QUO VADIS EUROLIGO

QUO VADIS EUROLIGO

Nejprestižnější klubová soutěž Evropy má za sebou sérii velkých jednání a konferencí, kterou v minulých dnech a týdnech každoročně pořádá ve svém sídle v Barceloně. Ani na jednom z velkých bloků nechyběli zástupci Nymburka.

Postřehy Jiřího Welsche a kouče Kestutise Kemzury už jsme vám přinesli. Nyní vám nabízíme rozsáhlý pohled na aktuální euroligové dění a směřování, jak ho v Barceloně zaznamenal člen vedení Nymburka Ondřej Šimeček na zasedání zástupců týmových šéfů. To bylo pokračováním a vyvrcholením předchozích aktivit - historicky prvního setkání Euroligy s kapitány či zástupci týmů a již pravidelného setkání s trenéry.


„Co se týče hráčské části, je to dobrá idea vtáhnout do dění i samotné hráče, aby nebyli spjatí pouze s děním v týmu. Důležité je, aby se cítili spojeni i s provozem soutěže, ať už se jedná o administrativu, PR či marketing. Zapojit hráče a kouče je důležité, protože jim to dává možnost nahlédnout, jak věci a procesy v Eurolize fungují,“ uvedl po návratu Ondřej Šimeček.


Po hráčích a kapitánech přišlo tedy na řadu setkání se zástupci vedení týmů, které vyvrcholilo minulý týden ve středu a ve čtvrtek. Kromě Ondřeje přijel do Barcelony i zástupce Sportovního Holdingu Praha Jan Kryšpín. Ten se zúčastnil meetingu s Marshallem Glickmanem, který osazenstvu přednášel nejnovější poznatky o ticketingu.


Ve středu bylo na programu Generální zasedání eurocupových týmů a vůbec poprvé v historii také Generální summit evropských basketbalových klubů s účastí, která přesahovala stovku zástupců. Řešily se témata, kam se basketbal jako takový vůbec ubírá, jak ho zpopularizovat a lépe obchodně uchopit.


„Doufám, že podobná setkání budou v budoucnu pokračovat. Bylo velmi přínosné potkat se s širokou paletou zástupců evropských klubů nejen z Euroligy a Eurocupu, a poslechnout si jejich názor na směřování basketbalu a posilování jeho ekonomického potenciálu“ řekl Ondra Šimeček.


Důležitou součástí středečního programu bylo Valná hromada Euroligy. Jeho nejzásadnějším tématem byly změny udílení euroligových licencí od sezony 2015/2016. A licenci si nově koupí 13 týmů. B licence se bude udělovat na základě vítězství v národních soutěžích. Pro Adriatickou ligu budou připravené dvě B licence. Francie, Německo, Itálie, Polsko, Rusko, Španělsko, Turecko budou mít každá země po jedné B licenci. Další bude mít Euroliga připravenou jako svou divokou kartu. Jedna C licence bude čekat na vítěze Eurocupu. Letos v říjnu je tak poslední možnost dostat se do Euroligy přes kvalifikaci. Turnaje o jedno místo v soutěži se bude konat v belgickém Oostende i za účasti Nymburka.


Jak Ondřej Šimeček dále uvedl, jednalo se na Valné hromadě také o pravidlech, rozhodčích i o administrativních záležitostech soutěží a klubů. Ke všeobecnému souhlasu týmů Euroliga ve svých soutěžích povolila opakované záběry během zápasů.


K tomu Ondřej uvedl: „Jsme rádi, že jsme o tom její zástupce přesvědčili. V době, kdy si každý může na situaci okamžitě prohlédnout na svém mobilním telefonu nebo tabletu, pozbylo už takové pravidlo smysl. Během Final Four v Miláně opakovačky bez problémů běžely a žádné negativní reakce nebo emoce to mezi tábory fanoušků nevyvolávalo.“


Padla i zmínka o problematice hráčských agentů. Současná situace na jejich trhu je pro kluby neúnosná, když platí agentům nemalé poplatky a často za to mají jen minimální nebo žádný servis. Téma se setkalo s pozitivním ohlasem napříč velkými i menšími kluby a Euroliga je v budoucnu připravena jim v této otázce pomoci.


Ve středu se ještě konalo setkání Euroleague basketball institute, na jehož jednání byl přizván i zástupce Nymburka. „Debatovali jsme o tom, jak zlepšovat znalosti a schopnosti manažerů v klubech tak, aby ho byli schopní pojmout jejich fungování jako byznys,“ prozradil Ondřej Šimeček. Čtvrteční program obsahoval každoroční marketingový summit, kterého se opět zúčastnil Jan Kryšpín z SHP. Vyvrcholením programu byl slavnostní los základních skupin Euroligy pro nadcházející sezonu.


Ani se zástupci klubů nemohlo nedojít na už poměrně „fousaté“ téma vztahů Euroligy a Mezinárodní basketbalové federace FIBA. „Je to stará pohádka, která se každoročně dostává na stůl. Vidíme jako nesmysl mít reprezentační pauzy během sezony a brát klubům hráče. Mohlo by to být dobré, vždyť třeba ve fotbale to tak funguje, jenže FIBA nikdy jasně neřekla, v čem konkrétně by to mělo být přínosné i pro kluby, hráče a fungování soutěží. FIBA má také rozdílný přístup jak v pojišťování, tak i k uvolňování hráčů pro reprezentace z NBA a z Evropy. Euroliga nechápe, proč by měly být rozdílné podmínky. Zatím tu jsou jen rizika, proto se stanovisko Euroligy nemění a hráči nebudou z klubů během sezony uvolňováni,“ řekl na závěr Ondřej Šimeček.

 
vloženo: 15.07.2014 19:38 / přečteno: 8453x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.