PALYZA: VRCHOL BUDE NA ZAČÁTKU

PALYZA: VRCHOL BUDE NA ZAČÁTKU


Lukáš Palyza má za sebou v Nymburce druhou sezonu. Ve třiadvaceti letech už má tedy dva mistrovské tituly a skvěle našlápnutou kariéru. Sám sice skromně tvrdí, že se zatím pouze veze na úspěších Nymburka, pravdou však je, že často dostával příležitost v základní pětce a je žhavým prospektem našeho týmu do budoucna.

„Který z titulů byl lepší? Takhle to nevnímám. Spíš jsem rád, že mám kolem sebe zkušené spoluhráče, kteří mají už několik titulů. Takže se spíš vezu na vlně s těmito hráči, kteří už vědí a poradí, co dělat a na co se soustředit. Jsem tu od toho, abych se od nich učil a čerpal z jejich zkušeností,“ řekl v rozhovoru po uplynulé sezoně.


Lukáš si rychle uvědomil, že pokud je někdo hráčem Nymburka po delší čas, nějaký ten mistrovský titul zákonitě získá. Každého si váží, ale rychle přijal fakt, že ambice týmu už jsou někde jinde a postupně rostou.


„Nechci aby to vyznělo nějak nafoukaně, ale za ty dvě sezony, co jsem tady, nás prostě nikdo neměl jak o titul obrat. Ten tým je na české poměry hodně dobře vedený a já jsem rád, že můžu být jeho součástí. Loni mě trochu překvapilo, že nebyla taková euforie, jakou jsem čekal, ale pak jsem si uvědomil, že ti kluci to vyhrávají každý rok.“


„Navíc se zvyšují ambice klubu. Kromě Eurocupu se přidala ještě VTB liga, takže vyhrát domácí titul je povinnost, splnění základního cíle. Stanovení předpokladu, aby sezona mohla být úspěšná. Proto asi euforie z výhry v české lize není tak veliká. Dovedu si představit, že kdyby to vyhrál někdo jiný kromě Nymburka, tak slaví tři dny v kuse,“ uvědomuje si Lukáš.


Vrchol sezony tak vidí jindy, než ve finálové sérii domácí ligy. Mnohem dříve. „Když jsem hrál poprvé kvalifikaci o Euroligu, překvapilo mě, jak obrovský věhlas to mělo. Zjistil jsem, že hrajeme s mančafty, které mají víc peněz a všeho ostatního, ale přitom s nimi můžeme hrát a chybí jen malinký kousíček, abychom postoupili,“ cítil Lukáš naději.


„Ty týmy byly ještě nerozehrané a bylo to dost o štěstí a náhodě. Mám pocit, že si někteří kluci ani neuvědomovali, jak jsme byli blízko. Přitom by to byl neuvěřitelný úspěch pro Nymburk a český basketbal, pokud bychom se přes kvalifikaci do Euroligy dostali,“ řekl „Pali“ už směrem k dalšímu pokusu Nymburka prorazit mezi absolutní evropskou elitu.


Víc než možnosti sbírat české tituly jak na běžícím pásu, si tedy Lukáš na angažmá v Nymburce cení, že mu dává možnost konfrontace se špičkovým evropským basketbalem. „To je pro mě jako pro hráče to největší sportovní plus. Proto jsem sem šel. Českou ligu jsem mohl hrát v jakémkoliv jiném týmu. Nymburk ale kromě perfektního zázemí nabízí i tuhle sportovní stránku, kterou u nás nikdo nabídnout nemůže,“ ví dobře.


„Zahrát si třeba proti CSKA Moskva? No to je něco. Dneska už to možná také beru trošku jako samozřejmost, ale ještě před dvěma roky jsem se na CSKA díval v televizi a říkal jsem si, jaké by to bylo zahrát si proti nim. A najednou to za rok přijde a já zjistím, že se to dá. To je úžasné,“ pochvaluje si odchovanec ostravského basketu.

 
vloženo: 26.06.2013 14:56 / přečteno: 8207x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.