MATĚJ SVOBODA: NÁŠ TALENT NA MS

MATĚJ SVOBODA: NÁŠ TALENT NA MS

Ve čtvrtek začíná v Praze Mistrovství světa kategorie U19 a chybět na něm nemůže pochopitelně ani domácí reprezentace. Své zápasy odehraje v O2 Areně a atmosféru v ní si okusí i nejmladší hráč výběru Matěj Svoboda, teprve šestnáctiletý borec z BCM Nymburk.

Být ten nejmladší v týmu není pro velký talent českého basketu nic nového. Stejnou pozici měl už před dvěma lety na domácím evropském šampionátu U16, od kterého si doma opečovává cennou stříbrnou medaili.
 

K velkým osobním úspěchům si může počítat i titul nejlepšího střelce loňského ME šestnáctiletých v Litvě a Lotyšsku. Ve třech zápasech zaznamenal skvělý průměr 19,7 bodů ke kterým přidal 6,9 doskoků na zápas. Bohužel s takovým osobním příspěvkem zůstal v týmu osamocen a tým nepostoupil ze základní skupiny. Matěj si zahrál i na MS U17 v loňském roce, ve kterém také v dresu NH Ostrava poprvé nastoupil do české nejvyšší soutěže a stal se pravděpodobně jejím nejmladším hráčem v historii.

 

Přes svůj nesporný talent hlavně kvůli svému nízkému věku považuje už jen účast na domácím světovém šampionátu devatenáctiletých za velký úspěch. „Původně jsem vůbec nepočítal s tím, že by se o mně nějak uvažovalo a že bych dostal šanci. Postupně se to ale blížilo víc a víc a já cítil, že když budu makat ještě usilovněji, že na to mám a že se to může podařit. Nakonec se to povedlo a jsem za to hodně rád,“ řekl dvoumetrový hráč, který je na českou soupisku napsán na pozici křídla.

 

Nominace už je ale minulostí. Když už Matěj jednou ve výběru je, rád by toho maximálně využil. „Doufám, že dostanu šanci. Pokud ano, chci ji využít a odehrát co nejvíc času tak, abych mohl být přínosný pro tým,“ plánuje si scénář se kterým by byl osobně spokojený.

 

Více ale myslí na tým než na osobní statistiky. „Každé vítězství bude velký úspěch, ale určitě myslíme na postup ze skupiny. Chceme se dostat aspoň do osmifinále, ale s klukama v kabině si říkáme, že náš cíl je čtvrtfinále.“

 

Matěj si nechce svazovat ruce tím, že je považován za největší talent svého ročníku 1996 a za jeden z největších talentů českého basketbalu vůbec. „Určitě mě to nijak nesvazuje a vůbec to takhle neberu. Spíš mě to motivuje, abych makal dál,“ řekl pro náš web hráč, který přišel do Nymburka teprve před rokem.

 

„Jsem v Nymburce spokojený. Prostředí na výkonnostní růst je tu určitě výborné a doufám, že je to na mně i vidět. Osobně mám pocit, že jsem se za ten rok v BCM někam posunul,“ řekl den před zahájením zatím největší akce, které se ve své krátké kariéře účastní a která ho může posunout zase o pořádný kus dopředu.

 
MATĚJ SVOBODA OČIMA MICHALA JEŽDÍKA:

Je to hráč na pozici 3, který může hrát i na pozici 4. Na svůj věk má dobrý svalový korzet a zpevněné jádro těla. To mu umožňuje být stabilní při doskakování a hře 1 na 1. Ve vztahu k věku a tréninkovému zaměření má běžecké schopnosti na solidní úrovni. Musí pracovat na rychlosti nohou a hbitosti. Má dobrou práci s míčem, což není u hráčů na pozici 3 běžné. Společně s jeho stabilitou je to základ úspěchu při hře 1 na 1. Zapojuje se do doskakování na obou stranách hřiště. Potřebuje stabilizovat úspěšnost střelby ze střední a dlouhé vzdálenosti, což je u hráčů v tomto věku standardní proces. Pracuje na zlepšení spolupráce s hráči ve vnitřním prostoru a na hře zády ke koši. Zapojuje se do individuálního tréninku elitní skupiny BCM, která trénuje společně s hráči družstva mužů. V BCM také pracuje na psychické odolnosti se specialistkou na oblast sportovní psychologie.

 
Predikce zapojení v utkáních na MS U19:
Matěj je o dva roky mladší, než je vypsaná kategorie, což je velké ocenění pro něj, pro BCM Nymburk i pro jeho mateřský klub Ostravu. Měl by využít každou minutu, kterou na MS dostane a snažit se uplatnit v základních věcech – dobrá obrana, zapojení do rychlého protiútoku a doskakování. Vše ostatní pro něj bude bonusem. Měl by také analyzovat hru protihráčů na pozicích 3 a 4. Získané zkušenosti z přípravy na MS a ze samotného šampionátu by měl „prodat“ na ME U18 v polovině července a také v příštích letech v Nymburce.
 
vloženo: 26.06.2013 22:12 / přečteno: 8675x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.