LÉTO LUKÁŠE PALYZY

LÉTO LUKÁŠE PALYZY


Je sice období mezi sezonami, ale to neznamená, že by na sobě naši hráči tvrdě nemakali. Třeba Lukáš Palyza si na konci června odskočil do německého Bambergu, aby si u německých šampionů vyzkoušel nový typ kempu, který nepracuje s masou hráčů, ale v menším počtu se věnuje individuálním dovednostem. Po návratu se s námi podělil o nabyté zkušenosti.

Kemp v Německu byl prý dost specifický a novátorský. Můžeš nám ho popsat?

Většina kempů probíhá tak, že ráno jsou nějaké dovednostní cviky a odpoledne se pak těch 50 lidí rozdělí a hrajou basket. Tady bylo pouze deset hráčů, nehrálo se a celé to bylo zaměřené pouze na rozvoj dovedností. Při počtu deseti lidí je také velký prostor na individuální přístup. Já jsem si tento kemp vybral proto, abych zapracoval na své univerzálnosti. V sezoně jsme odehráli 80 zápasů a na nějaký dovednostní rozvoj nebyl čas. Proto jsem nechtěl herní kemp, ale právě tento.


A splnilo to tvá očekávání?

Ano. Jak jsem řekl, bylo to pouze o individuálních činnostech, což jsem nepiloval už dlouho. Bylo tam také skvělé vedení. Trenér z Bambergu a kondiční trenér z německého nároďáku. Těžko říct, jestli se ze mě po šesti dnech kempu stal hned lepší hráč, ale hlavní cíl bylo nestagnovat a věnovat se ve volném čase tomu, co je potřeba. A to se myslím povedlo.


Můžeš být konkrétnější v tom, které dovednosti jsi trénoval?

V minulé sezoně jsem, když to přeženu, vlastně jen střílel na koš z pozice 3. První polovinu sezony jsem byl kreativnější, ale z narůstající porcí zápasů už to šlo dolů. Na kempu jsem proto řekl trenérovi, že vůbec nechci trénovat střelbu, ale hlavně na kreativu, která je spíš u pozic 1 a 2. To znamená dribling, práci s míčem, tvorbu herních situací. Prostě zapojit víc kreativitu, abych byl univerzální hráč a nabídl něco víc, než jen střelbu ze své pozice. Takhle, když jsem minul tři střely za sebou, mohlo to budit dojem, že jsem na víc nepoužitelný, když se střelba nedaří. Stojí to také minuty na hřišti. Chci, aby trenér věděl, že nabízím víc.


Takže od tebe můžeme v příští sezoně očekávat pestřejší pojetí hry.

Nechci hned říkat, že lidi teď uvidí nějakou zásadní změnu, ale přijde nový trenér a chci se mu představit jako hráč, který umí také něco víc, než jen střílet na koš. Aby se mě nebál postavit a věděl, že mi může svěřit odpovědnost, že se na mě může spolehnout také v nečem jiném.


Loni jsi chtěl absolvovat kemp v USA, ale nevyšlo to. Proč jsi letos zvolil Evropu?

Měl jsem jet na podobný kemp do Las Vegas, kde bych měl příležitost potkat se i z hráči z NBA, ale vinou zranění to padlo. Tenhle kemp v Bambergu je, dá se říct, evropská novinka. Co jsem měl možnost vidět videa právě z té Ameriky, tak jsem si to letos solidně vynahradil. Je to víc šité každému na míru. Všem, kdo o tom přemýšlejí, bych doporučil, ať neváhají a jdou do toho. Musím říct, že se mi bohatě vrátilo všechno, co jsem do toho investoval. Všechno bylo na špičkové úrovni po sportovní i odborné stránce. Třeba první den přišli, změřili nám nohy a hned jsme měli speciální vložky do bot na míru. S německým kondičním trenérem zůstávám v kontaktu. Slíbil mi posílat materiály a novinky co se týče cviků na výbušnost, sílu a podobně.


Co v létě ještě plánuješ?

Teď plánuju konečně pauzu a odpočinek. Celý červen jsem protrénoval. Týden po skončení sezony jsem zůstal v Nymburce a trénoval s Michalem Ježdíkem. Pak jsem se připravoval na kemp. Takže teď si dám dva až tři týdny volno, ve kterém budu dělat pouze nějaká cvičení a posilovat. Pak opět začnu s individuálním tréninkem, abych byl ve formě, až v srpnu začne společná příprava s týmem.


A kam se chystáš na dovolenou?

Ještě to nemám úplně naplánované, ale určitě se chystáme s přítelkyní na pár dní do nějakého většího evropského města. Vypadá to nejspíš na Londýn.

 
vloženo: 03.07.2013 18:29 / přečteno: 8588x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.