SETNUTÍ ITALŮ = POSTUP DO PLAY-OFF

SETNUTÍ ITALŮ = POSTUP DO PLAY-OFF

V Nymburce se opět hrál dramatický zápas, tentokrát s aktuálně čelným představitelem italské nejvyšší soutěže Sidigas Avellino. Nymburk - Avellino 81:77

Vítězství to bylo zasloužené, hosté byli ve vedení jen necelé dvě minuty. Jen těžko říct, kde se velký zápas rozhodoval. Na perimetru pracoval Geno Lawrence a když ho přemohly osobní chyby, nastoupil na jeho pozici rozehrávače Kendrick Ray, který odtáhl většinu druhého poločasu. Velkou porci minut věnovali zápasu Jaromír Bohačík a Vojta Hruban, kteří kromě bodů neúnavně bránili fyzicky dobře stavěné hráče soupeře. Nebo to bylo pod košem, kde operoval ukrajinský pořízek Fesenko, senegalský čahoun N’Diaye či v mnoha směrech nebezpečný kapitán hostů Leunen? V tomto území operovali Petr Benda, Martin Peterka a Martin Kříž. Ubránit především Fesenka nebylo snadné, a přesto se povedlo ho zavřít na pěti bodech a jeho podkošového kolegu na čtyřech. Co bylo důležité, bylo odstavování obou pivotů. Ti se pak vůbec nemohli dostat k útočnému doskoku. Frustrace ukrajinského borce mu v závěru zápasu tížila mysl. Vykoledoval na sebe sice sedm faulů, ale na čáře trestných hodů stál jen třikrát. Obranná aktivita našich hráčů tedy přicházela včas.

 

Jediným hráčem hostů, který měl ostře nabito, byl Thomas Scrubb, autor 24 bodů, který dal 4 trojky, 4 dvojky a 4 trestné hody, k tomu získal 7 doskoků a s 26 body užitečnosti byl nejlepším v týmu hostů. My jsme nabídli jako protiváhu fyzicky subtilnějšího Kendricka Raye, který však dokázal být ještě lepší. Na svých 28 bodů užitečnosti spotřeboval o 7 minut méně času. Nastřílel 24 bodů, z toho 9 v poslední rozhodující čtvrtině, měl 3 asistence, 3 ztráty a 2 zisky a hlavně 11 doskoků. Doskok s cenou zlata přišel v samotném závěru, kdy získal míč pod košem a pak se vyšrouboval k zakončení pod košem a odrazil dotírající hosty ze stavu 73:72 na 75:72.

 

V utkání jsme v podstatě celý zápas tahali za delší konec provazu. V některých úsecích až o více než deset bodů a maximum jsme zaznamenali ve druhé čtvrtině za stavu 42:24. Dvakrát se odhodlaní hosté, kterým pochopitelně šlo také o postup do play-off, dokázali ve skóre přiblížit, ale nikdy nás nedokázali zlomit, byť k tomu v závěru už měli opravdu blízko.

 

První čtvrtinu začal nezastavitelným průnikem zády ke koši Fesenko. „Hned v prvním útoku mě zadupal a myslel jsem, že mi vyrazí dech,“ okomentoval první koš Avellina obránce Petr Benda. Nutno uznat, že první body se mu povedly, ale určitě netušil ani sám Fesenko, že to budou jeho jediné body ze hry za 26 minut na palubovce. Po minutě a půl jsme se poprvé prosadili my a pak Geno košem s faulem dostal náš tým do vedení 5:3. Avellino dokázalo vyrovnat, ale Geno odvážně strhl vedení na naši stranu a už jsme soupeře před sebe až do konce utkání nepustili. Zisk aktivně hrajícího Martina Kříže a následný smečovaný koš ještě zvýšil motivaci hráčů i solidně zaplněné haly. Hosté se ale stále drželi na dostřel, dokázali skórovat z čáry trestných hodů. Odpoutání zařídila nejprve trojka Petra Bendy, kterou okolkoval za chvíli další trojkou Geno a to už si vzal energický trenér Sacripanti oddechový čas. Po něm nedal Fesenko ani jednu šestku a Martin Peterka na druhé straně košem zařídil desetibodové vedení. A když pak přidal trojku Martin Peterka, ukázali jsme, že naši pivoti mají daleko pestřejší paletu zakončení než podkošoví hráči hostů. První dějství jsme vyhráli o 12 bodů.  

