EUROCUP V NOVÉM HÁVU

EUROCUP V NOVÉM HÁVU

Druhá nejvyšší soutěž Evropy EUROCUP dozná letos podstatných změn. Přibude nejen počet týmů v základním kole, ale zapojí se i týmy z Euroligy.

Nový formát soutěže byl schválen na Valné hromadě ULEB a ECA už v říjnu roku 2011, ale v platnost vejde až v nadcházející sezoně. Co nového přináší nový ročník Eurocupu konkrétně?

 

V reakci na požadavky evropských profesionálních klubů bude rozšířen počet účastníků z dvaatřiceti vloni na osmačtyřicet. Nezvýší se však počet skupiny v základní části, ale zvýší se počet týmů v jednotlivých skupinách ze čtyř na šest. To přinese týmům minimálně o čtyři zápasy více. V základní skupině se tedy bude hrát deset zápasů. Pamětníci si možná vzpomenou na náš první rok v poháru ULEB Cup v sezoně 2007/08, kdy bylo ve skupině také šest týmů (Crvena Zvezda Bělehrad, Fortitudo Boloňa, Panellinios Athény, Telindus Oostende a Dynamo Moskva). Tehdy postupovaly čtyři týmy do vyřazovacích bojů, v příštím roce to bude jinak.  

 

Postupové procento zůstane stejné jako vloni – 50%, protože do dalšího kola se probojují tři nejlepší družstva z každé skupiny. Tím se 48 týmů zredukuje na polovinu, tedy 24 a do počtu 32 je doplní týmy, které nepostoupí do skupiny TOP 16 Euroligy. (V Eurolize z 24 účastníků ve čtyřech skupinách po šesti postupují do další fáze – TOP 16 – první čtyři týmy z každé skupiny a dva poslední vloni svou pouť pohárovou Evropou skončily).

 

Z dvaatřiceti týmů bude vytvořeno celkem osm skupin po čtyřech a do osmifinále postoupí první dva týmy z každé skupiny. V poslední šestnáctce se hraje systémem dvou zápasů doma-venku a mezi posledních osm se dostanou týmy s lepší bodovou bilancí ze dvou zápasů. Stejným způsobem se zredukuje počet družstev i v dalším kole (čtvrtfinále) a dalším kole (semifinále). Poslední dva týmy si pak zahrají finále, kde vítěz kromě vítězství v Eurocupu získá licenci C pro další sezonu v Eurolize.


Od samého počátku naší účasti v Eurocupu v roce 2007 sedí na lavičce Nymburka jako vedoucí týmu Vratislav Šístek a má tak možnost srovnávat. Zeptali jsme se ho, jak nahlíží na některé změny v systému EC pro sezonu 2013/14.   
 

Rozšíření na čtyřicet osm týmů berete jako pozitivum nebo negativum?

Přináší to nejen větší konfrontaci s ostatními týmy, ale také větší šanci na postup. V základní části se bude hrát deset zápasů oproti šesti v minulé sezoně, a pokud ve skupině čtyř ulítne jedno domácí utkání, velice těžko se to pak dohání.

 

Základní část Eurocupu by měla být rozdělena regionálně. Pokud by to bylo dělení na východ a západ, kterou skupinu byste preferoval?

Raději západní, protože týmy z východu nám ve velkém přináší naše účast ve VTB lize a mohlo by se stát, že budeme hrát čtyřikrát s jedním týmem, jako vloni s Rigou. Nezanedbatelná není ani náročnost cestování. Přeci jen je na západ více letů a na kratší vzdálenost než na východ.

 

Co říkáte zapojení vypadnuvších týmů z Euroligy do Eurocupu? Nebude to pro týmy trochu frustrující, protože přibydou kvalitní soupeři a snižuje se šance na postup do dalších bojů?

Naopak. Každý, kdo se hlásí do Eurocupu trochu pošilhává po vyšší soutěži a tímto opatřením má možnost srovnat svoje schopnosti s lepšími týmy. Příležitostí bojovat s euroligovými týmy zase za sezonu tolik není. My se netajíme ambicemi do EL postoupit a toto je jedinečná možnost zjistit, kde nás tlačí pata. 

 
vloženo: 24.06.2013 09:00 / přečteno: 8457x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.