M.VANĚK - NYMBURÁK V BRNĚ

M.VANĚK - NYMBURÁK V BRNĚ

U našeho sobotního soupeře v Kooperativa NBL družstvu mmcité Brno budeme mít jednu spřízněnou duši. Asistentem trenéra je Nymburák Martin Vaněk. Protekci asi mít nebudeme, ale je příjemné vidět, že absolventy naší BA najdeme i v těchto funkcích.

Martin Vaněk

Dvaadvacetiletý Martin byl v roce 2010 na samém startu činnosti tehdy Basketbalového centra mládeže Nymburk, nyní BA Nymburk a zakončil ji pod vedením Pavla Beneše jako junior U19. Po roce v Sokolu Šlapanice je od letošní sezony asistentem trenéra Dejana Jakary v Brně, kde zároveň studuje vysokou školu.

 

Za svého působení v Nymburce byl spoluhráčem například Lukáš Stegbauera, Matěje Svobody, ale i svého svěřence v týmu mmcité Brno Jana Koziny. Na palubovce se v jednom týmu potkal i s Martinem Křížem. Nyní exkluzivně pro náš web, Martin Vaněk - asistent trenéra týmu nejvyšší české ligy.   

 

Jak jste se dostal do pozice asistenta kouče týmu v nejvyšší soutěži?

Poté co Brno oznámilo příchod slovinského trenéra Dejana Jakary, mě trenér kontaktoval, že hledá nového asistenta trenéra. Následně proběhlo osobní setkání, kde jsme s trenérem Jakarou vše probrali a dohodli se na spolupráci.

 

Co bylo ve vaší nové funkci na počátku nejtěžší?

V nové funkci je pro mě zatím asi nejtěžší zapamatovat si všechny nové a důležité informace, proto se snažím si všechno psát nebo zaznamenávat do notebooku. Což byla jedna z prvních věcí, kterou mě naučil trenér Jakara.

 

Jaké jsou vaše povinnosti v týmu NBL?

Pomáhám hlavnímu trenérovi na všech tréninkách, ale hlavní náplní mé práce je scouting týmů a příprava video materiálů na zápasy. Snažím se také hodně komunikovat s hráči, abych v týmu fungoval jako jakási spojka mezi hráči a hlavním trenérem.

 

Jezdíte na všechny i venkovní zápasy?

Jasně, účastním se všech tréninků i všech zápasů, takže ani venkovní zápasy mě nemíjejí. Má to své pro a proti. Například čtyřhodinovou cestu do Děčína bych si rád odpustil, ale výjezd do Nymburka pro mě bude možností setkat se s rodinou.

 

Je těžké skloubit školu a funkci asistenta trenéra?

Vysoká škola je v tomhle hodně mobilní. Studenti si mohou naplánovat rozvrh, čehož jsem využil tak, aby mi škola nezasahovala do mé práce. Většina našich hráčů jsou také studenti a oni zvládají skloubit basketbal se školou, takže by to snad neměl být problém ani pro mě.

 

Ještě v minulém roce jste nastoupil za Sokol Šlapanice v Poháru proti Nymburku. Hrajete stále ještě aktivně basketbal?

Bohužel od tohoto roku už za Sokol Šlapanice hrát nebudu. Časově by asi nebylo možné hrát basketbal, studovat vysokou školu a dělat asistenta trenéra.

 

Byl jste hráčem žákovských i mládežnických družstev, a teď jste trenérem. Která „funkce“ byla/je pro Vás nejtěžší?

Rozhodně nejtěžší funkcí je trenér! I když Benyho slavné „Brno“ mi dalo jako hráči mnohokrát hodně zabrat. Jako hráč přijdete na trénink a všechno je pro vás připravené, stejně tak před zápasem neřešíte podrobněji taktiku soupeře. Jako trenér však musíte být připravený na každý trénink a stejně tak na každý zápas, pokud nejste, tak prohrajete utkání.

 

Zjišťoval jste si, zda jste nejmladším asistentem v lize vůbec?

Nezjišťoval, ale myslím, že je to velmi pravděpodobné.
 
Martin Vaněk

Bylo pro Vás inspirací třeba působení trenéra Akademie Nymburk Luboše Růžičky v NBL, který byl také jedním z nejmladších trenérů NBL v historii?

Určitě! Luboše Růžičky si velmi vážím a je pro mě velkou inspirací. Jsem velmi rád, že jsem měl tu možnost se s ním osobně v BA Nymburk poznat a zúčastnit se pod jeho vedením turnaje v Groningenu.

 

Absolvoval jste celý program BCM/BA od zrodu v roce 2010 až po juniorskou kategorii U19. Jak se s odstupem doby díváte na projekt centra mládež v Nymburce? 

Projekt centra mládeže je podle mě skvělá věc pro mladé hráče. V podstatě od začátku svého působení akademie sbírá úspěchy, a to jak na domácí scéně, tak na zahraničních turnajích, což jen dokazuje dobrou práci s mládeží. Snad se ještě akademii podaří více mladých talentů začlenit do A týmu nebo do jiných týmu NBL.

 

Přenesl jste si nějaké zkušenosti z nymburské akademie do své nové funkce?

Rozhodně jsem si z akademie přinesl spoustu zkušeností, a to jak basketbalových, tak životních. Hodně zkušeností jsem získal od Pavla Beneše, který mě vedl v kategorii U19 a hodně ovlivnil mé rozhodnutí věnovat se trenérské kariéře.

 

Když jste teď přešel na druhou stranu (z hráče na trenéra) vidíte nějaké své chyby z mládežnické doby v jiných souvislostech?

(Smích) Spoustu! Často jsem si jako hráč myslel, že mám pravdu já a ne trenér. Na druhou stranu si uvědomuji, v čem jsem chyboval, což mohu použít ve své trenérské kariéře a snažit se těchto chyb vyvarovat.


Martin Vaněk - přípravka

Najdete Martina i na tomto 13 let starém obrázku??

 
vloženo: 09.11.2017 23:50 / přečteno: 8115x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.