 

Druhá čtvrtina měla dva odlišné úseky. Díky výbornému řízení hry Gena Lawrence a seběhům, trojce a celkem sedmi rychlým bodům Hrubana jsme si vypracovali vedení 37:20 a po chvíli dokonce po trojce Bohačíka 42:24. Už se zdálo, že Italové se z takového direktu nevzpamatují. Jenže pak přišlo až příliš střel bez útočných doskoků, málo hry pod koš a Avellino, které se zuby nehty snažilo nedávat nám příležitost k rychlým protiútokům, nás po obranných doskocích a ziscích právě z této hry začalo stíhat. Za necelé čtyři minuty Avellino nastřílelo 16 bodů, jejich dlouhou sérii dokázal v polovině přerušit jen dvoubodový koš Berishy. Minuli jsme celkem sedm střel, a protože se hosté mýlili daleko méně, skóre se přiblížilo až na rozdíl čtyř bodů 44:40 před velkou přestávkou. Nepříjemné kromě snižujícího se náskoku byly i přibývající fauly. Po třech měl Beriša i Bohačík a po dvou Benda, Lawrence a Kříž. U hostů měl dva fauly jen Wells a celkem mělo Avellino jen 7 osobních chyb, my přesně tucet.

Většina třetí čtvrtiny se zvrhla v trojkovou přestřelku. Celkem 19 pokusů z perimetru převážilo nad 15 za dva body. Více a úspěšněji se snažili hosté, ale čtvrtinu jsme vyhráli my. Zásluhu na tom měl především Kendrick Ray, který si devíti body přisvojil roli střeleckého lídra této části zápasu. Jeho odvážné průniky do koše, kdy si při dvojtaktu ještě několikrát přehodil míč z ruky do ruky uváděly obránce v šílenství a naopak domácí fanoušky v šílenství pozitivní. Zpočátku třetí čtvrtiny se hosté stále drželi na dostřel, i když Petr Benda i podruhé ukázal, jak je na perimetru nebezpečný. Naopak nejnebezpečnějším hráčem Avellina byl Scrubb, který na počátku dvěma trojkami držel svůj tým na rozdílu tří bodů. A když přidal Filloy další tříbodový pokus, rozdíl ve skóre byl jen dva body 53:51. Vysvobodil nás už jmenovaný Ray trojkou a pak ještě přidal v rychlém sledu dva dvoubodové koše. Scrubb sice trojkou náš pokus o trhák přibrzdil, ale na dalších šest bodů našeho týmu v řadě, které přicházely po obranných doskocích nebo zisku, se poskládali Bohačík, Hruban a Ray. Opět jsme získali dvanáctibodové vedení a mohlo se nám lépe dýchat.

 

Na úvod čtvrté čtvrtiny se hosté snažili jít pod koš přes svou klíčovou podkošovou postavu Fesenka, ale naše kolektivní obrana pracovala skvěle. Když získal Fesenko míč, v mžiku byla kolem něj houština těl a rukou, ze kterých nemohl ani skórovat, ale ani přihrávat na relativně volný perimetr. Výsledkem toho byly naše zisky, které znemožnily hostům snižovat rozdíl ve skóre. V polovině poslední čtvrtiny se po trojce již mnohokrát zmiňovaného Scrubba Avellino přiblížilo na rozdíl pěti bodů. Chmury na chvíli rozptýlil trojkou Kendrick, ale hosté do nás bušili stále silněji. Po trojce Leunena na 73:68 přišel lehký kontakt Lawrence se Scrubbem, který rozhodčí vyhodnotili jako nesportovní, která byla zároveň pátou osobní chybou. Čtyři body z toho vytěžené znamenaly jednobodový rozdíl 73:72. A mohlo být ještě hůř, protože Vojta Hruban v útoku střelu neproměnil. Jenže Kendrick nebral v potaz výškovou převahu v podkošovém prostoru a po útočném doskoku přeci jen dostal míč do koše. Rich snížil jen jednou šestkou a po dalším útočném doskoku přidal Benda další dva body (77:73). Do konce čtvrtiny chybělo 80 sekund. Další skoro minutu se skóre nepohnulo a 14 sekund před koncem skóroval Rich. Rychlý faul na Kendricka znamenal dvě šestky, ale ty náš borec s nervy ze železa proměnil. Přišel time out Avellina především kvůli posunutí míče na naši polovinu a koš Riche na 79:77. Po vyhazování jsme dostali míč na Kendricka, kterého museli hosté faulovat. Dvě šestky Kendrick proměnil 81:77. A protože Leunenovu přihrávku zachytil Pampi, skóre se neměnilo.

 

Body: Ray 24 (11 doskoků), Benda 14 (trojky 2/2), Hruban 9, Lawrence 8, Peterka a Bohačík 7, Berisha a Kříž 6 - Scrubb 24, Filloy 12, Rich 11, Leunen 10 (13 doskoků), Wells 7, Fesenko 5, N’Diaye 4, Fitipaldo, D’Ercole 2, střelba za 2 body: 45/24:32/18, trojky: 28/8:28/9, TH: 9/9:20/14, doskoky: 37:38, asistence 17:18, ztráty: 7:14, zisky: 6:4, fauly: 19:16, čtvrtiny: 28:16, 16:24, 22:16, 15:21

 
vloženo: 24.01.2018 09:13 / přečteno: 7609x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.