PŘEDSTAVENÍ DRAKŮ

PŘEDSTAVENÍ DRAKŮ

S běloruským týmem se Nymburk utkali zatím čtyřikrát. Kromě posledního zápasu Lev Draka přemohl. Celkové skóre 325:274 ukazuje, že výsledky byly jednoznačné. Nedělní zápas se ale na historii ohlížet nebude.  

Představení soupeře

Klub z hlavního města Běloruska byl založen poměrně nedávno, v roce 2006, proto také klub dostal zpočátku do názvu letopočet. Ještě před třemi roky se totiž klub jmenoval Minsk-2006. Před sezonou 2012/13 se přejmenoval na Cmoki (v anglické transkripci Tsmoki) Minsk a výrazně proměnil i logo týmu. Jako námět pro nové logo a název klubu byl použit běloruský mytologický symbol cmoka – drak. Nejedná se o stejného draka, který se používá v zemích západní Evropy (tedy z pohledu Běloruska i u nás). Cmok je drak, který není nepřátelský k lidem, je ztělesněním bohatství na všech úrovních od duchovního přes intelektuální až po finanční. V některých běloruských legendách je Cmok mistrem svého řemesla, nejlepší ze všech, v jiných přináší svému hospodáři peníze nebo úrodná pole. Cmok spojuje všechny úrovně bytí – nebe, zemi i podzemí.


V běloruské nejvyšší soutěži začal klub hrát v roce 2006/07 a v roce 2007 a 2008 skončil na čtvrtém místě. Po výrazném posílení rozpočtu v sezoně 2008/09 se klub také výrazně posunul v úspěších na domácí scéně. V roce 2009 mohl Minsk slavit premiérový titul v běloruské lize. Od té doby už v Bělorusku žádný jiný klub mistrovský titul nevyhrál.


Evropské poháry

Vynikající výsledky týmu v domácí soutěži bylo pochopitelně třeba prodat i v basketbalové Evropě. Po dlouhých letech neúčasti běloruského týmu v jakékoliv evropské soutěži, zamířil Minsk-2006 do poháru EuroChallenge. V sezoně 2009/10 skončil na třetím místě v základní skupině bez postupu do dalších kol. V dalším roce se tým do poháru EuroChallenge ani neprobojoval z kvalifikace. Ovšem v dalších letech výkonnost v poháru Eurochallenge stoupá. V sezoně 2011/12 skončil Minsk na třetím místě základní skupiny s bilancí 3/3. O rok později se Minsk probojoval do skupiny LAST 16, ale pouze s jedním vítězstvím v této části poháru skončil. V minulé sezoně se Draci dopracovali ještě o stupínek výše. Ze druhého místa skupiny LAST 16 si zkusil vyřazovací boje. S týmem  Royal Hali Gaziantep prohrál doma první zápas 67:68 a nestačil ani ve druhém utkání.


VTB liga

Ve VTB lize klub startuje ve čtvrté sezoně. V první sezoně 2010/11 skončil na čtvrtém místě skupiny A (z šesti týmů) s bilancí čtyř vítězství a šesti porážek. V dalších třech letech se Minsk skončil vždy na devátém místě a tedy bez postupu do vyřazovacích bojů. Minsk zatím ve VTB lize vyhrál 10 zápasů z 59 (17%) a ten dnešní pro ně bude jubilejní šedesátý.


Letošní sezona

Ve VTB lize vyhrál Minsk zatím jeden zápas v posledním kole minulou neděli na palubovce Jeniseje 94:88, když se na přelomu třetí a čtvrté čtvrtiny vymanil z desetibodové ztráty. To už bylo pod vedením nového trenéra Igora Griščuka, který vystřídal Andreje Krivonose. Ten se stal asistentem. V poháru EuroChallenge zatím Minsk své tři zápasy prohrál.

Níže přehled všech výsledků

VTB

Minsk : Chimki         82:108                                           

K.Křídla:Minsk         77:71                                             

Bisons: Minsk          102:79                                           

Minsk:VEF                70:71

Avtodor:Minsk        100:81

Minsk:Zenit              58:97

Jenisej:Minsk           88:94
 
Eurochallenge
Usak:Minsk              59:78
Siauliai:Minsk          91:94

Jenisej:Minsk           87:82

 
vloženo: 23.11.2014 01:01 / přečteno: 9270x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.