PŘEDSTAVUJEME OOSTENDE

PŘEDSTAVUJEME OOSTENDE

V úterý večer nás čeká ve Sportovním centru duel s úřadujícím mistrem Belgie z Oostende, který je v letošní sezoně i několika uplynulých letech na domácí scéně podobně dominantní jako naše družstvo.

Podívejme se, jak podobné si oba týmy jsou. Začněme letošní sezonou. Oba dva týmy mají v tabulce Basketball Champions League dvě výhry a tři prohry. Ve skóre jsme na tom o malinko lépe, protože celkové skóre je pasivní o jeden bod, Oostende má mínus 26 bodů. Rozdíl vznikl především na útočné polovině, kde je mezi oběma družstvy rozdíl 10 nastřílených bodů na zápas.

 

V domácí lize zatím ani jeden tým Nymburk i Oostende neprohrál jediný zápas. Belgická liga, která se hraje s 10 účastníky, je již skoro ve čtvrtině. Po osmi kolech má Oostende osm vítězství a skóre 698:546. My máme po sedmi odehraných kolech 7 výher a skóre 713:484. Z toho je vidět, že v domácí lize bráníme téměř stejně (68,25 : 69,1 - obdržených bodů na zápas), ale v útoku jsme na tom podstatně lépe (87,25 : 101,8 - nastřílených bodů na zápas).

 

V dlouhodobější historii mají oba týmy podobný počet titulů. Oostende jich nasbíralo 18, Nymburk 14, přičemž od roku 2000, kdy jsme poprvé vstoupili do nejvyšší soutěže, jsme na tom o čtyři tituly lépe my.

 

Větší množství shodných rysů zaznamenaly oba týmy i v účasti v evropských pohárech. Oba dva kluby startovaly často v Eurocupu, Oostende má navrch jednu účast v Eurolize (2001/02) a v evropském poháru má také soupeř jednu medailovou radost. V roce 2011 získali v EuroChallenge bronzovou medaili.

 

V posledních dvou letech se oba kluby rozhodly jít v evropských pohárech stejnou cestou. Před dvěma roky okusily FIBA Europe Cup a v minulé sezoně Basketball Champions League. Ve FEC došlo Oostende do osmifinále, když vyhrálo první skupinu 4-2 na zápasy a bylo druhé ve druhém skupině 5-1 na zápasy. V osmifinále prohrálo s Chalonem. V minulém roce v BCL se Oostende neprobojovalo ze základní skupiny, protože skončilo na 5.místě skupiny D a ve FIBA Europe Cupu, kam se tým propadl, nakonec skončili v semifinále, když je na skóre vyřadil opět Chalon (85:80 a 65:83).

 

Jak výše uvedený výčet ukazuje, dá se v úterý čekat hodně zajímavý a vyrovnaný zápas. „Bude to zápas, který může hodně napovědět o našem dalším účinkování v Lize mistrů. Jednu prohru, tak říkajíc mimo očekávání, jsme si vybrali už proti Nanterre, a další už bychom si dovolit neměli,“ přemýšlí o významu utkání Martin Kříž. Jeho spoluhráč Vojtěch Hruban trochu mírní důležitost: „Skupina je hodně vyrovnaná. Jsme jednu výhru od špičky, tak proč ji nedosáhnout proti Oostende.“ Zároveň je jasné, že všechny zápasy mohou mít na konečné pořadí dost zásadní vliv.   

 

S Oostende jsme se utkali už celkem pětkrát. Jednou v kvalifikaci o Euroligu. Tento zápas jsme vyhráli v roce 2012 vysoko 83:65. Další čtyři zápasy přišly v Eurocupu a oba týmy si drží domácí neporazitelnost. První dvojice zápasů se odehrála v sezoně 2007/08, podruhé za šest let později. Z českých hráčů by se na zápasy v roce 2013 mohli pamatovat Petr Benda, Vojta Hruban a Martin Kříž. Do zápasů však nastoupil jen Vojta Hruban, autor 2 resp. 7 bodů za 16 minut resp. 35 minut na palubovce. Petr Benda nebyl ani na soupisce kvůli zranění, Martin Kříž v prvním zápase nenastoupil, ve druhém nebyl ani na soupisce. Petr Benda si však zahrál v obou utkáních v sezoně 2007/2008. V prvním zápase 15 minut s 6 body, ve druhém 26 minut s 10 body. Na straně Oostende je ve srovnání s posledním měřením sil stejný trenér Dario Gjergja a rozehrávač Dušan Djordjevič. Ten naše konto zatížil v prvním zápase za 21 minut 10 body, ve druhém za 24 minut pěti body (všechny z TH). Na soupisce a fotce z úvodu sezony je také Marko Jagodič-Kuridža, ten však do žádného zápasu letos nenastoupil.

 

Jaký tým soupeř nás čeká? „Na rozdíl od nás mají dva obrovské pivoty, takže to bude zápas plný rotací a vypomáhání. Je to tým, který hraje hodně dovnitř-ven-dovnitř-ven a střílí spoustu trojek. Má zkušeného rozehrávače,“ řekl o soupeři Vojta Hruban. „Mě upoutal pivot Mike Myers. Hráč, který hodně skáče a má ruce jak polovina našeho týmu nohy,“ doplnil Martin Kříž. A my doplníme, že kdo má rád ruce plné obrázků, tak si u Myese přijde na své. 


pivoti Oostende


 
vloženo: 12.11.2017 23:49 / přečteno: 7707x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.