EL: SOUPEŘI V KVALIFIKACI

EL: SOUPEŘI V KVALIFIKACI

Ostrým startem do sezony bude kvalifikace o Euroligu, která se hraje zpravidla na konci září. Čekají nás soupeři ze sedmi různých zemí od Moskvy až po Oostende.  

Na našem facebookovém profilu jste si přečetli, že se Nymburk počtvrté zúčastní kvalifikace o Euroligu. Ta se odehraje ještě před zahájením evropských ligových soutěží na přelomu září a října a my už víme, kdo bude naším soupeřem. Soupeři jsou velice zvuční:  turecký Banvit, německý Oldenburg, bosenská Igokea, ruské Chimki Moskva, litevský Rytas, francouzský Štrasburk a belgické Oostende.  „Kvalifikace je taková paradoxní soutěž. Dá se klidně říct, že vrchol sezony přichází vlastně ještě před tím, než sezona začne,“ nechal se slyšet Lukáš Palyza během jednoho rozhovoru při hodnocení sezony.

 
Cesta do Euroligy

Pro účast v hlavní soutěži Euroligy je třeba získat jednu z licencí, kterou potřebuje klub pro účast v EL. Licencí jsou tři typy.


Licence A se „kupuje“, platí po delší dobu a kluby s licencí A mají zpravidla zajištěnu účast v Eurolize. Aktuálně má licenci A celkem 14 týmů. „O licenci A klub může klub při určitých specifických případech i přijít,“ říká tiskový mluvčí klubu Ondřej Šimeček.


Licence B je platná na jeden rok a každý rok se týmy mohou výrazně měnit. Pro zařazení mezi týmy s licencí B stanovuje vedení Euroligy pořadí zemí. Některé země mohou být v žebříčku zařazeny dvakrát jako například Španělsko, Rusko, Německo, Francie. Za tyto země je pak adeptem na licenci B nejen vítěz domácí soutěže, ale také vicemistr země (tým na 2.místě). Výjimku má Adriatická ligy, která zastupuje více zemí bývalé Jugoslávie, ta má možnost nasadit tři týmy. Země, kde kvalita basketbalu není tak vysoká, se do pořadí týmů licence B zařazuje pouze jednou a držitelem licence B se tak může stát pouze vítěz domácí ligy. Mezi takové země patří Česko, Belgie, Ukrajina nebo Holandsko.  „Licence B se stanovuje na základě domácího mistrovství. Proto je pro nás důležité hrát NBL. Česká republika má místo pouze pro šampiona,“ potvrdil Ondřej Šimeček.  Týmy s licencí B se jednak nominují přímo do hlavní soutěže nebo do kvalifikace o Euroligu.


Licence C je poslední vstupenkou přímo do základní skupiny Euroligy. Je jedna a je určena vítězi Eurocupu. Vzhledem k tomu, že v letošní sezoně se vítězem EC stal Lokomotiv Kubáň, který se jako vicemistr Ruska dostane do EL s licencí B, bude jeho licence využita jako „divoká karta“, kterou přidělí vedení Euroligy.


Seznam týmů, které mají licenci A nebo licenci B najdete zde  

 
Nymburk v kvalifikaci o Euroligu

Připomeňme, že Nymburk bude počtvrté v řadě usilovat o postup mezi čtyřiadvacítku vyvolených hrát Euroligu.

 

V září 2010 jsme skončili v prvním kole. Kvalifikace se v této sezoně hrála systémem dvou zápasů a postupovali dva týmy. Našim soupeřem byl belgický Spirou Basket Charleroi. První zápas v Belgii jsme prohráli 79:68 a ve druhém jsme sice vyhráli, ale jen 73:71 a do dalšího kola tak postupoval náš soupeř. Nakonec se Spirou stal společně s Chimki Moskva právě tím postupujícím.

 

Na přelomu září a října roku 2011 jsme v Charleroi sehráli další kvalifikaci. Systém byl na rozdíl od roku před tím jiný a hrálo se turnajově za účasti osmi týmů. V prvním kole jsme přehráli turecký Banvit Bandirma 69:57 a v dalším kole jsme způsobili poměrně velký rozruch, když jsme porazili jednoho z největších favoritů Chimki Moskva 86:79. Ve třetím kole jsme narazili na domácí Spirou a také podruhé jsme na belgického soupeře, jehož dres v té době oblékal Jirka Welsch, nestačili.

 

V září 2012 jsme kvalifikační skupinu hráli v Itálii a opět jsme nestačili na domácí družstvo. Tentokrát to bylo Cantú. V prvním kole jsme belgického mistra z Oostende přehráli výrazným rozdílem 83:65. O dva dny později jsme však domácím Bennet Cantú podlehli těsně 83:89. Cantú si náskok vytvořilo ve třetí čtvrtině, kterou po vyrovnaném poločase 43:44 vyhrálo 25:13. 

 
vloženo: 18.06.2013 21:36 / přečteno: 8251x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.