MATĚJ SVOBODA PO MS U19

MATĚJ SVOBODA PO MS U19


Šestnáctiletý Matěj Svoboda z BCM Nymburk má za sebou Mistrovství světa U19, kde byl nejmladším hráčem českého týmu. Ze své pozice tedy nepatřil mezi hlavní opory, přesto věří, že využil maximálně každou minutu strávenou na hřišti. Jeho letní reprezentační povinnosti ale zdaleka nekončí.

Šampionát z hlediska týmu nedopadl úplně podle představ. Jak ho celkově hodnotíte?

Myslím, že jsme neměli tak špatný tým na to, jak to nakonec dopadlo, ale ne všem hráčům se turnaj povedl. To se dá říct i o týmu jako takovém. Měli jsme špatnou formu v nejméně vhodnou dobu.


Jaké to bylo bojovat proti starším a zkušenějším hráčům?

Byla to pro mě ohromná zkušenost. Hrát doma mistrovství světa, to už se asi nebude opakovat. Byl to skvělý zážitek. Snažil jsem se dokázat, že na to mám a snad se to částečně i povedlo.


Jste spokojený s tím, jak jste nastupoval? Ze šesti zápasů jste nastoupil do čtyř, odehrál jste 33 minut. Byl to dostatečný prostor pro splnění vašich hlavních osobních cílů, tedy být maximálně prospěšný týmu?

S odehranými minutami úplně spokojený nejsem. Věřil jsem, že na hřišti strávím více času. Myslím, že v rámci prostoru, který jsem dostal, jsem odvedl maximum. Aspoň jsem se o to snažil.


Jak jste spokojený se vašimi statistikami?

Nechci se vůbec chválit, protože to vždycky může jít líp, ale ze statistik nemám špatný pocit. Nějaké střely jsem dal.


Bohužel vám nespadla ani jedna z pěti trojek. Mrzí to hodně, nebo tomu nepřikládáte takovou váhu?

Moc si to neberu. Byl jsem ve volných pozicích, tak jsem prostě vystřelil. Bohužel to tam nespadlo. Věřím, že na nadcházejícím mistrovství Evropy osmnáctek se moje střelba za tři body zlepší.


Michal Ježdík o vás před MS řekl, že byste se měl snažit uplatnit především v základních věcech – dobrá obrana, zapojení do rychlého protiútoku a doskakování. Měl jste ty samé pokyny od reprezentačního trenéra a jak se vám je podle vás podařilo naplnit?

Pokyny byly stejné. S něčím jsem na hřiště pokaždé šel, něco se ode mě očekávalo. V útoku se mi celkem dařilo, na druhou stranu obrana nebyla nikdy moje nejsilnější stránka. Snad jsem i v ní ale něco uhrál. Byly tam i nějaké doskoky. Snažil jsem se do toho opravdu dávat všechno.


Jaká byla úroveň hráčů špičkových týmu U19 na vašich pozicích 3 a 4 a co vám do této úrovně případně ještě chybí?

Ostatní jsem samozřejmě sledoval a pořád je co zlepšovat. Zvláš oproti nejlepším hráčům, kteří na mistrovství světa na mé pozici nastupovali. Byl jsem zvyklý hrát hlavně na pozici 4, letos poprvé více hraji venku, tedy na trojce. Určitě cítím nějaký pokrok, ale pořád musím pracovat na spoustě věcech. Hlavně na rychlosti, střelbě, driblingu...


Už za pár dní vás čeká další velká reprezentační akce, tentokrát ME U18 v Lotyšsku. Jak moc se změní vaše pozice v týmu oproti MS U19? Z náhradníka stabilní hráč, opora?

Určitě to bude trochu jiný tým a doufám, že v něm budu hrát o něco důležitější roli než na Mistrovství světa. Cíle ale zůstávají stejné. Ať už to bude z lavičky nebo ze základní pětky, chci být pro tým maximálně užitečný.


Jak moc se bude lišit tým od U19? Kolik hráčů bude stejných?

Co vím, tak na Evropu by mělo jet šest hráčů z Mistrovství světa. Osa tedy zůstane zhruba stejná a doplní se hráči z ročníků 95 a 96. Věřím, že se moje pozice v týmu zlepší a že zúročím zkušenosti načerpané na světovém šampionátu v Praze.


Ambice týmu v Lotyšsku?

Máme jasný cíl. Chceme si spravit chuť po nepovedeném šampionátu U19. Rádi bychom postoupili ze skupiny. Osmifinále bude úspěch, čtvrfinále by bylo úžasné. Na druhou stranu jsme s tímto ročníkem byly před dvěma lety na ME U16 druzí. Sám jsem zvědavý, jak se s obhajobou stříbrných medailí popereme.


Nebojíte se, že až se po obou velkých letních akcích vrátíte zpátky do Nymburka, bude se od vás hodně očekávat?

Toho bych se nebál. Jsou to pro mě hlavně velké zkušenosti. Až se vrátím do Nymburka, chtěl bych především dokázat, že jsem byl na šampionátech právem.


O zábavu máte v létě postaráno vrchovatě. Zatím váš čas vyplňuje basketbal. Budete mít vůbec nějaké prázdniny ve smyslu toho, jaké mají normální kluci ve vašem věku?

Vyšlo mi to teď akorát tak, že mám po MS týden volna. Trávím ho s přítelkyní v Ostravě. Mám v Nymburce slíbeno, že ještě po mistrovství Evropy dostanu volno. Na druhou stranu jsem rád, že můžu v létě dělat hlavně to, co mě baví. Tedy hrát basketbal.


Celkové statistiky Matěje Svobody na MS U19 najdete zde.  

 
vloženo: 06.07.2013 20:37 / přečteno: 8967x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.