GENERÁLNÍ ZASEDÁNÍ EUROLIGY

GENERÁLNÍ ZASEDÁNÍ EUROLIGY

První týden v červenci proběhlo v Barceloně jako každý rok pravidelné setkání všech, kdo mají něco společného s Euroligou. Vrcholem bylo losování Euroligy a její kvalifikace, což se týkalo také Nymburka.

Výsledek už znáte. V kvalifikaci se v prvním kole utkáme s tureckým Banvitem, o čemž jsme informovali na konci minulého týdne. Tentokrát se zaměříme na rozsáhlou agendu, která se na největším basketbalovém setkání v Evropě řešila. Za Nymburk se zúčastnil zástupce klubu Ondřej Šimeček, který nám dění v Barceloně podrobně vylíčil.


„Během roku bývá podobných srazů několik, ale Generální zasedání Euroligy je společně s Final Four největším pravidelným setkáním lidí, kteří se kolem basketbalu v Evropě pohybují. Losování Euroligy je jeden z hlavních bodů, nikoli však jediný podstatný. Během zasedání se konají četné schůzky, semináře a meetingy. Pro zúčastněné je to zkrátka několik dní totálně zaplněných basketbalem,“ přiblížil nám dění v Barceloně Ondřej Šimeček.


Jednání probíhají ve dvou rovinách. Jednak jsou to schůzky jednotlivých zástupců klubů a dalších euroligových entit mezi sebou. Druhá rovina je oficiální program, v rámci něhož se hodnotí uplynulý ročník a přijímají se důležitá rozhodnutí. V rámci Generálního zasedání Euroligy má Nymburk poradní hlas.


Důležitá část zasedání je také Marketingový summit Euroligy, kde si zástupci klubů sdělují své zkušenosti s marketingem a PR. Řeší se, kudy by se měla Euroliga po této stránce ubírat. Vytyčují se komunikační strategie. Jedním z velkých letošních témat byla komunikace prostřednictvím sociálních sítí.


Hodnocení Final Four

Dalším bodem programu bylo také hodnocení letošního Final Four v Londýně. Jednoznačně pozitivní byla rekordní televizní sledovanost a propojení města s akcí. „Jezdím na Final Four posledních osm let v řadě a Londýn měl na nejlepší úrovni tak zvanou „city integration.“ Evropská liga a Final Four sálaly z města na každém rohu. Propagace přímo na místě byla opravdu citelná,“ sčítal pozitiva náš zástupce na fóru.


Z negativ zmínil Ondřej Šimeček v první řadě drahý Londýn. „Je to na pobyt velice nákladné město, což udělalo letošní Final Four pro fanoušky nejdražším v historii. Problém představoval také ticketing. Londýnská O2 Arena si řeší ticketing po vlastní ose, což se vždy nepotkalo s požadavky Euroligy. Problém byl také s vízy, což pocítili zejména fanoušci moskevského CSKA,“ uvedl nymburský mluvčí.


Negativa nakonec převážila, a tak představitelé Euroligy nevyužili oboustrannou opci na další rok. Final Four se proto v příští sezoně přestěhuje do Milána. „Je tam tradičnější basketbalový trh,“ prozradil důvody přesunu do Itálie Ondřej Šimeček.


Dalšími tématy, které důkladně hýbaly jednáními i kuloáry, byly ekonomická situace, vztahy vůči FIBA a pravidla (přijaté změny pravidel podrobněji pod článkem). Po ekonomické stránce se hodně mluvilo o nevybalancovaných rozpočtech klubů. Loňské rozhodnutí, že týmy budou muset mít od roku 2015 zauditované rozpočty, se ukázalo jako krok správným směrem, jak letošní sezona potvrdila.


„Špatná ekonomická situace způsobila, že tradiční basketbalové trhy jsou v depresi. Neobnovují se kontrakty a tím odpadají sponzoři. Naopak některé netradiční trhy zaznamenaly vzestup,“ referoval Ondřej Šimeček po návratu z Barcelony. Mnohem větší důraz tak hodlá Euroliga klást na ticketing, který se dnes stává samostatným „vědním oborem“.


Budoucnost ticketingu

Ticketing tak má velkou budoucnost. Propracované strategie ticketingu přinesou více fanoušků a více peněz do pokladen klubů. Závěr z Barcelony je takový, že je nutné se přiblížit modelu v USA, kde jsou příjmy z ticketingu důležitou položkou v rozpočtech klubů. Není to problém jenom v Česku, kde přijmy ze vstupného tvoří zanedbatelnou část. I na Balkáně, kde je basketbal velmi populární, se ne vždy daří zaplnit haly,“ podotkl Ondřej.


Co se týče vztahu Euroligy a FIBA, řešilo se hlavně rozvázání smlouvy ze strany Euroligy. Ta už nechtěla akceptovat kalendář akcí FIBA, protože jí nic nepřinášel. „Ze strany FIBA jsou stanoveny nespravedlivé podmínky vůči NBA, která má mnohem příznivější podmínky pro (ne)uvolňování hráčů na reprezentační akce. NBA má vyjímku, Euroliga nikoliv. Dále jsou tu rozdíly v pojistném a podobně. Vyvrcholilo to tím, že kontrakt s FIBA byl rozvázán. Neznamená to vstup na válečnou stezku. Jen je potřeba upravit pravidla,“ hlásil stanovisko Euroligy náš muž v Barceloně.


Na závěr padla i otázka, jaké renomé má Nymburk má takto vrcholném setkání. Odpověď se poslouchala dobře.“Naše pověst roste. Cítil jsem velký respekt k Nymburku. Všichni vidí, že neděláme klub „hurá stylem“, ale pracujeme dlouhodobě, koncepčně a strategicky. Evropský basketbalový trh je malý rybníček. Navzájem se všichni dobře známe, ať působíme v Eurolize, či Eurocupu. Jsme rovnoceným partnerem v jednáních s jakýmkoliv klubem,“ končil Ondřej Šimeček dobrou zprávou.


ZMĚNY PRAVIDEL

Od září vstupují v Eurolize v platnost některé novinky a změny. Je to v zásadě návrat do sezony 2008/2009.


Technické chyby: Za technickou chybu bude pouze jeden trestný hod. Tým v držení míče bude nadále rozehrávat z půlky. Pokud se jeden hráč dopustí dvou technických chyb, je diskvalifikován a musí opustit lavičku.


Návrat rozskoku: Zrušeno pravidlo o alternativním držení míče. Rozskok bude na začítku první periody a každého prodloužení. Tým, který získá rozskok na začátku první čtvrtiny, bude mít v držení míč i na začátku čtvrté čtvrtiny. Ve druhé i třetí čtvrtině bude s míčem začínat soupeř. Důvod je ten, že Euroliga chce rozhodování zápasů co nejvíce přesunout směrem k hráčům.


Timeouty: V prvním poločase budou dva timeouty – 1x60 sekund a 1x30 sekund. Ve druhém poločase budou tři timeouty: 2x60 a 1x30. V prodloužení jeden 1x60. V posledních dvou minutách druhého poločasu si může vzít jeden tým pouze 1x60 a 1x30. Důvod je, že poslední dvě minuty zápasů trvaly často i čtvrt hodiny. Zkrátily se také pauzy mezi první a druhou, a třetí a čtvrtou periodou. A to ze dvou minut na 90 sekund.

 
vloženo: 12.07.2013 12:36 / přečteno: 9484x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.