BESIKTAS BYL NAD NAŠE SÍLY

BESIKTAS BYL NAD NAŠE SÍLY

V dalším zápase Basketball Champions League jsme po pěti výhrách v řadě našli přemožitele. Stal se jím v jedenáctém kole lídr naší skupiny Besiktas Istanbul, kterému jsme podlehli na jeho palubovce 91:80.

S domácími hráči jsme odehráli opět skoro tři čtvrtiny vyrovnaný zápas a dokonce jsme první, třetí a čtvrtou čtvrtinu v celkovém součtu vyhráli 72:65. Jenže chleba se lámal ve druhé, kdy jsme nastříleli pouze 8 bodů a v obraně jsme dovolili soupeři 26 bodů.

 

V průběhu celého zápasu jsme nejvíce bojovali s fyzickými dispozicemi pivotů Besiktase Sanli (211 cm), Clark (209 cm) nebo Palacios (205 cm). To se jednak projevilo na doskoku, který jsme prohráli 31:45. Na obranném doskoku vládli domácí v poměru 32:20 a to ve druhé čtvrtině, kdy se nám nedařilo střelecky, sebralo šance na opravu nepovedeného pokusu. Ve druhém poločase jsme dokázali najít zbraň na jejich výškovou převahu, při pivotování v blízkosti koše vypomáhali s obranou naše křídla nebo rozehrávači a snažili se ukořistit míč. Byla to účinná taktika, Besiktas dal ve třetí čtvrtině jen 16 bodů. Ze hry pivotů Besiktase však profitovali další dva fyzicky dobře stavění hráči Strawberry a Weems, kteří si hodně vypomáhali střelbou z dlouhé vzdálenosti, když podkošoví hráči domácích vytížili naši obranu v dolním postavení nebo po clonách.

 

I přes všechny problémy s obranou, klíčovým momentem zápasu byl střelecký výpadek ve druhé čtvrtině. Na úvod druhé čtvrtiny jsme měli solidní střelecké pozice na perimetru. Třikrát jsme dobrý pokus netrefili, jednou jsme ztratili míč a domácí, kteří se v tomto úseku dokázali dostat z desetibodové ztráty do vedení, hodně ožili. Naopak my jsme měli problémy se střelbou, zpracováním míče a bylo vidět, že nám nervozita zbytečně svázala ruce. Ke cti našich hráčů budiž, že i přes to, že se přes nás Besiktas převalil jako tsunami, zápas jsme nesbalili a po změně stran jsme dokázali ubrat ze ztráty i více než deset bodů.

 

Utkání jsme začali výborně. Po dvou získaných míčích Geno Lawrencem jsme se po dvojce Bendy a trojkách Berishy a Hrubana ujali vedení 8:0. Neuplynuly ani dvě minuty a už musel trenér domácích volat hráče k poradě. První koš domácích dal Weems, když celý tým využil naší vytažené obrany ke snadnému skórování. Domácí si pak pomohli trojkou a útočným doskokem nepovedené druhé šestky a po dvou tříbodových akcích snížili na 10:13. Jenže výborné akce Gena Lawrence a Martina Kříže dominovaly střední části první čtvrtiny. Do největšího trháku jsme se dostali po dvou koších Pavla Pumprly dvě minuty před koncem první čtvrtiny. Nejprve stál náš borec na konci řetězce rychlých přihrávek na perimetru a pak využil Pampi svých schopností v nájezdu. Laso hodil trojkou domácí Clark a pak domácí využili více než čtyři týmové fauly našeho družstva a postupně se dotáhli na 25:27. Za pozornost stojí ještě tip dunk Kendricka Ray v samotném závěru čtvrtiny, který do koše dostal odraženou střelu Tomáše Vyorala.

