená, že se buď hodně nadřeme, abychom skóre dotáhli nebo nás to může na konci stát i vítězství.


Co se vám líbilo na naší hře?

Dobře bylo, že se vrátil Rado Rančík. Potřebovali jsme zjistit, v jaké stavu po zranění je, zda je schopen jít do kontaktu a vydržet zátěž. Pozitivem je zapojení Burnse po dlouhodobějším zranění. Mně se líbilo, že s neztratil ani Stutz proti velmi malému týmu. Byl schopen se prosadit a byl schopen a ochoten chodit do rychlého protiútoku. Zbylí hráči měli velké výkyvy.


Co se vám líbilo na hráčích soupeře?

Jednoznačným charakterem jejich hry bylo, že sem přijeli se o něco pokusit. To se málokdy vidí. Dostali pokyn, aby hráli bez zábran, aby nepřecházeli volné střely a hráli aktivně jeden na jednoho. To je drželo v zápase celých 40 minut a neopustili svůj styl, ani když prohrávali skoro o dvacet.
 
vloženo: 22.11.2014 13:00 / přečteno: 9072x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.