KEMZURA: ZE VŠEHO MÁM DOBRÝ POCIT

KEMZURA: ZE VŠEHO MÁM DOBRÝ POCIT

Nový kouč Kestutis Kemzura měl hned od svého příjezdu napilno, přesto si rád našel čas na rozhovor o prvních dojmech v novém klubu a o sportovních ambicích Nymburka, které hodlá naplnit.

Nejdříve se vás zeptám na vaše křestní jméno Kestutis. Zní tak tajemně až vznešeně, znamená něco ve vaší mateřštině?

Znamená to rytíř. Jeden takový toho jména vládl v Litvě ve středověku.

 

Vy svým klidným vystupováním vlastně také trochu připomínáte rytíře – rytíře basketbalu.

(smích). Může být, myslete si, co chcete. Jednou mi takové jméno dali moji rodiče a od té doby ho hrdě nosím.

 

Máte za sebou dva dny v České republice, v novém týmu. Jaký z toho všeho máte pocit?

Neřeknu nic nového, když povím, že Praha je krásné město. V Nymburce a Poděbradech, kde budu bydlet, je také příjemně. Zatím jsem si obě města nemohl více prohlédnout, ale co jsem už viděl, se mi líbilo. Z klubu jako takového mám dobrý pocit. S jeho představiteli jsem v kontaktu již delší dobu a po mém příjezdu jsme rovnou pokračovali v rozjeté práci. Co se týče haly a zázemí, tak je vidět, že už nějaká doba od otevření uplynula, ale je tam všechno, co basketbalový tým potřebuje. K některým zápasům budeme jezdit do Prahy, kde bude také vše k dispozici.

 

Řekl jste, že jste tu rovnou skočil do pracovního procesu. Co je nyní tím hlavním tématem, které probíráte s vedením klubu?

Momentálně dokončujeme proces utváření trenérského týmu. Přivedu si svého asistenta. Tím bude Robertas Kuncaitis, který se mnou pracoval v litevské reprezentaci a dobře se známe. Dále bych chtěl do týmu přivést skauta, který bude odpovědný hlavně za vyhledávání nových hráčů, přípravu videí a podobně. Jednáme také o kondičním kouči. Na obě místa mámě několik málo kandidátů, se kterými bych chtěl příští týden hovořit. A druhým velkým tématem těchto dní je samotné složení týmu.

 
Jak to tedy vypadá po této stránce?

Diskutujeme o různých jménech. Nějakou představu mám, mluvíme o tom, kdo by byl pro Nymburk po všech ohledech vhodným hráčem. Dostáváme také nabídky od agentů, sledujeme videa ... Je to takový ten klasický proces utváření. Nějaké výsledky už máme, ale zatím je to stále v běhu.

 

Jaká je momentálně situace na trhu s hráči. Je pro Nymburk příznivá?

Otázka je, co je pro hráče zajímavé. Nymburk má ale to podstatné a to je stabilita jak finanční, tak i sportovní. Proto má klub v Evropě tak dobrý zvuk. Mnoho týmů tam má velké finanční problémy. I tak velké kluby, jako hrají španělskou ACB ligu, což je jedna z nejsilnějších soutěží v Evropě. To je pro Nymburk velké plus. Druhá dobrá věc je, že jsme byli přizvání do kvalifikace o Euroligu. Jistý je Eurocup a VTB liga. To vše je pro spoustu hráčů atraktivní. Na druhou stranu ti hráči nemusí být atraktivní pro Nymburk. Pak je tu další skupina řekněme lepších hráčů, kteří by nás zajímali, ale třeba čekají, jak se situace vyvine jinde. Jsou to různé taktiky. My se z toho teď snažíme dát dohromady nejlepší možný tým. Zatím máme čas a nemusíme dělat rozhodnutí pod tlakem. Najít ty správné hráče chvíli trvá. Teď na tom pracujeme.

 
Vámi vytipovaní hráči mají zájem hrát za Nymburk?

To se takto nedá shrnout. Nemůžeme pomýšlet na absolutní evropskou špičku. Tedy zatím. Známe své limity, ale věřím, že dokážeme přivést dost dobré hráče na to, abychom s nimi dosáhli našich ambicí. Nymburk může být pro kvalitní hráče další krok v jejich kariéře. Nejde ale jen o basketbalové kvality. Klademe velký akcent i na osobnost hráče, na jeho motivaci. Díváme se na to ze všech možných stran.

 

Jádro týmu ale zůstane české. Co říkáte na české hráče, které máte k dispozici?

Někteří jsou mladí a velmi talentovaní, ale možná málo zkušení. Pak jsou tu naopak velmi zkušení hráči jako Jiří Welsch či Petr Benda. Obě skupiny jsou součástí týmu a půjde o to, jak toto české jádro vhodně doplníme. Jak to celé spojíme dohromady v jeden fungující celek. Je to jako skládání puzzle.

 

Zastavme se ještě nad mladými talenty. Má v nich Nymburk dobrý základ do budoucna?

Ještě si to netroufám hodnotit. Viděl jsem je pouze na videu, z čehož mám dobrý pocit, ale musíme spolu strávit nějaký čas a pak vám odpovím lépe.

 
Jakou herní tvář byste rád novému Nymburku vtiskl?

Chci postavit tým, který bude umět vítězit. Bude mentálně silný a připravený vyhrávat každý zápas. Který ani proti silným soupeřům nepůjde do zápasu předem poražený a nebude říkat, že nemá šanci. Moje filosofie spočívá v týmovém basketbale s vysokým tempem, agresivní obranou a v rychlém pohybu míče.

 
Ta ambice je jasná, hrát v budoucnu Euroligu...

Ano, a není nereálná. Přináší to sebou samozřejmě nějaký tlak, ale to je součást té ambice. Tohle je všude stejné. Já teď nechci přemýšlet o tom, co se stane až se stane... Cíl je zkrátka takový. První příležitost budeme mít letos v kvalifikaci. Nikdo nás nezabije za to, když to hned napoprvé nevyjde. Další šance je cesta přes Eurocup. Nymburk dříve či později hrát Euroligu bude, jde jen o to se tomu neustále přibližovat a dělat správná rozhodnutí ve správnou chvíli.

 
Jakou výzvu pro vás představuje VTB liga?

Je to hodně kvalitní liga, která nám přinese možnost měřit se se špičkovými euroligovými týmy, jako jsou například CSKA Moskva a Žalgiris Kaunas. Je skvělé, že ji můžeme hrát. Nechci teď prozrazovat nějaké cíle, ale rozhodně nechceme hrát ve VTB lize podřadnou roli. Do některých zápasů sice nepůjdeme jako favorité, ale tým s vítěznou morálkou může překvapit každého.

 

Přebíráte tým, který je hegemonem na domácí scéně a nemá v úmyslu tuto pozici opouštět. Kam v hierarchii soutěží, které budeme hrát, stavítě Mattoni NBL?

Nechci rozlišovat mezi důležitostí zápasů v jednotlivých soutěžích. Budeme chtít vyhrát každý zápas bez ohledu na to, jestli půjde o domácí soutěž, VTB ligu nebo Eurocup. Mattoni NBL má pro nás velký význam v tom, že jedině přes udržení naší současné pozice v ní vede cesta k naplnění našich ambicí v Evropě. Rozhodně tak na ni nebudeme klást menší důraz a přistupovat k ní s menší zodpovědností.

 
 
vloženo: 16.06.2013 14:52 / přečteno: 9090x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.