 

Druhou čtvrtku zahájil Weems smečovaným košem a po neproměněné trojce Lawrence na druhé straně odmítl vyrovnání Clark, který neproměnil ani jeden trestný hod. Jenže při vytažené obraně domácích jsme zazmatkovali a poslali míč za postranní čáru. Trest byl krutý, Josh Adams trojkou dostal Besiktas poprvé do vedení. Ještě neuplynula ani druhé minuta druhé čtvrtiny a už musel trenér Amiel volat k oddechovému času. Tím ale naše těžkosti neskončily. Adams proměnil vzápětí další trojku a téměř na každý náš neproměněný útok odpovídali domácí košem za dva nebo tři body. Domácí začali přebírat aktivitu i v rychlém protiútoku a osamocený úspěšný pokus Bendy je nedokázal zastavit. Po čtyřech minutách si musel vzít Oren další time out, druhou čtvrtinu jsme v ten okamžik prohrávali 2:15. Jen o pár sekund později jsme prohrávali o deset a chvíli před koncem poločasu dokonce o šestnáct. Poslední koš prvního poločasu zaznamenal Martin Peterka, který už chvíli před tím dobře bránil pivota domácích Sanliho.

 

Na úvod druhého poločasu přispěchal Peterka a Berisha se dvěma trojkami a snížili jsme na 51:43. Dokázali jsme zastavit průniky do vnitřního prostoru, když útočníci Besiktase naráželi na hradbu těl a rukou našich hráčů. S touto obranou však přicházely problémy. Jednak to byl více zranitelný perimetr a přibývající fauly. Petr Benda si udělal čtvrtý a střídal. Další porci naděje vnesla do zápasu spolupráce Tomáše Vyorala a Kendricka Raye, ze které jsme vytěžili 5 bodů v řadě (60:54). Jenže pět bodů na straně domácích plamínek vzdoru rychle uhasilo. Martin Peterka a Kendrick Ray však byli opět z dálky úspěšní a před poslední čtvrtinou jsme ztráceli sedm bodů.

 

Poslední čtvrtinu začal Weems trojkou z rohu hřiště, ale z rychlého protiútoku po bleskovém vyhození upravil Kendrick na 70:62 a když Besiktas nedal protiútok, přišel trest od Tomáše Vyorala. Odvážný průnik přes Weemse znamenal koš s faulem a stav 70:65. Pak měl Boči na ruce dobrou střeleckou pozici za tři body, ale pokus se neujal a na druhé straně si Adams vymodlil faul. Dal jen jednu šestku a do útoku jsme šli my. Po pomalém postupném útoku jsme uspali domácí obranu a v posledních sekundách vyrazil podél koncové čáry Jaromír Bohačík na zteč. Škoda, že pak neproměnil ještě bonusový trestný hod. Stav byl 71:67 a do konce utkání chybělo ještě skoro 8 minut. Bohužel u našeho koše dostal Weems na trojce mnoho času. Protože se Martin Peterka snažil na poslední chvíli uhasit problém a neubrzdil svoje tělo, přišel čtyřbodový trest. Po jednou našem trestném hodu přišla další trojka Strawberryho a koš Adamse po průniku podél koncové čáry…. a bylo po naději. Do konce utkání sice zbývalo ještě šest a čtvrt minuty, ale domácí byli na koni. Po minutě jsme vypomohli v obraně Palaciose, ale Adams tím pádem zůstal na trojce volný a zvyšoval už na 85:70 a když nájezd na sílu Kendricka Raye domácí zastavili a Strawberry přidal další trojku na 88:70, bylo definitivně rozhodnuto. Domácí pochopitelně v útoku nikam nespěchali, a byť jsme za poslední dvě a půl minuty dali ještě 10 bodů a odvrácení prohry to nestačilo.

 

Body: Strawberry 18, Clark a Adams 15, Sipahi 14, Weems 11, Sanli 10, Palacios 5, Diebler 3 - Ray 13 (6 doskoků), Berisha 13, Peterka 11 (trojky 6/3), Benda 8, Lawrence 7 (5 asistencí, 3 zisky, 3 ztráty), Kříž a Vyoral 7, Pumprla 5 (7 doskoků), Barać 4, Hruban 3, Bohačík 2, střelba za 2 body: 38/20:35/19, trojky: 26/13:38/11, TH: 21/12:11/9, doskoky: 45:31, asistence: 19:18, ztráty: 16:7, zisky: 5:7, fauly: 20:22, čtvrtiny: 25:29, 26:8, 16:23, 24:20 

 
vloženo: 17.01.2018 06:44 / přečteno: 8105x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.