KLID JE JEN RELATIVNÍ

KLID JE JEN RELATIVNÍ

Kromě reprezentačních bojů v rámci MS U19 se žádné ligové basketbalové zápasy už nehrají. To však neznamená, že je na basketbalovém písečku klid.

Přestupy běží na plné obrátky, různá další oznámení vyplouvají na povrch a my jsme pro vás vybrali pár střípků posbíraných mezi týmy VTB ligy či Eurocupu, které se odehrály v posledních dnech.   
 

Skončily ligové boje ve všech zemích Evropy a VTB liga opět dokázala, jak kvalitní týmy v ní hrají. Celkem z devíti zemí byly týmy, které v minulé sezoně ve VTB lize hrály. V sedmi případech jeden z nich vyhrál domácí mistrovství a ve zbývajících dvou osadily kluby druhá místa. Podívejte se na přehled zemí a mistrů.

Rusko – CSKA Moskva, Lotyšsko – VEF Riga, Litva – Žalgiris Kaunas, Estonsko – Kalev Tallin, Kazachstán – Astana, Bělorusko – Cmoki Minsk, Česko – Nymburk  

Ukrajina – Budivelnik (Azovmaš = 2.místo), Polsko – Stelmet Zielona Gora (Turow = 2.místo).


 

Tým ze Samary Krasnyje Krylja, ve kterém hrál mimo jiné Tre Simmons, v minulé sezoně vyhrál ve finále poháru EuroChallenge nad tureckým Pinar Karsiyaka nejtěsnějším rozdílem 77:76. Vítězství v celé soutěži posouvalo tým do poháru Eurocup. Vedení klubu ze Samary však EuroCup pro následující sezonu nepřihlásí, protože nebude mít v blízkém okolí k dispozici halu, ve které by se EuroCup mohl hrát. Klub sice oznámil, že se bude stěhovat do hodinu vzdáleného Togliati (znalci automobilismu ví, že zde byl hlavní montážní závod sovětských automobilů VAZ/Lada), ale hala v tomto městě ještě nebude připravena. Prezident klubu Vladislav Kapustin řekl: „Bohužel hala ještě není připravena na to, abychom zde instalovali zařízení pro basketbal. My jsme dnes neudělali krok dopředu hlavně proto, abychom mohli zítra udělat vpřed kroky dva. Navíc jsem přesvědčen, že obhajoba vítězství v EuroChallenge je také poměrně ambiciózní úkol.“


 

Do trenérské sestavy týmu CSKA Moskva se dostal izraelský trenér Dan Shamir. Osmatřicetiletý kouč bude pomáhat Ettore Messinovi v sezoně 2013/14. Shamir přichází z Hapoelu Holon, který v minulé sezoně dovedl do semifinále. Vítěze VTB ligy a současně mistra Ruska tým CSKA Moskva posílí také mimo jiné Vitalij Fridzon (z UNICS Kazaň). Dalším výrazným přírůstkem do armádní rodiny je Američan Jeremy Pargo, který po dvou letech v Izraeli (Hapoel Galil a Maccabi Tel Aviv) a dvou letech v NBA (Memphis Grizzlies, Cleveland Cavaliers a Philadelphia 76ers) se na dva roky upsal Moskvanům. Z nabité prkenice vysázel klub za přestup 5,2 milionů US dolarů (cca 100 mil. Kč). Smlouvu prodloužil také Aaron Jackson, Vladimír Micov a Alexej Zozulin. Řeckého veterána Theodora Papaloukase už ve stínu Kremlu hrát neuvidíme, odchází také Ponkrašov a Sokolov (Sokolov míří do Kazaně). Moskevský klub vábí také Řeka Vassilise Spanoulise (Olympiacos Pireus), vyhlášeného MVP závěrečného turnaje Final Four Euroligy 2013.  


 

Trenéra mění také Žalgiris Kaunas. Španěla Joana Plazu střídá další Jihoevropan - Řek Ilias Zouros. Zkušený kouč vstupuje podruhé do stejné řeky. Trenérem Žalgirisu už byl v roce 2011, když v lednu střídal Rimantase Grigase. Půl roku před tím vyhlášen nejlepším trenérem EuroCupu roku 2010. V té době seděl na lavičce řeckého Panelliniosu Athény a právě při jeho působení v Panelliniosu se Zouros také utkal s naším týmem. Bylo to v roce 2007, při našem prvním startu v ULEB Cupu a Zouros vedl Panellinios ve druhém zápase v Athénách. V prvním totiž seděl na lavičce soupeře ještě jiný Řek Kalafatakis. Zouros při svém prvním angažmá získal s Žalgirisem litevskou trojkorunu: vítězství v domácí lize, poháru i Baltické lize. Posledním působištěm Zourose byl turecký Efes, ve výčtu svých trenérských počinů má mimo jiné řeckou reprezentaci, Olympiacos nebo Peristeri či libanonský Sagesse.


 

Budivelnik Kyjev, mistr Ukrajiny a semifinalisty loňského Eurocupu (prohrál 2x s Bilbaem), který zůstal pod čárou nominace do kvalifikace o Euroligu, si nakonec nejvyšší soutěž Evropy zahraje. Získal totiž na divokou kartu licenci B s možností účasti v hlavní soutěži a při losování 4.července v Barceloně bude dokonce zařazen ve čtvrtém výkonnostním koši (ze šesti). Uvidíme, zda se také objeví v seznamu týmů pro VTB ligu, kterou v minulém roce nehrál. 

 
vloženo: 27.06.2013 02:23 / přečteno: 8344x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.